Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oo! I to już jakiś konkret! Taką odpowiedź się ceni. 

Zastanawiam się tylko czy na pewno można użyć czegoś takiego? Bo według instrukcji:

Dokumentami potwierdzającymi zaistniałe zdarzenia są:

- faktury VAT RR, faktury, rachunki,

- inne dowody potwierdzające dokonanie operacji gospodarczej, które zawierają co najmniej: określenie stron uczestniczących w operacji czyli nazwę i adres, datę wystawienia oraz datę realizacji operacji, przedmiot operacji jego ilość i wartość, podpisy osób uprawnionych.

- dzienne zestawienia faktur

- dowody opłat pocztowych i bankowych

- inne dowody opłat.

Opublikowano (edytowane)

OK, rozłożym na czynniki pierwsze 😋.

2 godziny temu, derek2223 napisał:

Oczywiście, że nie dostaję rachunku imiennego tylko paragon.

I oczywiste że Ty jak coś sprzedajesz też rachunku imiennego wystawiać nie musisz. Możesz to udokumentować na parę sposobów, jeden z nich przedstawił mój przedmówca.

Ale jeśli te kilo gwoździ wykorzystam na połatanie bramy do stodoły, to w kosztach KPiR mogę wpisać ten paragon?

Możesz ale nie musisz. Bo równie dobrze możesz nimi połatać np. wychodek - jeśli takowy wolnostojący masz.

Ale jeśli ogarniasz temat to będę wdzięczny za wytłumaczenie.

Już tłumaczę. Sam się KPiR bałem, ale okazuje się że to... ściema. Prowadzenie ewidencji miało by sens, gdyby w RMG chodziło o powiększenie dochodowości gospodarstwa netto, tymczasem chodzi o zwiększenie wielkości ekonomicznej gospodarstwa SO. I tak ja na ten przykład chcę zakupić za całość $$$ z RMG grunty orne warte w sumie 90 tys. zł  (30 tys. z własnej kieszeni). Przez ten zakup moje gospo nie będzie miało zysku netto przez cały okres zobowiązań od momentu realizacji biznesplanu, czyli 3 lata. Czyli w KPiR zestawienie z 3 kolejnych lat będzie na minus. Wzrośnie za to SO i taki jest zamiar tego programu. Zapytasz więc, po co prowadzić w takim wypadku księgowość... Odpowiedź, chyba tylko po to żeby uprzykrzyć życie drobnemu rolnikowi. Zasada jest taka jak czytam w tym temacie żeby jednak coś tak w tych KPiR widniało. Mogą to być choćby wymienione powyżej gwoździe, co do zasady wpisujemy tam każde "zdarzenie pieniężne" związane z prowadzeniem gospodarstwa. Po prostu jakieś wpisy w KPiR MUSZĄ BYC, a tym bardziej typowe - ergo faktury na nawozy, środki ochrony, paliwo i jakaś sprzedaż płodów powinna być. KPiR wygodnie prowadzić na kompie. Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem 😉

Ostatecznie napiszę tak, jak sprzedasz 1 kalafior i tego nie udokumentujesz, to nic się nie stanie. Jednak np. jak ja bym sprzedał 60 ton pszenicy bez żadnego śladu, to pomimo  że mam do tego prawo - mogli by się na kontroli przyczepić że sporą część swojej produkcji puściłem bez żadnego kwitu. Czyli dokumentujemy w miarę możliwości jak najwięcej, ale nie sporadyczną sprzedaż detaliczną. No chyba że jesteś TYLKO detalistą.

Edytowane przez Kaszlak79
Ostatni wers dodany.
Opublikowano

"Jeden kalafior" miał tu oczywiście charakter symboliczny, chodziło mi o samą zasadę rozliczania tego.

Na pewno mogę wpisywać zakupy do ewidencji na podstawie paragonu? Nie do końca przekonywujące...

Napisałeś:" Możesz to udokumentować na parę sposobów, jeden z nich przedstawił mój przedmówca. " I tu jest sedno mojego pytania. Jakie inne sposoby udokumentowania mogę wykorzystać?

Co do tego, że wzrost wartości gospodarstwa musi odbić się na wskaźnikach, a niekoniecznie w KPiR oczywiście zgadzam się w zupełności.

Co do tego, że w praktyce nie wszystko znajdzie się w ewidencji również się zgadzam. Ale w sytuacji gdy np. wśród pszenicy i rzepaku znajdzie się jeden hektar pszenżyta, który sprzedam po sąsiadach. A we wniosku obszarowym wykazałem ten jeden hektar pszenżyta  to uważam, że w księdze wypadało by odnotować sprzedaż jeśli nie mam już tego zboża w magazynie. Jak mogę udokumentować tę sprzedaż bez rachunku imiennego?

Opublikowano

Co do tej ewidencji to nie ma jalis bardzo scislych reguł co ma być dokumentem potwierdzajacym zakup. Nawet doradcy dokladnie nie potrafia wskazac co dokladnie ma byc. Wazne zeby byla prowadzona.

• Thanks 1
Opublikowano

U siebie pisze tylko dopłaty, akcyzę, nawóz, paliwo i chemię oraz sprzedawane płody.  Skoro ma być uproszczona rachunkowość to po co sobie komplikować?

7 godzin temu, derek2223 napisał:

"Jeden kalafior" miał tu oczywiście charakter symboliczny, chodziło mi o samą zasadę rozliczania tego.

Na pewno mogę wpisywać zakupy do ewidencji na podstawie paragonu? Nie do końca przekonywujące...

Napisałeś:" Możesz to udokumentować na parę sposobów, jeden z nich przedstawił mój przedmówca. " I tu jest sedno mojego pytania. Jakie inne sposoby udokumentowania mogę wykorzystać?

Co do tego, że wzrost wartości gospodarstwa musi odbić się na wskaźnikach, a niekoniecznie w KPiR oczywiście zgadzam się w zupełności.

Co do tego, że w praktyce nie wszystko znajdzie się w ewidencji również się zgadzam. Ale w sytuacji gdy np. wśród pszenicy i rzepaku znajdzie się jeden hektar pszenżyta, który sprzedam po sąsiadach. A we wniosku obszarowym wykazałem ten jeden hektar pszenżyta  to uważam, że w księdze wypadało by odnotować sprzedaż jeśli nie mam już tego zboża w magazynie. Jak mogę udokumentować tę sprzedaż bez rachunku imiennego?

Wpisz w szukajke dowód sprzedaży wewnętrzny. Są gotowe druki. Piszesz kolejny nr, datę, towar i za ile sprzedałeś

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Liczy się to, co zgłaszasz do dopłat w danym roku. Czyli jeśli twój docelowy to 2023 to do wartości SO są liczone uprawy zgłoszone na ten rok, przy tym uwzględnia się uprawę główną - jeśli masz więcej niż jedną w danym roku.

9 godzin temu, derek2223 napisał:

Na pewno. Ale zawsze możesz wziąć fakturę na siebie jak np. kupujesz śruby bo Ci się w pługu od lemieszy oberwały.

I tu jest sedno mojego pytania. Jakie inne sposoby udokumentowania mogę wykorzystać?

I tu jest sedno mojej odpowiedzi - proszę sobie to samemu znaleźć na googlach 😉.

Więcej, w KPiR możesz wykazać TYLKO zysk netto - lub jego brak.

Ale w sytuacji gdy np. wśród pszenicy i rzepaku znajdzie się jeden hektar pszenżyta, który sprzedam po sąsiadach. A we wniosku obszarowym wykazałem ten jeden hektar pszenżyta  to uważam, że w księdze wypadało by odnotować sprzedaż jeśli nie mam już tego zboża w magazynie. Jak mogę udokumentować tę sprzedaż bez rachunku imiennego?

To proste - sprzedaj komu chcesz i rozpisz to na parę zdarzeń gospodarczych, lub też wystaw imienny dowód sprzedaży na jednego kupującego opiewający na całość towaru.

2 godziny temu, Iwonka2710 napisał:

Czy żeby starać się o pomoc ,, restrukturyzacja małych gospodarstw,, trzeba być ubezpieczonym w KRUS-ie? 

Nie trzeba od czerwca 2019 roku, ale za ubezpieczenie w KRUS są już na starcie 2 pkt. dodatkowo.

Przychylam się jednak do tego no co grzmi kolega @marluk, ludzie - czytać rozporządzenie, śledzić ten temat a pytania zadawać tylko wtedy, kiedy coś wciąż wydaje się niejasne.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Johny6800 napisał:

jeżeli rok docelowy mamy 2023 to uprawy liczone są te zasiane w 2022 ( oziminy) czy te zasiane na jesieni 2023 i zbierane w 2024 ?

Ta kwestia jest bardzo dokładnie omówiona w rozporządzeniu. Zajrzyj na stronę ARiMR.

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, Kaszlak79 napisał:

I tu jest sedno mojej odpowiedzi - proszę sobie to samemu znaleźć na googlach 😉.

Kolego Kaszlak od piątku dopytuję głównie o to jak udokumentować sprzedaż, a Ty po dwóch dniach konwersacji sprowadzasz swoją odpowiedź do ulubionego sformułowania Mędrców na AF "Znajdź sobie w Googlach". 

Spoko dzięki :) Na szczęście jestem na początku całej tej imprezy pod tytułem "RMG" dlatego jak ODR zacznie jakoś normalnie pracować to pójdę przeprowadzić wywiad. 

I odpowiedzi typu ,że nie muszę czegoś wpisywać ale jak bardzo chcę to mogę. Albo żeby prowadzić byle jak KPiR bo chodzi głównie o sam fakt prowadzenia są trochę bezsensu, bo na ile rzetelnie będę to robił, a na ile w jaki sposób będę kombinował to już ogarnę we własnym zakresie. 

Chodziło mi jedynie o to w jaki sposób robić to teoretycznie zgodnie z wymaganiami. Ale tutaj trudno się tego dowiedzieć bo już ktoś napisał mało kto tak do końca wie jak to powinno wyglądać.

Opublikowano

chłopie to jest sztuka dla sztuki i nie możesz tego pojąć? W koszty wpisz paliwo, nawóz, opryski (tylko te które możesz stosowa) musisz mieć na to faktury. A w dochody wpisz faktury VAT RR i po sprawie, ewentualnie zrób sobie jakiś dowód wewnętrzny w którymś dniu ze sprzedałem warzywa na giełdzie i po sprawie. a dopłaty tez się wpisuje w dochody? bo tego nie wiem?

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Kolego Kaszlak od piątku dopytuję głównie o to jak udokumentować sprzedaż, a Ty po dwóch dniach konwersacji sprowadzasz swoją odpowiedź do ulubionego sformułowania Mędrców na AF "Znajdź sobie w Googlach". 

Spoko dzięki :) Na szczęście jestem na początku całej tej imprezy pod tytułem "RMG" dlatego jak ODR zacznie jakoś normalnie pracować to pójdę przeprowadzić wywiad. 

I odpowiedzi typu ,że nie muszę czegoś wpisywać ale jak bardzo chcę to mogę. Albo żeby prowadzić byle jak KPiR bo chodzi głównie o sam fakt prowadzenia są trochę bezsensu, bo na ile rzetelnie będę to robił, a na ile w jaki sposób będę kombinował to już ogarnę we własnym zakresie. 

Chodziło mi jedynie o to w jaki sposób robić to teoretycznie zgodnie z wymaganiami. Ale tutaj trudno się tego dowiedzieć bo już ktoś napisał mało kto tak do końca wie jak to powinno wyglądać

Każdy Ci tu pisze żeby  nie wpisywać drobiazgowo. Im masz więcej napchane w książce tym bardziej wzrasta prawdopodobieństwo że się ktoś przyczepi podczas kontroli. 

• Like 3
Opublikowano

Dziękuję kolego, że na siłę wciskasz odpowiedzi, których tak bardzo nie oczekuję. Napisałem chyba bardzo wyraźnie, że co będę wpisywał do ewidencji to już mój problem.  Tak trudno zrozumieć że np. wyprzedzałem ok 10 ton pszenżyta "po ludziach" i w przyszłości nie chcę wypisywać rachunkowy imiennych bo, niektórzy jak muszą coś podpisać to zaraz myślą, że ktoś na nich kredyt bierze albo że podpisują wyrok śmierci. A mam wykazane te pszenżyto we wniosku obszarowym, więc samo raczej nie wyparowało. Rozumiem, że można próbować jakimiś dziwnymi dokumentami własnymi to załatwić ale nijak ma się to do ogólnodostępnych wskazówek prowadzenia ewidencji. 

Ale tak jak pisałem wyjaśnię to w ODR bo mamy całkiem rozsądnych doradców, poczekam jak zaczną normalnie pracować. 

Opublikowano

Kolego Kaszlak od piątku dopytuję głównie o to jak udokumentować sprzedaż

I od piątku nie chce Ci się tego poszukać w sieci...

a Ty po dwóch dniach konwersacji sprowadzasz swoją odpowiedź do ulubionego sformułowania Mędrców na AF "Znajdź sobie w Googlach". 

No chyba nie uważasz że będę szukał za Ciebie coś, co mi jest nie potrzebne - ja sprzedaję ZAWSZE hurtowo i faktura (nie koniecznie VAT) mi w zupełności wystarcza.

Nie licz na to że ktoś tam Ci będzie tłumaczył jak kwitki wypełniać dot. twojej sprzedaży. Idąc tam będziesz musiał pewne rzeczy wiedzieć.

1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

I odpowiedzi typu ,że nie muszę czegoś wpisywać ale jak bardzo chcę to mogę.

No bo taka prawda, KPiR w przypadku RMG to ściema.

1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

bo na ile rzetelnie będę to robił, a na ile w jaki sposób będę kombinował to już ogarnę we własnym zakresie.

No to po co wciąż pytasz raz po raz??

Chodziło mi jedynie o to w jaki sposób robić to teoretycznie zgodnie z wymaganiami.

Po prostu dobrze żeby NAJWAŻNIEJSZE wpisy były. Jakie - już pisałem.

Ale tutaj trudno się tego dowiedzieć bo już ktoś napisał mało kto tak do końca wie jak to powinno wyglądać.

Odnoszę inne wrażenie, a mianowicie że tobie to trudno pojąć co ja i inni piszą...

• Like 2
Opublikowano

Pomóżcie proszę, jestem przed złożeniem II wniosku o płatność.  Okazało się że plan sprzedaży w biznesplanie był zbyt optymistyczny.  Teraz moje pytanie brzmi, czy sprzedaż produktów musi się pokrywać z tym co jest wpisane w bp? Chodzi mi głównie o tabele 29. Sprzedaż produktów wytworzonych w gospodarstwie w roku docelowym. 

Opublikowano

@derek2223 ww dokument sprzedaży wewnętrznej załatwia problem o którym piszesz. Nie ważne komu sprzedałeś, czy to była jedna czy dziesięć osób. Piszesz na koniec dnia kwit w którym masz zawarte ile czego i za ile sprzedałeś. Nikt niczego nie podpisuje ani danych swoich Ci nie udostępnia. Jeśli Ci mało papierków, przejdź na vat, będziesz każdemu pisał faktury i po problemie

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki kolego @Buszmen11 za wyjaśnienie. Jak ktoś ma w BP sprzedaż cebuli. I sprzedaje na targu to wystarczy że zrobi dzienna sprzedaż(kg,cena,kwota). Wystarczy do wpisania.

Opublikowano

Pany I Panie kupiłem opryskiwacz  na rmg i jest tak że nie posiada on belki poziomującej I czy mogę sobie sam to przerobić  ? Nie będzie jakiego kłopotu przy kontroli z arimir ? Pozdrawiam 

Opublikowano
Dnia ‎2020‎-‎03‎-‎27 o 13:46, rolnikos25 napisał:

Jak w kpir wpisujcie dopłaty do ziemi z arimr?

Tak - po stronie przychodów.

W swoim biznesplanie mam hodowlę królików - ich sprzedaż potwierdzam taką fakturą.

FAKTURA-BEZ-VAT-DLA-ZWOLNIONYCH-Z-PODATKU-A5-Kod-produktu-203-3E[1].jpg

Opublikowano
51 minut temu, daaamiaaaan napisał:

Pany I Panie kupiłem opryskiwacz  na rmg i jest tak że nie posiada on belki poziomującej I czy mogę sobie sam to przerobić  ? Nie będzie jakiego kłopotu przy kontroli z arimir ? Pozdrawiam 

Pytanie czy zostaniesz wytypowany do kontroli?

Tego nie wie nikt.

Wszystko zależy od osoby która kontroluje.

Najważniejsza zasada, nie zniszcz tabliczki znamionowej.

Opublikowano

robią zdjęcia maszyn(tabliczka znamionowa rzecz święta), mierzą maszyny, zdjęcia faktur.