Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, freetaxi napisał:

Nie. W okresie docelowym i tak trzeba będzie dopasować biznesplan do dopłat. 

Znaczy się w okresie docelowym musi wykazać w biznesplananie grunty na własność w stosunku 50/50 min do dzierzaw 

Edytowane przez wwaldek
Opublikowano
Dnia 19.04.2019 o 16:42, freetaxi napisał:

Nie. W okresie docelowym i tak trzeba będzie dopasować biznesplan do dopłat. 

I nie będzie miało znaczenia to że dzierżawa nabyta np w roku docelowym dopiero?

Opublikowano

Mam pytanie chce teraz wystartować w kolejnym naborze i moje pytanie po ile punktów mieliście i zalaaliscie się na dofinansowanie rmg. Wiem że każdy nabór inny itd ale tak orientacyjnie mi wstępnie wychodzi około 13 i czy to by wystarczyło czy brać na siebie dodatkowe zobowiązania czy tyle "powinno" wystarczyć. Z góry dzięki za odp. 

Opublikowano
14 godzin temu, PiotrK1988 napisał:

Mam pytanie chce teraz wystartować w kolejnym naborze i moje pytanie po ile punktów mieliście i zalaaliscie się na dofinansowanie rmg. Wiem że każdy nabór inny itd ale tak orientacyjnie mi wstępnie wychodzi około 13 i czy to by wystarczyło czy brać na siebie dodatkowe zobowiązania czy tyle "powinno" wystarczyć. Z góry dzięki za odp. 

W dotychczasowych naborach wystarczyło zdobyć wymagane minimum punktów. 

• Like 1
Opublikowano

To już było wiadomo od pierwszego naboru,i też doradcy tłukli po 17-22 punkty-bo to przecież ich pieniądze,potem zmiany,korekty itd to znowu pieniądze

a wystarczyło mieć 10-11 i się nie pierdzielić

• Like 2
Opublikowano

Liczyłeś ile ogólnie było w 3 naborach pozytywnych?

Od ogólnej sumy ujęli chyba 100 baniek ,ale i tak wydaje mi się że na 20-25 tyś będzie kasa,a szczerze mówiąc wątpię żeby tylu chętnych było-może nawet nie tylu chętnych ale tylu którzy spełnią warunki i zechcą podjąć sie  zobowiązan

Opublikowano
4 godziny temu, kopin napisał:

Liczyłeś ile ogólnie było w 3 naborach pozytywnych?

Od ogólnej sumy ujęli chyba 100 baniek ,ale i tak wydaje mi się że na 20-25 tyś będzie kasa,a szczerze mówiąc wątpię żeby tylu chętnych było-może nawet nie tylu chętnych ale tylu którzy spełnią warunki i zechcą podjąć sie  zobowiązan

Jak teraz bez KRUSu bedzie to wszyscy sie rzuca tak jak na MR w 2014 rok ponad 22 tys chetnych bylo jak nie 24 tys. I tez musieli zobowiazanie podjac a jak tu sie nie spelni to co przepada tylko 12 tys a 48 tys zostaje

Opublikowano

@SZKOPSSON RMG to nie WGN, tak było w WGN. Jak nie spełnisz BP oddajesz wszystką kasę plus odsetki od dnia przelania kasy na konto.

Opublikowano

Nie

Każdy z małżonków posiadał przed ślubem własne gospodarstwo rolne i prowadził je na własny rachunek. Po zawarciu związku małżeńskiego, małżonkowie w dalszym ciągu prowadzą odrębne gospodarstwa rolne, posiadają osobne numery identyfikacyjne oraz swoje grunty (bez współwłasności w księgach wieczystych). Małżonkowie nie posiadają rozdzielności majątkowej. Czy jeśli o pomoc będzie ubiegał się jeden z małżonków, to do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa należy wliczyć powierzchnię użytków rolnych tylko osoby wnioskującej, czy małżonka również?

Przy ustalaniu wielkości ekonomicznej gospodarstwa w okresie wyjściowym, należy uwzględnić wyłącznie te grunty, które tworzą gospodarstwo rolne osoby ubiegającej się o pomoc oraz są w jednej z form posiadania, o której mowa w § 6 ust. 3 pkt 3 rozporządzenia (tj. własność, użytkowanie wieczyste, dzierżawy długoterminowe z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego, dzierżawy długoterminowe od innych podmiotów lub do których rolnikowi lub jego małżonkowi przyznano płatności obszarowe).

W przypadku gospodarstwa prowadzonego wspólnie przez małżonków, przy ustalaniu wielkości ekonomicznej gospodarstwa należy uwzględnić wszystkie grunty tworzące gospodarstwo, będące w jednej z ww. form posiadania lub do których rolnikowi (wnioskodawcy) przyznano płatności obszarowe, ale również te, które są wyłączną własnością współmałżonka oraz, na które współmałżonkowi przyznano płatności obszarowe (wystąpienie z wnioskiem o płatności obszarowe przez jednego z małżonków, co do którego współmałżonek wyraził pisemną zgodę na nadanie numeru, może zostać potraktowane równoznacznie z wystąpieniem o płatności obszarowe przez współmałżonka).

Natomiast w przypadku prowadzenia przez małżonków odrębnych gospodarstw rolnych, pomoc mogłaby zostać przyznana wyłącznie na gospodarstwo jednego z nich, bez konieczności uwzględniania przy obliczaniu wielkości ekonomicznej gospodarstwa gruntów wchodzących w skład gospodarstwa drugiego z małżonków, pod warunkiem wykazania, że małżonkowie prowadzą odrębne gospodarstwa w rozumieniu z art. 553 Kodeksu cywilnego.

Zgodnie z art. 553 Kodeksu cywilnego za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne, wraz 
z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą oraz prawami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Przepis ten identyfikuje gospodarstwo rolne w sposób przedmiotowo-funkcjonalny, wskazując na przypisane mu elementy materialne (grunty rolne, leśne, budynki, urządzenia, inwentarz) oraz na ich funkcjonalne znaczenie wyrażające się w faktycznym lub choćby możliwym zorganizowaniu tych elementów w jedną gospodarczą całość.

Należy mieć na uwadze, że tego typu przypadek musi zostać poddany szczegółowej analizie, w szczególności pod kątem sprawdzenia, czy nie zachodzą przesłanki tworzenia sztucznych warunków w celu uzyskania pomocy finansowej.

Sprawdzeniu będzie podlegało, czy każde z gospodarstw funkcjonuje i czy może funkcjonować jako zorganizowana całość gospodarcza niezależna i niezwiązana ze sobą. A co za tym idzie, czy można uznać, że gospodarstwa funkcjonują w taki sposób, że każdy z małżonków może odrębnie w swoim gospodarstw prowadzić działalność rolniczą samodzielnie i na własny rachunek. W tym, analizie zostanie poddana sytuacja wyjściowa oraz docelowa gospodarstwa przedstawionego w biznesplanie w zakresie zasobów gospodarstwa - budynków, wyposażenia, sprzętu, inwentarza oraz gruntów branych pod uwagę przy ustaleniu wielkości ekonomicznej w obu ww. okresach. W przypadku stwierdzenia przesłanek świadczących o tworzeniu sztucznych warunków, np.: sztuczny podział gospodarstwa, uwzględnienie gruntów współmałżonka w wielkości ekonomicznej w okresie docelowym przy jednoczesnym pominięciu ich w okresie wyjściowym, brak niezbędnego zaplecza produkcyjnego itp., pomoc nie będzie mogła zostać przyznana. Ponadto informuję, że strony oraz inne osoby uczestniczące w postępowaniu o przyznanie pomocy są obowiązane przedstawiać dowody oraz dawać wyjaśnienia co do okoliczności sprawy zgodnie z prawdą i bez zatajania czegokolwiek, a ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z tego faktu wywodzi skutki prawne.

Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

@SZKOPSSON RMG to nie WGN, tak było w WGN. Jak nie spełnisz BP oddajesz wszystką kasę plus odsetki od dnia przelania kasy na konto.

WNG ? ale na poczatku na pewno tak bylo ze tylko pierwsza rate sie oddawalo chyba ze potem pozmieniali

Opublikowano

Musisz oddać kasę -48000zl, bo tyle przeleją. Wiadomo plus odsetki. 

WGN wnioski gospodarstw niskotowarowych. Nabór był 2005 i 2006. Miałeś płacone po 5000zl co roku. Jak po 3 latach nie spelniles to kasy nie oddawales, tylko 4 i 5raty nie dostałeś. Wystarczy że w BP zaplanowałeś kupić jałówkę i miałeś 15000zl. Tak w skrócie opisałem WGN.

jak kupiłeś jałówkę to miałeś 4 i 5 ratę po 5000zl. Za samą jałówkę dostałeś 25000zl. Tak ogólnie to przedstawilem.

Opublikowano
15 godzin temu, robert55555 napisał:

Ale w ostatnim naborze wprowadzili coś takiego że jeśli czegoś z biznesplanu nie wykonasz to nie dostaniesz drugiej raty a pierwszej nie zwracasz Nie wnikałem w to dokładnie jak to wygląda w praktyce ale jest to trochę złagodzone

• Haha 1
Opublikowano

Za niewykonanie planu nawozowego albo szkoleń jeżeli było w biznesplanie. Główne założenia należy wykonać żeby nie zwracać. 

• Like 1