Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 lata temu kupiłem chłodnicą z  2 tyś  zgniła po 3 latach, założyłem starą i teraz zaczeła cieknąć, kupiłem  nową aluminiową za  3,4 zł, i pęknięty plastyk od dołu. wrucuciła do sklepu i czekam na nową. 

Opublikowano
Dnia 18.03.2023 o 08:54, Taurus83 napisał:

Ktoś się orientuje co to za część? W katalogu tego nie ma. W środku jest klapka która się oberwała i brzęczy ;)

EAAFCBA2-D308-4B1F-9485-443503B5FD65.jpeg

Jak urwało klapkę to odłącz to od tłumnika bo może zaciągnąć gorące powietrze i sie zapalić.

Opublikowano (edytowane)

Chciałem dziś ustawić godzinę w mx 135 i niestety okazało się że przestały działać przyciski od obr. Wom i obrobionej powierzchni. Działa tylko od przejechanej odległości. Miał ktoś z was podobny przypadek, naprawiał ktoś z was przyciski w liczniku? Od czego zacząć diagnozę?

Druga kwestia, jak złapię ręką za końcówkę wom to ma ona wyczuwalny luz, nie siedzi ciasno, jak to wygląda w waszych mx?

Edytowane przez miszalp
Opublikowano
Dnia 27.02.2023 o 15:21, tomek73 napisał:

U mnie na tłokach KMP silnik chodził 3 godziny w ciągniku i stopiło 2 tłoki jak pod górę jechałem z  rozsiewaczem. Prawdopodobnie winne były pierścienie. Drugi raz oryginał tłoki z serwisu Cumins  po 1400 i ładnie chodzi. Tamte po 380 . Chociaż 2 przysłali z innego silnika to po 42 znalazłem Cuminsa ale miał o 2 mm w innym miejscu pierscienie uszczelniające. 

Teraz jestem bardzo sceptycznie do zamienników  nastawiony.

Pompę wody do Fendta  na manie   są od 1600, ja dałem 5,5 tyś. 

1400 tłok? 

https://sklep.agromaj.com.pl/cummins-tlok-kompletny-z-pierscieniami-std-4bt39-6bt59-p7483

No chyba, że to jakiś wałek.

Opublikowano

Tak 1400 kompletny tłok w Cumins  Lubin serwis, potem znalazłem za 420 ale był inny, o 2 mm niżej pierścienie. Serwis Case Legnica 1800 i nie dostępne. 

Dnia 27.03.2023 o 10:15, miszalp napisał:

Chciałem dziś ustawić godzinę w mx 135 i niestety okazało się że przestały działać przyciski od obr. Wom i obrobionej powierzchni. Działa tylko od przejechanej odległości. Miał ktoś z was podobny przypadek, naprawiał ktoś z was przyciski w liczniku? Od czego zacząć diagnozę?

Druga kwestia, jak złapię ręką za końcówkę wom to ma ona wyczuwalny luz, nie siedzi ciasno, jak to wygląda w waszych mx?

Zakładałem mikrostyk z allegro. https://allegro.pl/oferta/mikrostyk-tact-6x6-5mm-mikroswitch-10-szt-10522868085?navCategoryId=67327

Opublikowano

Teraz to raczej wszystkie to badziewie. Jak 4 lata wytrzymają to dobrze. Teraz do MF 255 Energe kupiłem, Eurostar w NH 106 km  140 AH wytrzymał   i 20 miesięcy. Parę lat temu były OK teraz masakra, po założeniu od razu czułem że NH gorzej kręci. 

Do MX mam 90 lub 100 AH i 850  A 

Jak chcesz dobry to poszedł bym  w Vartę  mam w  samochodach i długo  wytrzymują. 

Opublikowano

W NH na komputerze mam 13,8 max ładowanie, i po zakupie nowego alternatora  13,6  max. ale mierzone na akumulatorze mam 14,6 ? Akumulator średnio 3 lata i do wymiany. Ciągnik od nowości u mnie. 

W Casie z 7 lat wytrzymały eurostar. 

Opublikowano

Kwesta tego ile razy ciagnik zapalasz dziennie i czy doładoewujesz akumulatory zimą. Znam wielu rolników którzy przed każdym nawet chwilowym wyjściem z kabiny gaszą ciągnik zazynajac ciagnik inakumulatory.

Opublikowano

Ja mam traktor 5 lat i ze dwa lata temu były problemy na wiosnę z aku to podładowałem z dwa razy i jest Ok. A co ciekawe są tam jeszcze te starego typu( obsługowe). Case robi rocznie ponad 600h w każdej możliwej maszynie 

Opublikowano

U mnie też są akumulatory obsługowe i mam je 10lat, ciagnik robi 600/700h rocznie. Zimą 2 razy w ciągu 3 miesiecy jak ciągnik stoi je ładuje.

Opublikowano

Na jednym zima ci nie zapali wcześniej miałem jeden 110ah 750a i jak było poniżej 2 stopni ciepła to kręcił a nie odpalał . Od jesieni na dwóch i w zimie zapalał bez problemu. Na sezon letni jeden wystarczy