Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Rowan napisał(a):

Dziwne, że on Ci zgasł…

Jeśli robił ładowaczem, to mogła zdusić go pompa hydrauliczna. Może króryś z zaworów hydrauliki zewnętrznej zaciął się w pozycji otwartej a jak pompa z LS to cały czas chce robić ciśnienia.

Opublikowano

Kiedyś tak samo mi zgasł jak pompa hydrauliczną wysiadła i się w niej łożysko rozleciało i zablokowało. Ale wtedy ciągnik normalnie odpalał. Dusiło go ale odpalił. Wczesna wiosna pisałem też o tym że mi paliło bezpiecznik i nie chciał odpalić. Winny wtedy okazał się czujnik pod siedzeniem który robił zwarcie. 

Odłączyłem zasilanie z rozrusznika i jest to samo. W sensie jak przekręcam kluczyk na zapalanie to gasną kontrolki. Czyli musi gdzieś zwarcie wcześniej robić 

Opublikowano

A może rozrusznik nie odbil i trafił go szklak. A jak jest sterowana pompa paliwa mechanicznie czy elektronicznie, no z tego co piszesz to raczej masz mccormicka a nie case

Opublikowano

Mam mc cormick mtx. Ale po odłączeniu zasilania ( cienkiego przewodu ) z rozrusznika nadal gasną kontrolki. 
Byly dealer mc cormick mówi ze to najprawdopodobniej sterownik wysiadł. Może uda im się do mnie niedługo podjechać i zobaczyć 

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest Iveco beta power. Wydaje mi się że chodzi tu o coś z elektroniką. Wcześniej jak czujnik pod siedzeniem robił zwarcie to tak samo w trakcie jazdy gasł i potem odłączało wszystkie kontrolki. 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Dziwne bo czujnik pod siedzeniem powinien rozlaczyc tylko jazde a nie powinien powodowac gaśnięcia ciagnika

Dziwne bo czujnik pod siedzeniem powinien rozlaczyc tylko jazde a nie powinien powodowac gaśnięcia ciagnika

A wszystkie bezpieczniki sa dobre?

Opublikowano

Tak. Wszystkie są dobre. Sprawdzałem. 
No dziwne to. Ale szczęście w nieszczęściu że z silnikiem wszystko jest ok. Podejrzewam że na remont 20 by nie starczyło. Dlatego jak ci co mają do mnie przyjechać nie ogarną tego będę musiał znaleźć jakiegoś dobrego elektronika żeby wszystko posprawdzał. Tylko weź takiego znajdź 

Opublikowano

Aku rozłączyłem i każdy pokazał 12.76. 
Ciężko jest zrobić zwarcie bo styki oddziela duży plastik. Wziąłem dwa klucze i dotknąłem styków a klucze ze sobą złączyłem to zaczęło iskrzyć ale nie uruchomił się rozrusznik 

Opublikowano (edytowane)

Jejku, ale kombinacje alpejskie robicie😀 Przekręć kluczyk na pierwszą pozycje i najpierw zdejmij cienki przewod od cewki rozrusznika i dotknij tam plusem „ z zewnątrz”, jeśli nie zakręci, to wina samej cewki. Wtedy można próbować na zwarcie pokiędzy grubymi bolcami. 

Skąd Ty jesteś?

Edytowane przez Rowan
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dobry mechanik…🙈 Co on chce odczytać komputerem w ciągniku w którym:

a) brak sterownika silnika

b) problem jest z zasilaniem na rozrusznik

???🫣

Gdzie Ci się robi to zwarcie jak dajesz plus bezpośrednio na cewke?

Opublikowano

Grunt że ciągnik odpalił 😄 

Wszystko działa tak jak wcześniej. Ciągnik odpalił ale za chwilę znowu spaliło bezpiecznik od świec i znowu zgasl . Pierwszy z lewej , drugi od góry. Po spaleniu i włożeniu nowego normalnie wróciłem do domu i jak narazie wszystko chodzi. 
A zwarcie jest bo wcześniej pisałem że też paliło mi ten bezpiecznik od świec  i wtedy masował przewód od czujnika siedzenia. Wpięliśmy się w złącze z prawej strony przy zegarach i zero odzewu