Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

widziałem tam dwie poozycje łąki i pastwisaka uzytkowane intensywnie/ekstensywnie - zielonka myślałem ze może chodzić tu o łąki. Co do produkcji nie posiadam tak owej za wyjatkiem konia pod siodło. Łki uzytkuja sąsiedzi.

Opublikowano

Koń jest na ojca i juz myślalem że gdy bede przejmowal gospodarstwo nie mieszac sobie nim w paiperach. A co do łąk moge podpisac z sąsiadami jakies umowy ze za ich uzytkowanie mi płacą ale to juz są szczegóły.

Opublikowano

Dopłaty bierze ojciec oprócz tej zwierzęcej oczywiscie. Umowe można napisac że sprzedaję powiedzmy trawę gotową do skoszenia ja ją uprawiam i nawoże jest to zakręcony pomysł ale chyba zgodny z prawem. Prostszym rozwiązaniem byl by rachunek za sprzedanie gotowego siana. A nad tym jak zrobić ostatecznie jeszcze pomysle.

Opublikowano

nie musisz udowadniac ze sprzedajesz ;) Jesli masz i nie masz zwierzat to logiczne ze sprzedajesz i arimr wiecej nie chce wiedziec. jedynie US jesli jestes na vacie moze sie pytac co robisz z sianem jesli nie masz zwierzat a masz łąki, ale to inna bajka ;[

Opublikowano

wskażcie mi proszę czy w procesie weryfikacji wniosku dla działania Modernizacja gospodarstw rolnych" obowiązuje KPA aż do momentu wydania decyzji (zgody na podpisanie umowy bądź odmowy przyznania pomocy) czy też przez cały czas obowiązuje KC??

Opublikowano

Witam. Wiem że jest możliwość opłacenia składki krus wstecz, w celu uzyskania odpowiednich kwalifikacji rolniczych do wniosku na MR. Czy takie doswiadczenie wystarczy również na złożenie wniosku na MGR ? Koncze studia zaoczne w lutym i obawiamm sie ze moze zabraknąć dla mnie pieniedzy w pakiecie MGR w roku następnym. Na samego MR to wystarczy mi złozyc zobowiązanie ukonczenia ale jak jest z MGR. ?

Opublikowano

Witam. Wiem że jest możliwość opłacenia składki krus wstecz, w celu uzyskania odpowiednich kwalifikacji rolniczych do wniosku na MR. Czy takie doswiadczenie wystarczy również na złożenie wniosku na MGR ? Koncze studia zaoczne w lutym i obawiamm sie ze moze zabraknąć dla mnie pieniedzy w pakiecie MGR w roku następnym. Na samego MR to wystarczy mi złozyc zobowiązanie ukonczenia ale jak jest z MGR. ?

masz czas na uzupełnienie kwalifikacji a z krusem to nie wypali

Opublikowano

Hm dobrze, ale czy mam również czas uzupełnić kwalifikacjie do wniosku na Modernizacje Gospodarstw Rolnych ? bo tam też jest punkt o obowiązku posiadania odpowiednich kwalifikacji rolniczych. których do następnej rekrutacji czyli 3 kwartał z pewnością nie zdobęde.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v