Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
43 minuty temu, KlimekPL napisał:

Czy ja coś zle ustawiam czy te talerzówki już tak mają i trzeba będzie kupić jakiegoś kompakta żeby dalo sie normalnie pracować?

Zobacz, czy jest wypoziomowana poprzecznie i podłużnie. Zazwyczaj ściąga w tę stronę, gdzie talerze głębiej biorą, jak w układzie V. Często przyczyną jest brak regulacji długości cięgieł od podnośnika na jednakową wysokość nad gruntem lub nachylenie talerzówki za bardzo na ciągnik

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej: talerzówka jest wypoziomowana bo łącznik podczas pracy luźno pływa w dziurze (używam sworznia mniejszej średnicy, bo nie mam fasolki). Ramiona ciągnika też są na równej wysokości. To znaczy finalnie podnoszę prawy wieszak żeby zagłębiała się w miarę równo. Ale tak chyba nie powinno być.

Opublikowano

Co Ty wymyślasz z tym łącznikiem na luźno? ma być sztywno bo nim ustawiasz poziom talerzówki. Jak jest luźny to talerzówka przodem idzie głębiej. Załóż normalny sworzeń i rozkręcaj dopóki nie przestanie ściągać Wieszaki na równo.

chyba że się upierasz przy tym luźnym łączniku to musisz poziomować podnośnikiem, tzn trzymać przód talerzówki na podnośniju a nie pracować na pływającej.
Opublikowano
KlimekPL napisał:

A po co w takim razie w wielu talerzówkach jest otwór fasolowy?

W wielu jest ale w Twojej nie ma. Nigdy na to uwagi nie zwracałem ale na chłopski rozum jak masz talerzówkę w X to nie ma większego znaczenia idealne wypoziomowanie ale przy układzie V tak jak Twoja już trzeba tak ustawić żeby tył kontrował przód i najłatwiej to zrobić na łączniku dlatego właśnie u Ciebie nie ma fasolki.

tym bardziej że talerzówka nie wytwarza aż tak dużej siły nacisku jak np pług czy inny agregat żeby jakoś znacząco wpłynąć na dociążenie ciągnika.

Opublikowano

Mam problem z ustawieniem pługa unia Grudziądz 2 skiby. W c330 było wszystko ok. a teraz orze ursusem 4514 i pierwsza Skiba wchodzi za głęboko, jak nie ustawie zawsze głęboko. Gdzie jest problem i czym regulować? Jeszcze jedno pytanie, pług podczas orki musi być w poziomie pomimo pochylonego traktora?

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda tuz w tym ciągniku i jakie na rodzaje regulacji, ale generalnie to pług ma być w poziomie jak wjedziesz w bruzdę (dlatego jest regulacja prawego wieszaka). Jak Ci pierwsza skiba wchodzi głębiej, to zobacz jaki masz rodzaj regulacji (siłowa, pozycyjna itd) - np u mnie mam gleby mieszane, miejscami lekkie, miejscami baaardzo ciężkie i u mnie najlepiej jest na pozycyjnej u muszę sam reagować. Na innych to na cały czas na lżejszych kawałkach wchodzi po ramę, a na cieszysz strasznie wyplyca. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzys111 napisał:

Mam problem z ustawieniem pługa unia Grudziądz 2 skiby. W c330 było wszystko ok. a teraz orze ursusem 4514 i pierwsza Skiba wchodzi za głęboko, jak nie ustawie zawsze głęboko. Gdzie jest problem i czym regulować? Jeszcze jedno pytanie, pług podczas orki musi być w poziomie pomimo pochylonego traktora?

Hmmm, na pewno za głęboko ? Może masz ustawioną za dużą szerokość pierwszej skiby ? Co to konkretnie za model UG2 ?

Opublikowano
18 godzin temu, KlimekPL napisał:

Tak jak pisałem wcześniej: talerzówka jest wypoziomowana bo łącznik podczas pracy luźno pływa w dziurze (używam sworznia mniejszej średnicy, bo nie mam fasolki). Ramiona ciągnika też są na równej wysokości. To znaczy finalnie podnoszę prawy wieszak żeby zagłębiała się w miarę równo. Ale tak chyba nie powinno być.

Łącznik na sztywno i rozkręć żeby tył głębiej brał. Miałem to samo jak pożyczyłem talerzówke i robiłem 1. raz. Też mi gość kazał dać na fasolke i ściągało jak jasny gwint. Potem metodą prób i błędów dałem łącznik w zwykły otwór, rozkręciłem łącznik i nie dość, że przestało ściągać to jeszcze traktor miał lżej i na polu ładniej zrobione było

Opublikowano
jahooo napisał:

1 godzinę temu, krzys111 napisał:

Hmmm, na pewno za głęboko ? Może masz ustawioną za dużą szerokość pierwszej skiby ? Co to konkretnie za model UG2 ?

Typ UG szerokość ok. tylko wchodzi za głęboko jak podkręcę do góry na łączniku to nie chce wchodzić w ziemię.

Opublikowano

Czy Waszym zdaniem siłownik liniowania do obrotu to wyposażenie niezbędne dla 4 skibowego obrotowego pługa (4x50) ? Oglądam kilka modeli i niektóre nie mają go na wyposażeniu. Czy to może zahaczać o ziemię przy obrocie ?

Opublikowano

4x50 może nie będzie haczył o glebę, ale przy obrocie będą na ciągnik działały duże siły, lepiej jak ten siłownik  w takim pługu jest

ten pług jest dość długi i łatwiej sie z nim zmieścić na drodze jak się go przestawi

Na idealnie równym polu jest zupełnie inaczej, a w rzeczywistości zawsze mogą się pojawić problemy, na przykład dołki na polu czy podnośnik minimalnie nie podniesie do końca - wtedy lepiej mieć zapas pod pługiem

• Thanks 1
Opublikowano

No ok, dodatkowo mam problem z dobraniem sworznia do cięgna górnego. Wiezyczka pługa ma po jednej stronie otwory 25mm a po drugiej 30mm. Sworznie kat są 25/32mm. Do Frosta są jakies specjalne inne sworznie? Jak nie  musze taki wytoczyć bo na sworzniu 25mm jest za duży luz . 

Opublikowano
24 minuty temu, dami8 napisał:

No ok, dodatkowo mam problem z dobraniem sworznia do cięgna górnego. Wiezyczka pługa ma po jednej stronie otwory 25mm a po drugiej 30mm. Sworznie kat są 25/32mm. Do Frosta są jakies specjalne inne sworznie? Jak nie  musze taki wytoczyć bo na sworzniu 25mm jest za duży luz . 

Nie ma za co. 

https://allegro.pl/oferta/sworzen-lacznika-gornego-22mm-28mm-kat-1-2-z3281-11721282206

Opublikowano
49 minut temu, jahooo napisał:

Może jest źle ustawiony, piętka wchodzi za bardzo w caliznę i się osypuje, albo listwa już wąska i podcina caliznę ??

Piętka źle ustawiona może być ?