Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam :)

Mam pytanie do tych , którzy juz podpisali umowę. Czy w tym naborze mozna tak jak w edycji 2007 dowolnie zmieniać modele im parametry maszyn? bo w starym naborze bylo można np. ja zamiast kosiarki 1,65 wzielem 2,10, zamiast zetora 60km, Nh 80km i tak ze wszystkim. teraz tez mam zlozony i chciałbym zmienić nowa prase na używana i pługi z 4 zagonowych,na 3 obracane....

Jak sytuacja w podlaskim???

Opublikowano

Witam. Mam pytanie ile musimy czekać za umową jeśli już dostałem poprawki?? jak długo i jak to jest rozpatrywane. Pozdrawiam

Ja poprawki dostałem pod koniec lipca a jutro mam podpisanie umowy . :)

Opublikowano

Witam. Mam pytanie ile musimy czekać za umową jeśli już dostałem poprawki?? jak długo i jak to jest rozpatrywane. Pozdrawiam

kolego wszystko zależy od podejścia osoby ktora sprawdza twój wniosek. jak dostałaś poprawki to masz teraz 3 tygodnie na złożenie poprawek, znając życie pewnie wszystko zrobisz w ciągu tygodnia, natomiast w ARiMr bywa różnie. w moim przypadku było tak ze koleś od wniosku powiedział że nie ruszy go dopiero po upływie 3 tygodni. po tym czasie Agencja ma 2 tygodnie na sprawdzenie tego czy ci te maszyny są potrzebne jak tak to podpisujesz umowe jak nie to znawu masz 3 tygodnie na złożenie wyjaśnień i potem podpisanie umowy. to jak masz szczeście to po dostaniu poprawek 2 tygodnie, a jak nie to 2 miesiące

Opublikowano

Witam :)

Mam pytanie do tych , którzy juz podpisali umowę. Czy w tym naborze mozna tak jak w edycji 2007 dowolnie zmieniać modele im parametry maszyn? bo w starym naborze bylo można np. ja zamiast kosiarki 1,65 wzielem 2,10, zamiast zetora 60km, Nh 80km i tak ze wszystkim. teraz tez mam zlozony i chciałbym zmienić nowa prase na używana i pługi z 4 zagonowych,na 3 obracane....

Jak sytuacja w podlaskim???

Można aneksować po podpisaniu umowy, dostaniesz maszyne jeśli masz odpowiednia ilość ziemi przypadająca na daną maszyne, tylko kwota dofinansowania nie będzie mogła przekroczyć kwoty starej maszyny.Czyli może byc problem z pługiem, bo dostaniesz zwrot liczony od kwoty, która podałęś przy 4 zagonowym (a ten 3 obracalny będzie pewnie droższy).

Opublikowano

Witam

Ja mam numer 14XX (MAZOWSZE) i w dniu dzisiejszym dostałem poprawki. Ale w tym naborze urzędnicy ARiMR są chyba bardziej szczegółowi, bo dostałem poprawki do rozmieszczenia funkcjonalno-przestrzennego, chociaż przedstawiłem tą samą mapkę jak w naborze z 2007 roku (dostosowywałem ją wtedy zgodnie z wytycznymi osoby prowadzącej mój wniosek)i dawno już rozliczyłem tamtą inwestycję.

A mam pytanie do osób które już brały w tej edycji sprzęt? Czy jak zmieniam producenta maszyn, a parametry sprzętu zostają te same to musze również podpisywać aneks? Konkretnie złożyłem wniosek na siewnik 3m Poznaniak, a chcę kupić siewnik 3m Unii Famarol (bo słyszałem (wiadomość nie potwierdzona), że teraz nawet do takich zmian również potrzebny jest aneks).

Opublikowano

a jeżeli we wniosku istnieje kwota zwrotu 298 tyś bo ciągnik był liczony jak euro było po 4,5 zł a teraz mam nie dośc ze euro po 4 z haczykiem to i cena ciągnika sporo tańsza ( w sumie ten sam ciągnik ale we wniosku był podany bez upustu) to teraz sporo kasy mi zostaje nie wykorzystanej... czy moge te pieniądze przeznaczyć np na lepszy siewnik, z agregatu uprawowo siewnego z uni a agregat uprawowo siewny z kvernelanda za troche wiekszą kase?? ale szerokośc ta sama, z rozrzutnikem to samo??

Opublikowano

jestem z opolskiego 30X i dalej cisza ,obiło mi się o uszy że 280 niby rozpatrzyli , ale ile jest w tym prawdy to sam nie wiem , należy uzbroić sie w cierpliwość i czekać;D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v