Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.04.2018 o 22:40, TheEnd napisał:

elementy eksploatacyjne wymienione w tamtym roku , właśnie dzisiaj go oglądałem bo chwilę czasu było, w orce kierownice można puścić i ciągnik sam się prowadzi więc nie spodziewałem się że jest krzywy a jednak. patrząc od przodu na korpusy widać że wszystkie idą jakby dziobem do lewej strony zamiast w jednej linii, chyba uszkodzenie nienaprawialne :/

kolego przyłóż do płozy pierwszego korpusu cos na styl laty i pomierz do kolejnej ,wtedy dopiero ocenisz czy jest pokrzywiony ,to jedno ,

a drugie patrząc od przodu na lewo jak dzioby ida to raczej poprawnie .od uderzenia w kamień odkształcają sie w prawo patrząc od przodu

to co kolega radzi wyzej nie ma nic wspólnego z Twoim problemem ,a stosowanie takich podkladek niewiele pomaga ,ponieważ słupica zwykle sie gnie na dole w najsłabszym punkcie .

Dnia 15.04.2018 o 08:55, majes napisał:

Podpowiedzcie, bo już nie mam sił.

Pług 3 skibowy obrotowy model jak u kolegi

Za cholerę nie mogę go ustawić. Pierwszy problem to ustawienie go do pionu. Śruba która to reguluje wkręcona na maksa, podnoszę jeden wieszak w ciągniku.

Ale większy problem to pole po nim wygląda jak fala. Pierwsza i ostatnia skiba biorą więcej ziemi niż środkowa przez co powstaje zagłębienie.

Co może być tego przyczyną?

kolego na początek zrób kilka fotek z tą regulacja ,,bo inaczej to tylko gdybanie ,,podstawa w ustawieniu tego pługa to równo ramiona luźne odciągi ,jesli ramiona nie sa równo to i głębokość bruzdy po obrocie pługa ulega zmianie bo pług pracuje pod innym kontem nachylenia ,stąd  nierowna jego praca ,to tak na początek .

Opublikowano

TheEnd tak jak kolega Tomasz pisze użyj łaty lub poziomicy oraz miary bo na oko to się nie da rzetelnie ocenić. Jeśli chodzi o podkładki to nie namawiam tylko informuje że jest taka możliwość i u mnie na jednym korpusie pomogło a na innym już nie i założyłem nowy. Fajnie gdybyś dodał zdjęcie swojego pługa, byłoby łatwiej coś doradzić.

Opublikowano

O ja cię, ale stary sprzęt :D

Obraca się automatycznie po podniesieniu, ten języczek na górze przy podnoszeniu jest popychany przez cięgło i uruchamia obrót

Te dwie ukośnie śruby po lewej i prawej stronie wieżyczki to regulacja pługa w pionie, a za wieżyczką regulacja punktu ciągu osobno dla lewej i prawej strony pługa

Nigdy tej konstrukcji nie widziałem na żywo w działaniu, ale wielkiej polityki tu nie ma. Fajny do ciapka typu T25 czy C325

Opublikowano

W tej pozycji posredniej się nie obróci, musisz go ręcznie przerzucic na lewo lub na prawo, dopiero wtedy zadziała zasada wahadła, czyli po zwolnieniu zapadki powstanie moment obrotowy, aby wykonac obrót.

Opublikowano

tak to regulacja pierwszej ,ciekawa konstrukcja ,i powiem że mechanicznie obracanych miałem kilka tak tego mechanizmu nie kummam ,na automat to mi nie wygląda ,choc Jachoo pisze że jest , a do czego ta korba po środku?bo reszta to ok, niezłe zaawansowany jak na tamte czasy

Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 09:32, Mokrymizu napisał:

TheEnd tak jak kolega Tomasz pisze użyj łaty lub poziomicy oraz miary bo na oko to się nie da rzetelnie ocenić. Jeśli chodzi o podkładki to nie namawiam tylko informuje że jest taka możliwość i u mnie na jednym korpusie pomogło a na innym już nie i założyłem nowy. Fajnie gdybyś dodał zdjęcie swojego pługa, byłoby łatwiej coś doradzić.

Na pierwszym zdjęciu widać i nie trzeba tu łaty czy metra,  jak dla mnie to rama jest krzywa niestety :/

Kamieni u mnie nie ma ale korzeń przy między to sześćdziesiątke na dwa koła stawia więc licho wie co zachaczylem. 

DSC_0707.JPG

DSC_0705.JPG

Opublikowano
ja mam pytanie, wczoraj oralem , zachaczylem o kamień, pług wyskoczył, nie zerwało żadnego zabezpieczenia. ale od tego momentu pług zachowuje jakby przesunęła się szerokość pierwszej skiby lub druga skiba miała za mało ziemi. pług obrotowy i odwracając na drugą stronę ora idealnie więc ustawienia pługa są ok. nie wiem czy może ciągna w ciągniku się uszkodziły i ściąga go teraz bardziej. ale je sprawdzałem i wydają się ok. jakieś rady?
Opublikowano
Dnia 18.04.2018 o 22:26, TheEnd napisał:

Na pierwszym zdjęciu widać i nie trzeba tu łaty czy metra,  jak dla mnie to rama jest krzywa niestety :/

Kamieni u mnie nie ma ale korzeń przy między to sześćdziesiątke na dwa koła stawia więc licho wie co zachaczylem. 

DSC_0707.JPG

DSC_0705.JPG

Rama prosta tylko trzecia słupica skręcona na dole ,wymień ją na nowa lub odetnij na dole podstawę i wspawaj w prawidłowej Lini

Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Rama prosta tylko trzecia słupica skręcona na dole ,wymień ją na nowa lub odetnij na dole podstawę i wspawaj w prawidłowej Lini

zamieniłem drugi korpus z trzecim i jest to samo dlatego myślę że to rama a nie słupice 

Opublikowano

TheEnd skoro zamiana nic nie dała to wszystko wskazuje na to że to rama:-( Teraz pytanie czy krzywa czy skręcona ale sądząc po zdjęciu to to drugie. Ja widzę dwa wyjścia; 1# podkładki między ramę a słupice na tej śrubię najbliżej kółka, tylko pamiętaj że nie tylko piersi muszą iść w linii ale też lemiesze oraz płozy i może być ciężko to zgrać.

2# wycięcie kawałka ramy w miejscu mocowania słupicy (od spodu do połowy wysokości profilu ramy) i wspawanie nowego z zachowaniem kątów i wywiercenie otworów, tu problem może być z otworami bo ręczną wiertarką będzie ciężko a na stołową ramy pługa nie wrzucisz.

Zanim jednak zaczniesz działać to przyłóż długą poziomice do ramy z góry, dołu, boku i sprawdź czy nie jest odchylona bo jeśli tak to moje rozwiązania nie pomogą i będziesz musiał np. naciąć rame, wyprostować i zespawać.

Ja bym tak zrobił ale może ktoś ma lepsze pomysły i się wypowie.

Jeszcze jedno, na zdjęciu widać że ścinacz drugiej skiby jest wyżej niż pozostałe, ja bym to poprawił.

Opublikowano (edytowane)

to stary pług, jakoś 1983 jak mnie pamięć nie myli, zamiast profila zamkniętego są ceowniki spawane w profil, myślałem wymienić cały ten długi profil do którego każda słupica kręcona jest na dwie śruby ale to się wszystko okaże po pomiarach.

z podkładkami próbowałem ale daje to tyle że od dzioba idą w linii za to lemiesz i odkładnia podniesione tak jak by prawy wieszak skręcić do oporu aż pług na lewo przechyli że aż skiby nie odkłada wcale tylko sunie w ziemi 

wiercenie z ręki do fi 20 to nie problem, wierciłem do fi 25 ;)

ten ścinacz to jest problem bo inaczej po prostu nie pasuje, jest to nowy ścinacz jak i pierś o raz odkładnia i za nic to wszystko do siebie nie pasuję, niby grudziądz a wielka lipa i trza będzie otwory przerabiać żeby to wszystko spasować na gładko. 

Edytowane przez TheEnd
Opublikowano
1 godzinę temu, Daniel770 napisał:

Mam do zakupu pług obrotowy firmy Naud 2-skibowy 

ILE TAKI pług morze warzyc?

I czy c360 da sobie radę z obrotem?

Czekam na szybką  odpowiedź z góry dziękuję 

Waga w granicach 500kg oczywiście jakieś +/- rozbieżności. Co do tego czy da radę poradzi sobie, może tylko trochę przodek dociążyć trzeba będzie. 

Opublikowano

witam panowie kupiłem pług huard 3 skibowy obrót na 2 węże i teraz jak włączę funkcje to otworzy się zabezpieczenie po czym trzeba nasterować  w drugą stronę i powrotem wszystko z przycięciem czy może to być wina tego zaworu który ma za zadanie zmianę kierunku oleju w siłowniku dwutłokowym jeśli tam czy można to jakoś naprawić ? ewentualnie jak się fachowo nazywa taki zawór ??