Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, masa24 napisał:

Składał ktoś na nie dopłaty bezpośrednie?

w 2018 czyli moim wyjściowym szwagier  w 2020 wróciły do mnie do dopłat sytuacja jest mocno skomplikowana jak sam widzisz a nawet patowa

Opublikowano
5 godzin temu, Kasiaaa napisał:

Wezwanie jakie dostałam.

1. Uaktualnienie nazwiska w KW, wniosek do sądu o uaktualnienie danych- xero złożenia takiego wniosku do sądu wysłać do arimr

2. Różnica powierzchni całkowitej a powierzchnią całkowitą w KW. Wniosek do sądu o wyprostowanie danych-xero złożenia takiego wniosku do sądu wysłać do arimr

3. W KW występują działki po podziale a w E wniosku sa przed podziałem- Mapa podziałowa, zmiana do ewniosku

4. wyjaśnienie powierzchni całkowitej dla działki, na wypisie 1,11 ha a w KW 1,10 ha-wniosek do sądu o uaktualnienie danych- xero złożenia takiego wniosku do sądu wysłać do arimr

5.Wyjaśnienie dlaczego liczbą kaczek jest większa podczas kontroli niż w biznesplanie- oświadczenie

6. Uszczegółowienie do materiału siewnego( powierzchnia zasiewu, ilość kg, kwota, odmiana), z rozmowy wynika sugestia, że zakup na cała  powierzchnie podaną w roku docelowym dla danej odmiany.

7. W tabeli 1.1 podanie powierzchni z roku wyjściowego oraz docelowego. Wyjaśnienie zmiany profilu produkcji; oświadczenie że słonecznik nie był nigdy wcześniej uprawiany.

8. w tabeli 18- kwota za zdjęcie eternitu i zakup blachy i koszt usługi położenia blachy

9, w tabeli 19- kwota za prace towarzyszące.

10 w tabeli 2, pkt9.4 miałam taki wpis "Biznesplan zakłada wprowadzenie do uprawy  słonecznika ozodbnnego na kwiaty  - jako rośliny dotychczas niewystępujacej w moim gospodarstwie rolnym."- oświadczenie

wszystkie oświadczenia pod odpowiedzialnością karna

Można się załamać. Ide poprawiać.

Wszystko wszystkim Ale te kaczki to  rozwaliły system albo ktoś kto rozpatruję wniosek nie wie jak kaczki wyglądają i normalne jest że się mnożą a wniosek był pisany w marcu a kontrola w sierpniu to jak ma nie być ich wiencej .A dwa ci z kontroli nie mogli zrobić tak jak jest na biznes plan A trzy jak oni dali radę to policzyć .Znam podobną akcję ale z kurami i jak zaczęli liczyć to szybciej skończyli jak zaczęli bo nie dało się tego wyliczyć .

Opublikowano

ktory masz docelowy?   trzeba napewno zrobic tak ze masz wzrost so odpowiedni bez tych dzialek ktore do ciebie teraz wrocily. bo to wyglada jakbys nie sztucznie dzielil a sztucznie osiagnal wzrost so

Opublikowano
26 minut temu, Emil39 napisał:

Wszystko wszystkim Ale te kaczki to  rozwaliły system albo ktoś kto rozpatruję wniosek nie wie jak kaczki wyglądają i normalne jest że się mnożą a wniosek był pisany w marcu a kontrola w sierpniu to jak ma nie być ich wiencej .A dwa ci z kontroli nie mogli zrobić tak jak jest na biznes plan A trzy jak oni dali radę to policzyć .Znam podobną akcję ale z kurami i jak zaczęli liczyć to szybciej skończyli jak zaczęli bo nie dało się tego wyliczyć .

U mnie miałem kontrolę  jeszcze przed wydaniem decyzji - też w sierpniu. Pierwsza kontrola sprawdzała na spokojnie ale podzieliła mi sad na dwie części  i zaniżyła areał jednego pastwiska. Podpisałem decyzję pokontrolną ale jednocześnie wysłałem do Regionalnej za Pośrednictwem POwiatowej odwołanie od tej decyzji.

Nie minęło dwa tygodnie dostaję telefona, że jedzie do mnie następna kontrola. Wpadli w samo południe - padał deszcz a ONY biegały po podwórku i liczyły kuraki - miałem niedużo coś ok 30 sztuk - liczyły po kilka razy. W sumie  wywalczyłem ciągłość sadu dosadzając miedzy czasem dwa rzędy młodych drzewek owocowych - trzeba walczyć o swoje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, many12 napisał:

U mnie miałem kontrolę  jeszcze przed wydaniem decyzji - też w sierpniu. Pierwsza kontrola sprawdzała na spokojnie ale podzieliła mi sad na dwie części  i zaniżyła areał jednego pastwiska. Podpisałem decyzję pokontrolną ale jednocześnie wysłałem do Regionalnej za Pośrednictwem POwiatowej odwołanie od tej decyzji.

Nie minęło dwa tygodnie dostaję telefona, że jedzie do mnie następna kontrola. Wpadli w samo południe - padał deszcz a ONY biegały po podwórku i liczyły kuraki - miałem niedużo coś ok 30 sztuk - liczyły po kilka razy. W sumie  wywalczyłem ciągłość sadu dosadzając miedzy czasem dwa rzędy młodych drzewek owocowych - trzeba walczyć o swoje.

I policzył te kury czy dał sobie spokój I kto tam pracuję jak oni nieraz nie potrafią rozpoznać   pszenicy od owsa 

Edytowane przez Emil39
  • Haha 1
Opublikowano

W moim przypadku dwaj goście z oddziału  ościennego będąc w delegacji z powodu braku kadry do pomocy to buszując po ogrodzie pomylili  porę  z pietruszką - nie wyprowadzałem z błędu bo było by to niegrzeczne a i kompetencje kontrolujących nie chciałem obniżyć w myśl zasady gospodarza - życie.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, masa24 napisał:

ktory masz docelowy?   trzeba napewno zrobic tak ze masz wzrost so odpowiedni bez tych dzialek ktore do ciebie teraz wrocily. bo to wyglada jakbys nie sztucznie dzielil a sztucznie osiagnal wzrost so

no jeśli tak to zostaje bez ziemi w rmg docelowy mój to 2021 rok na jego konto posadzone już choinki 1 02 ha  na działce której nie było w wyjściowym 

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

to wez rozpisz tak jak mowilem cala sytuacje, z numerami dzialek moze. co miales w wyjsciowym, co twoje co szwagra , co szwagier wzial. bo nie idzie tu ladu dojsc

powiem ci że na mój chłopski rozum to mogę podnieś SO tylko tym co było w wyjściowym i dokupionym za rmg 

Opublikowano

tak to nikt ci tu nie pomoze bo szczerze to ja juz nie wiem co mial szwagier i ty. jak chcesz zeby ktos ci pomogl lub podpowiedzial to rozpisz konkretnie jakie dzialki o jakich powierzchniach miales ty jakie szwagier.  czego ty nie podales a co podal szwagier itp bo z tych opisow to mozna sie pogubic

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

rok wyjściowy 2018rok                                                     rok 2021 docelowy

dz nr 55 pow 0 84 tytoń  dzier kr term                      tytoń 0 75 dzier kr term 

dz nr 56 pow 0 83 jęczmień dzier kr ter                 brak uprawy

dz nr 188 pow 1 45 owies własnym                       0 39 własnym               

choinki bożonar   brak uprawy  0 00                    1 02 własnym

tytoń własnym  0 00                                                0 40 własnym

owies  innym 0 00                                                   1 70 innym

dz nr 55  dz nr 56 szwagra wycofać  trzeba  

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Napiszę o mojej aktualnej poprawce.

Sprawa wygląda tak, że Pani doczytała się w akcie notarialnym, iż jestem współwlascicielem działki jaką jest droga o powierzchni 0,06ha, a której nie wpisałem do tabeli 3. Mam ją wpisać do tabeli 3 i dodatkowo zebrać od pozostałych współwłaścicieli oświadczenia, że wyrażają zgodę na ubieganie się przeze mnie premii. W świetle powyższego mam dostarczyć oryginał oświadczenia współposiadacza gospodarstwa (O-1/326).

Pani powołuje się na zapis z paragrafu 11 ust. 1 pkt 6 oświadczenie współposiadacza gospodarstwa o wyrażeniu zgody na ubieganie się o przyznanie pomocy przez podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy, w przypadku gdy operacja będzie realizowana w gospodarstwie stanowiącym przedmiot współposiadania;

Teraz mam dwie wątpliwości:

Jacy to są względem mnie współposiadacze gospodarstwa, zwłaszcza że sprawa dotyczy "działki drogi" (taki jest zapis w akcie), na której nie robię nic (nie utwardzam z programu). Wg definicji gospodarstwa rolnego mowa jest o użytkach rolnych. a o drogach nic nie jest nadmienione.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Dostarczał takie oświadczenia? Na ile jest zasadne wymaganie ode mnie dostarczanie takich oświadczeń? Pani powiedziała, że kontaktowali się z centralą i tak każą postępować.

Opublikowano

mi też znalazł i kazał  dopisać dwie działki po kilka metrów które są oznaczone jako drogi i zostały wydzielone przez gminę jako pas drogowy. Widzę że absurdów nie brakuje. A kto Ci wniosek pisał? 

2 minuty temu, marluk napisał:

Zasadne jest ale można to obejść. Wpisz to jako dzierżawa krótkoterminowa.

Jak widzieli to w księgach wieczystych to chyba nie przejdzie.

Opublikowano

@marluk Po mimo, że w akcie mam wpisaną współwłasność, czy tam własność?  W tabeli kazała mi wpisać "własność" . 

@solek01 Sam pisałem, ale o tej drodze to jakoś nie pomyślałem. Znajoma z  ODRu mi aby przejrzała, podpowiedziała jakie szkolenia dopisać. Działki sam ogarniałem

Opublikowano
2 godziny temu, solek01 napisał:

mi też znalazł i kazał  dopisać dwie działki po kilka metrów które są oznaczone jako drogi i zostały wydzielone przez gminę jako pas drogowy. Widzę że absurdów nie brakuje. A kto Ci wniosek pisał? 

Jak widzieli to w księgach wieczystych to chyba nie przejdzie.

Nie przejdzie. Będą chcieli oświadczeń od pozostałych współwłaścicieli. 

Opublikowano

Witam Mam rok 2021 jako docelowy i powinienem w tymże roku wykazać wzrost ESU m.in. zakładając 2 ha sadu. Problem w tym że drzewek już nie idzie kupić i tego sadu prawdopodobnie nie będzie. Co teraz zrobić? Można formalnie przedłużyć czas realizacji czy się modlić żeby nie było kontroli, zasadzić jesienią