-
Podobna zawartość
-
Przez ABIK
Jedyny w Polsce i w Europie Dom spokojnej starości dla rolników. Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta - Nowy Skoszyn województwo świętokrzyskie, prowadzony przez ks. Jana Mikosa " jestem ze wsi i ten dom postawiłem dla wsi - dla rolników. Podaruj 1% Twojego podatku KRS 00000 25197 . Jak możesz to pomóż także w inny sposób, podaruj żywność, opał na zimę, przekaż datki pieniężne To Twój kawałek chleba dla najuboższych. Pomagaj - może Ty sam albo i Twoi najbliżsi zechcą w tej placówce spędzić swoje ostatnie najpiękniejsze dni .
Władysław Biskup
członek Towarzystwa Nowy Skoszyn
-
Przez piotr19973
Witam mam pewien problem. Wydzierżawiłem 2 grunty orne o łącznej wielkości 1ha. Jesienią posiana była tam pszenica. Właściciel zbiera dopłaty za tą ziemię. Lecz przyszedł do mnie teraz że chce aby jeszcze za tą dzierżawę teraz zapłacić. Inaczej skasuje tą moją pszenice. Co można zrobić z takim nie uczciwym cwaniakem bo nie nazwę go gospodarzem bo on nawet traktoru nie ma. Trochę zainwestowałem w tą pszenice i nie chciał bym tego stracić.
-
Przez Elektro2015
Witam. Kupiłem przyczepę która była zarejestrowana na firmę od gościa który kupił ją 25 lat temu i tak stała u niego, a on jej nie rejestrował i ale dowód i dokumenty o kupnie jej od pewnej firmy dostałem razem z przyczepą tyle że jak pojechałem ją przerejestrować to okazało się że przyczepa o takich numerach ramy jest już zarejestrowana i co teraz będzie czy ktoś był w takiej sytuacji?
-
Przez PatrykReich
Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ?
Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem.
-
Przez Rafal_M
Dzień dobry wszystkim :-)
Niedługo stanę się szczęśliwym właścicielem siedliska rolnego o powierzchni ok. 2,5 ha.Nie jestem rolnikiem (przy zakupie przechodziłem całą procedurę uzyskania zgody Dyrektora KOWR)
W związku z tym mam parę pytań i będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś choć trochę pomoże w temacie. Próbowałem dowiedzieć się czegoś w internecie ale wszelkie artykuły dotyczą rolnika indywidualnego, natomiast nie potrafię znaleźć nic nt prowadzenia gospodarstwa przez „zwykłą” osobę fizyczną
Działka jest położona w malowniczym terenie (zalesione zbocze, strumień) - tak czy inaczej zamierzałem osiedlić się na stałe na wsi i na tej ziemi „coś uprawiać”.
a) Wymóg prowadzenia działalności rolniczej - Czy muszę produkować coś „na zewnątrz? ”, czy może być to produkcja rolna tylko na własne potrzeby? Słyszałem już różne opinie, np że "nie trzeba tym się martwić ", wystarczy raz w roku skosić trawę itp.
b) Jaki jest mój „status” - czy jako osoba nie będąca rolnikiem indywidualnym mogę produkować i sprzedawać plony? Czy taka osoba może np. pojechać na skup z przyczepką własnych jabłek, czy jednak musi posiadać status rolnika indyw.?)
d) Jeżeli faktycznie udałoby mi się uruchomić produkcję rolniczą - czy mogę uzyskiwać dopłaty do gruntów (np dopłaty bezpośrednie)?
e) Jak wygląda kwestia ubezpieczenia? Czy będę musiał ubezpieczyć się w KRUS jeżeli przekroczę powierzchnię 1ha (zakładając że na tą chwilę nie będę płatnikiem ZUS)?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Rafał M.
-