Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@luki15146 z jednej strony masz rację, z drugiej strony mogłem zostać przy areale początkowym (czyli średniej wojewódzkiej 20ha), ale kto się nie rozwija ten się cofa, a z kredytów preferencyjnych nikt nie zabrania korzystać. Także jak dla mnie punktacja jest sprawiedliwsza.

Opublikowano

Dopiero przeglądnąłem "Zasady doboru maszyn rolniczych" - wydana w 2008 r. przez Instytut Budownictwa Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa i szok jakieś bzdetne maszyny tylko.. co ja chcę to są minimum dwa razy większe :unsure: co robić??

Opublikowano

TheCinek dobrze musisz za argumentować swój wybór, przekonać ludzi którzy będą rozpatrywać twój wniosek, że to właśnie ci potrzebne.

kamieniak89 masz racje, tylko np nie wszyscy mogą z nich korzystać, tak jak moi dziadkowie. Wgl. nie myśleli że ktoś będzie chciał to po nich ciągnąć więc mało w to inwestowali.

Opublikowano

A właśnie błąd koledzy powiem wam sredni taki jak ja ma najwieksze szanse i nazbiera najwiecej punktow i sie zalapie, kryterium kwota mleczna do 200tys l, a ESU do 28, wiec wielcy gospodarze nie maja szans.

Opublikowano

kwota mleczna ktora przekracza 400 tys dostaje chyba 8 pkt, 100-200 tys dostaje chyba 10 pkt, a do 100 rowniez chyba dostaje 8, jakos tak to chyba bylo. ja w tym przedziale 100-200 sie nie mieszcze ale to nic nie szkodzi bo i tak dostaje ta wieksza ilosc pkt.

Opublikowano

ja mam ESU 27, co do kwoty to mam 190 tyś kg chociaż oddaję 170% tego mam nadzieję że to nie będzie miało znaczenia, a co do bajeru to kolo który będzie prowadził moją sprawę mówił że jak ktoś ma bajere i umie klecić konkretne zdania o niczym to i 200KM na 2 ha dadzą :unsure:

Opublikowano

Panowie mam pytanie... Otóż teść posiada aktualnie mtz 82 (19 lat), Ursus C330 (21 lat), Ursus C360 (25 lat) i ursus C4011 (około 40 lat)... Starać się będzie o nowy traktor o mocy 110-120 KM... W wniosku należy podać spis maszyn ale według dokumentu "Zasady doboru maszyn rolniczych" nie uwzględnia sie maszyn powyżej 20 lat i czy można w tym wypadku uwzględnic tylko ciągnik mtz 82 w wniosku nie podając pozostałych czy jednak trzeba podać wszystkie... Pozdrawiam

Opublikowano

TheCinek napisz że masz pola daleko oddalone od gospodarstwa np. Dobry bajer to połowa sukcesu :P

no fakt, dobry bajer pol sukcesu. jak u nas jeden rolnik chcial beczke 10 tys litrow (ma dosc sporo gnojowki) i napisal we wniosku, ze ma duzo gnojowki i daleko polozone pola to przyznali mu beczke 6 tys litrow i kazali ubezpieczyc i zarejestrowac :P lepiej juz nie pisac ze ma sie daleko pola i tak by dali tylko 6 tys i tak. moj doradca z ODR powiedzial, ze woz asenizacyjny to jedna z najtrudniejszych rzeczy do uzasadnienia. zadko zdarza sie zeby przyznali taka duza beczke na srednie gospodarstwa.

Opublikowano

Ja wiem że bede musiał dobre wytłumaczenie odrazu dołaczyc z wyborem swoich maszyn, opisze wszystkie maszyny i wypisuje dlaczego co i po co czemu az tak durze maszyny itp. Tłumaczenie jest proste wiem że ciągnik jako pomocniczy dostac moge max 88km, mocowania do tura na 2 ciagniki też łatwo uzasadnie że jak jeden ciągnik wysiadzie jest drugi na który bym wtedy zaczepił ładowacz ITP.

Opublikowano

O, nie było mnie jakiś czas na forum i tak bardzo się ożywiło:)

Mam pytanie: Jakie według was szanse będą mieli "niemleczarze" na skorzystanie z pomocy? Mówię tu głównie o województwie zachodniopomorskim...

Opublikowano

trochę poczytałem wypowiedzi i popieram martini89,to jest wkurzające że są równi i równiejsi,na ten przykład ja po raz pierwszy sie bede starał o pomoc a mleczarze np.składają drugi wniosek,pytam sie czemu mają mieć pierwszenstwo?,widocznie lobby mleczarskie jest bardzo silne,

Opublikowano

jakiego masz offica? ja mam 2007 i otwiera bez problemu

a tak się zapytam jeszcze czy osoby które składały wnioski na modernizacje w ostatnim naborze będą mogły teraz też składać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v