Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie czy miał ktoś przypadek że osoba sprawdzająca wniosek wytypowana do kontaktu jest wyraznie nieprzychylnie nastawiona nie chce przyjac wyjasnien i poprawek osobiscie kaze zostawic wszystko w biurze podawczym a to juz drugie poprawki. Co mozna zrobic w takiej sytuacji? Dodam że przy poprzednich wnioskach nie spotkalem sie z takim negatywnym nastawieniem...

ostro poprzewracało się im w głowach, wskaż proszę województwo, bo nie wierzę, że to Wielkopolska, przede wszystkim zacznij od zacytowania Art, 7, 8 i 9 KPA http://lex.pl/serwis/du/2000/1071.htm ,

chyba ARiMR często o tym zapomina, następnie możesz wykonać telefon do kierownika (na wezwaniu masz dane), a w razie odmowy przyznania pomocy masz podstawę do odwołania, kolega miał identyczny problem sprawa trafi w najbliższym czasie do WSA, gdyż centrala wykazuje równie przychylne wnioskodawcy postawy

ale, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedź, osoba prowadząca sprawę nie przyjmie dokumentów, gdyż trzeba je złożyć w kancelarii (gdzie otrzymasz potwierdzenie złożenia dokumentów) lecz powinna przynajmniej sprawdzić kompletność i poprawność dokumentów

Opublikowano

Wniosek jest obsługiwany w Wielkopolsce pani mówi że nie zejdzie bo nie ma czasu B) na wszystko chce uzasadnienia ekonomiczne...

@sthil007 - wielkopolska może??? wiem coś o tym. Mam podobna sytuację.

@ QuasiFarmer moze twoj wniosek obsluguje pani C. Oni chyba zapomnieli że to ARIMR jest dla rolników a nie odwrotnie. Mysle o napisaniu skargi i zarzadaniu zmiany prowadzacego wniosek.

Opublikowano

w takim wypadku proponuję od razu zadzwonić do kierownika i poprosić o umówienie spotkania, jestem przekonany, iż czas znajdzie się z automatu, akurat OR w Poznania słynie z otwartości do wnioskodawcy, przynajmniej od strony kierownictwa, stąd takie przypadki muszą być zgłaszane z automatu, w razie problemów można nakreślić numery artykułów z KPA, które wskazałem

Opublikowano

Witam, byłem dziś w Gdyni w powiatowym biurze arimr w sprawie poprawek do mgr i mam informacje co dla niektórych. Kiedyś w tym dziale pisałem o dzierżawach na czas nie określony i użytkownik @biały napisał,że umowy te nie liczą się co jest nie prawdą. Pani prowadząca wniosek powiedziała, że sie liczą, na moje pytanie co jeśli umowa zostanie wypowiedziana w okresie tych 5 lat odpowiedziała, że jest to zdarzenie losowe i nic sie nie dzieje. To tak dla jasności i wyjaśnienia ;] mam nadzieje, ze jasno napisałem o co chodzi B)

Opublikowano

Panowie mam pytanko mam do zrealizowania 2 etap PROWU i w umowie mam silosy i suszarnie ale chce z tego zrezygnować i wziasc ciągnik czy ktos już to przerabiał chodzi mi o to czy przejdzie to w agencji

Opublikowano

@sthil007 - akurat prowadzący jest inny, ale również słyszę teksty typu "nie schodzę do wnioskodawców", "nie mam czasu na rozmowy". Zobaczę jak sie sprawy potoczą,moze też podejmę jakieś środki....

Opublikowano

Dzisiaj byłem złożyć te poprawki jak gościu zobaczył ile tego jest spytał kto obsługuje wniosek jak powiedziałem ,że Pani C. to powiedział "tak myślałem" ja na to "żle trafiłem?" On "no niestety" także dużo zależy od tego na kogo się trafi...

Opublikowano

pracownik nie ma obowiazku schodzic do rolnikow...........ale dawniej bylo to w dobrym zwyczaju

mysle ze trafila kosa na kamien - i cwaniakom pokazuja miejsce w szeregu .A sprawy zalatwia sie dobrym slowem i zrobieniem z siebie glupka od czasu do czasu ..........

Opublikowano

Hmm jeśli ja również dobrze zrozumiałem @hans334, to w jego przekonaniu ARiMR ma w d.pie rolników, nie ma obowiązku się nim interesować. Bardzo ciekawe. Myślałem że agencja istnieje dla rolników i tylko dzięki nim. Może kiedyś zniosą stety i niestety te dopłaty i kłopot się rozwiąże. Znikną wówczas wreszcie Agencje, zniknie biurokracja, zniknie klientelizm i korupcja.

Opublikowano

problem ma całkowicie inny charakter, jeśli jest przestrzegane i egzekwowane prawo to nie ma problemu, ale ostatnio coraz częściej dostrzegam naruszenia KPA oraz co gorsza zróżnicowanie pod względem podejścia do wnioskodawcy, szanse bezstresowego poprawienia/uzupełnienia wniosku zależą od tego, na którą trafi się postać w OR (mimo konstytucyjnej równości wobec prawa)

Opublikowano

jakież to wydaje się proste, w sprawie kolegi dotyczącej odmowy przyznania pomocy centrala na wniosek dotyczący usunięcia naruszenia popełniła jeszcze więcej błędów niż OR (pomijając błędy pisarskie i brak zapoznania się z dokumentacją), także niestety pozostaję przy zdaniu, iż wszystko zależy od osoby rozpatrującej konkretną kwestię oraz stopnia zależności tejże osoby i wnioskodawcy, ale wszystko wyjaśni się w najbliższym czasie mam nadzieję, że już w WSA, znacie może jakiegoś prawnika specjalizującego się w bojach z ARiMR

Opublikowano

obecnie nie ma żadnych wymagań, gdyż nabór nie został jeszcze ogłoszony, przed ogłoszeniem naboru zostaną opracowane podstawy prawne regulujące warunki uzyskania pomocy (szczegółowe informacje na temat prowadzonych prac legislacyjnych znajdują się na stronie minrol.gov.pl - projekty rozporządzeń o ile już jakieś powstały)

mam małą prośbę do beneficjentów działania Modernizacja gospodarstw rolnych z województwa kujawsko-pomorskiego, czy pracownicy prowadzący Wasze sprawy w OR ARiMR w Toruniu, poza korespondencją kontaktowali się również telefonicznie przybliżając charakter błędów/braków we wniosku oraz wskazując w jaki sposób można je usunąć? bardzo proszę o pilne odpowiedzi

Opublikowano

o to co masz poprawić we wniosku dzwonisz sam, masz podaną osobę w wezwaniu , kto prowadzi, rozpatruje twój wniosek.Dzwonią tylko gdy masz już podpisać umowę, choć zdarzają się niekiedy bardziej wyrozumiali urzędnicy i dzwonią sami. Ale nie zakładaj ze tak będzie i sam dzwon o co kaman. Pozdrawiam

Opublikowano

Co do poprawek to zależy na kogo trafisz. Ja w lubuskim trafiłem na super osoby, zadzwoniły jak coś było do wyjaśnienia, część poprawek naniosły ołówkiem a Ja tylko w to miejsce wpisałem osobiście to samo długopisem i podpisałem. Umówiona wizyta telefonicznie, osoba prowadząca wniosek wyszła z całą dokumentacją zrobiliśmy poprawki, sprawdziła czy jest Ok. i do domu. Podobnie było z wnioskiem o płatność mimo że robiła go już inna osoba. Nie rozumiem dlaczego nie może tak być wszędzie. Teraz czekam już tylko na kasę i zapominam o większej modernizacji do nowego PROW. Cała kasa wykorzystana zarówno moja pula 300k jak i pula na województwo.

Opublikowano

dziękuję bardzo za odpowiedzi, ale mi rozchodzi się o przypadki (Z naboru 2009) z województwa kujawsko-pomorskiego, stąd jeśli ktoś posiada taką wiedzę to bardzo proszę o wypowiedź bądź PW

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.

• Dodaj nową pozycję...
v