Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Noi właśnie oto chodzi by byc krytym jak by co. :) To mi z talerzówką to sie nieopłaca bawić bo od 42tyś netto to tylko 21 oddadzą a bujać sie z krusem i US to niema sensu za takie pieniądze. Ja na vacie jestem i jak dojdą jeszcze sprawy dochodowe to zara kontrole itp.A jak kiedyś kupiłem kombajn i niechciałem robić usług to mnie podpie... do US że kosze i podatku nie płace, we wrześniu :).

Także w oczy kole co niektórych to próbują różne takie donosiki pisać.Masz racje jak od 10 000zł tylko 800zł podatku to niema co tylko zapłacić i tyle.

Opublikowano

Panowie, wczoraj odbyłem rozmowę z sąsiadem ( użytkownik Pronarek82) zakupił ostatnio całą masę sprzętu a mówił że w tym roku złoży wniosek i sprubuje kombajn zbożowy kupić. Mówi że wystarczy założyć działalność aby otrzymać zwrot bo na gospodarstwo ma za mało pola, co prawda gość ma kasy jak siana i dzianego wujka ale nie moę zrozumieć jak zamierza wpisać do wniosku sprzęt który już stoi na jego podwórku (zakupiony za własne pieniądze jakieś 2 miesiące temu) i mówi że otrzyma za to zwrot , moim zdaniem to jest nierealne żeby otrzymać zwrot za sprzęt zakupiony przed wydaniem decyzji ale może jest jakiś sposób?

Opublikowano

mi powiedzili ze bede miałna 100% bo duzy zwrot. kuzyn tez miał 300tys zwrotu i tez miał kontrole. JA zawiozłem w piatek poprawki do wniosku o płatnosc i powiedzili mi ze w ciagu tygodnia powinna byc kontrola i moze nawet przed swietami kasa na koncie :)

Opublikowano

jaka wielkość co do wartości stada ma być wpisana w kalkulatorze wyliczenia Wartości Ekonomicznej Gospodarstwa (ESU) w poprawkach prowadząca prosi o średnią wartość ale skąd taką wziąć?? jak to policzyć czy co zrobić?? faktycznie w roku bazowym miałem 67 tuczników sprzedanych więc myślę że tyle trzeba tam wpisać... na następny rok przeszły mi 32 sztuki ze stada więc ile wpisać w Kalkulatorze?? jak myślicie około 80?? czy to będzie lekka przesada... jak to u was wyglądało??

Opublikowano

piotr nie możesz pisać ile chcesz tuczników bo oni wiedzą ile miałeś zarejestrowanych sztuk u siebie w agencji.ja wpisałem około 300szt a agencja sprawdziła to i się okazało że w mojej agencji zarejestrowanych sztuk było kilkanaście mniej i musiałem wtedy w wniosku zminić ilość sztuk i oczywiście zmniejszyć esu

Opublikowano

Pronar82a

Doskonale wiem że kontrole możemy mieć przez okres 5 lat :) .Chodziło mi tylko o to że zibik1 pytał czy wszyscy mieli kontrole przed wypłatą z Agencji.ARIMR robi również kontrole krzyżowe czy np. nie brałeś ciągnika lub maszyn na kredyt preferencyjny i na Prow równocześnie .

A ty po jakim okresie miałeś kontrol. :)

Opublikowano

ja myślałem że co do tych danych to mam wpisać tą wartość która jest w księdze zwierząt po zsumowaniu wszystkich pozycji z kodem S (sprzedaż) czyż nie tak to ma być??

wiem że oni wiedzą dlatego piszę tak jak w księdze mam :] i nie wiem dlaczego mi sie tego czepiają i piszą że średnio mam wpisać...

Opublikowano

Miałem już 3 wnioski na spore sumy i niemiałem jeszcze żadnej kontoli z arimr, teraz złożyłem wniosek o płatnośc i sie zastanawiam czy wkońcu mnie odwiedzą.I tu pytanie czy wcześniej zadzwonią czy znienacka zaatakują? :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???

• Dodaj nową pozycję...
v