Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, kar1 napisał:

Chciałem wymieć dachówke ale obawiam się że również do wymiany będzie wywiazke oczywiście bez zmiany gabarytów budynku, myślę że jakieś 25tys  powinno wystarczyć budynek ma ok 200m kw dachu. Zostaje 23 tys.  Do wykorzystania na maszyny, ale hm... jakie... bo nie z czym szaleć. Ewentualnie dać sobie spokój z dachem i zakupić maszyny

Za 25 tys. wyremontowałem oborę w środku - tynki, białkowanie, posadzka, montaż 4 okien na uchylne, wentylacja, nowa elektryka miedzianym przewodem,. wymiana czterech drzwi z drzewianych na metalowe, wstawienie drzwi na wybieg, termomodernizacja i malowanie od zewnątrz, wykonanie odpływu cieczy z odstojnikiem 3 metry sześcienne. Do tego budowa wiaty 6x4x3 na bele siana która ma punkty środowiskowe i klimatyczne. Pierwszy nabór nie potrzebował kosztorysu ale znając życie zrobiłem Odstojnik i wiata na zgłoszenie w starostwie - przy rozliczeniu mogą upomnieć się o papier?

Opublikowano
2 godziny temu, massey6190bizon napisał:

Chce przerobić garaż i starą obore na lochy i zakupić 25 loszek czy na to też można wziąść te 60 tyś.?

W swoim biznesplanie w wyremontowanej oborze za junijne srebrniki zakupiłem 3 opasy Simentalki.

Opublikowano
  • Warto składać wniosek.
  • Beneficjentem pomocy może być rolnik (albo małżonek rolnika), jeżeli:

• 1.    jest posiadaczem samoistnym lub zależnym gospodarstwa rolnego w rozumieniu art. 553 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeksu cywilny (Dz. U. z 2018 r. poz. 1025, z późn. zm.), obejmującego co najmniej 1 ha  gruntów ornych, sadów, łąk trwałych, pastwisk trwałych, gruntów rolnych zabudowanych, gruntów pod stawami lub gruntów pod rowami, lub nieruchomości służącej do prowadzenia produkcji w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej w rozumieniu ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r.  o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2019 r. poz. 299 oraz poz. 303), w brzmieniu obowiązującym w dniu 12 grudnia 2014 r., zwanych dalej „gospodarstwem”, którego wielkość ekonomiczna wynosi mniej niż 13 tys. Euro (10 tys. Euro)*;

• 2.    w gospodarstwie, którego jest posiadaczem prowadzi osobiście i na własny rachunek działalność rolniczą  w zakresie produkcji roślinnej lub zwierzęcej z wyłączeniem chowu i hodowli ryb;

• 3.    jest obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej;

• 4.    jest pełnoletnia w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy;

• 5.    nie przyznano mu albo przyznano, lecz nie wypłacono mu pomocy finansowej z powodu rezygnacji z tej pomocy, niedopełnienia przez beneficjenta warunków, z zastrzeżeniem których została wydana decyzja o przyznaniu pomocy albo zawarta umowa o przyznaniu pomocy, lub niezłożenia wniosku o płatność:

• a)    w ramach działań „Ułatwianie startu młodym rolnikom”, „Modernizacja gospodarstw rolnych”, „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej”, „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” dla operacji, które odpowiadają warunkom przyznania pomocy w ramach działania „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej”, objętych Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013,

• b)   na objęte programem operacje typu:

• -     „Modernizacja gospodarstw rolnych” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji
  • w gospodarstwach rolnych” lub

• -     „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników”, lub

• -     „Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich”;

Opublikowano
1 minutę temu, Kasiaaa napisał:

Kto może ubiegać o taka płatność? Warto składać wniosek?

Nawet się nie zastanawiaj - masz czas to czytaj wcześniejsze posty na tym forum - wszystko jest opisane.

Opublikowano
3 minuty temu, many12 napisał:

Za 25 tys. wyremontowałem oborę w środku - tynki, białkowanie, posadzka, montaż 4 okien na uchylne, wentylacja, nowa elektryka miedzianym przewodem,. wymiana czterech drzwi z drzewianych na metalowe, wstawienie drzwi na wybieg, termomodernizacja i malowanie od zewnątrz, wykonanie odpływu cieczy z odstojnikiem 3 metry sześcienne. Do tego budowa wiaty 6x4x3 na bele siana która ma punkty środowiskowe i klimatyczne. Pierwszy nabór nie potrzebował kosztorysu ale znając życie zrobiłem Odstojnik i wiata na zgłoszenie w starostwie - przy rozliczeniu mogą upomnieć się o papier?

Nie o kosztorys

Opublikowano (edytowane)

Nabór 2019 marzec wymiana eternitu na blachę na budynku magazynowym 224 metry 29.783 zł. 

Kosztorys robił mi architekt za 600 zl

Za drugie 30 kupiłem biardziego 1500 litrów na kołach. 

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano

ciekawe jaka jest relacja ceny kosztorys do ceny w  rzeczywistości?

Opublikowano
21 minut temu, WOJTUNIO napisał:

Nabór 2019 marzec wymiana eternitu na blachę na budynku magazynowym 224 metry 29.783 zł. 

Kosztorys robił mi architekt za 600 zl

Za drugie 30 kupiłem biardziego 1500 litrów na kołach. 

U mnie bez podbitki i bez utylizacji eternitu

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, czesio200 napisał:

Dach 240m2 zdjecie eternitu polozenie dobrej blachy z filcem wymiana lat wykonczenie podbitki itp wyszlo cos kolo 38tys. W realu nie wyceny.

158 zł m2. Robocizna na fakturę czy bez fakturki i vatu?

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Robil znajomy na materialy fv oczywiscie. Troche krokwi wypadło itp. Robocizna kolo 10tys Blachodachowka z filcem. A i 3 okna dachowe kominki wentylacyjne.

Edytowane przez czesio200
Opublikowano

Witam posiadam 8h gospodarstwo ziemia klasy 4b i 5. Ojciec głównie siał żyto Owies pszeżyto. Czy macie jakiś pomysł żeby zmienić strukturę zasiewu żeby wartość ekonomiczna przekroczyła 10tys Euro i żeby to utrzymać przez 3lata. Bezstresowo oczywiście 48tys chce przeznaczyć na zakup dodatkowej ziemi myślę że 2 - 2.5h udało by się za tą kwotę w moich rejonach.

Opublikowano
9 minut temu, mas09akra napisał:

Witam posiadam 8h gospodarstwo ziemia klasy 4b i 5. Ojciec głównie siał żyto Owies pszeżyto. Czy macie jakiś pomysł żeby zmienić strukturę zasiewu żeby wartość ekonomiczna przekroczyła 10tys Euro i żeby to utrzymać przez 3lata. Bezstresowo oczywiście 48tys chce przeznaczyć na zakup dodatkowej ziemi myślę że 2 - 2.5h udało by się za tą kwotę w moich rejonach.

najlepiej słonecznik na kwiaty. najniższy koszt podniesienia SO.

Opublikowano

Słonecznik? Urośnie bez obaw. Poszukać zbytu to jeszcze parę groszy wpadnie. 

Opublikowano (edytowane)

Może mi ktoś jeszcze coś więcej powiedzieć? Od czego zaczać? Jak to wyglada po kolei? Jakie dokumenty mi potrzebne? Moje pytanie jest na poprzedniej stronie.

Edytowane przez krs
Opublikowano

Kolego  @krs wejdź na stronę www.ARiMR.gov.pl

Ściągnij biznesplan wypełnij i na próbę (działki ewidencyjne, uprawy, i zakładkę 24.  i w zakładce 26 będziesz wiedział czy się kwalifikujesz.

Poczytaj rozporządzenie i z 100 stron do tyłu tego forum