Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Pytanie do tych z Was co kupowali ziemię na rmg. Wstępna umowa zakupu musi być w formie aktu notarialnego czy może być umowa z podpisami poświadczonymi przez notariusza?

Przy  zmianie biznesplanu na zakup ziami ze środków trwałych dołączałem kopię  wypisu geodezyjnego planowanych do zakupu działek potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez powiatową agencję rolną..

Opublikowano

Tu jest temat taki że całość premii idzie na zakup ziemi. Do bp chcieli powierzchnie rozbitą na klasouzytki. Potrzebna jest umowa wstępna do wniosku o pierwszą ratę, pytanie czy wystarczy zwykła umowa z podpisami poświadczonymi przez notariusza czy forma aktu notarialnego? Jak by nie było za poświadczenie podpisu notariusz weźmie 30 zł, za akt wyjdzie koło tysiaka

Opublikowano
30 minut temu, Buszmen11 napisał:

Tu jest temat taki że całość premii idzie na zakup ziemi. Do bp chcieli powierzchnie rozbitą na klasouzytki. Potrzebna jest umowa wstępna do wniosku o pierwszą ratę, pytanie czy wystarczy zwykła umowa z podpisami poświadczonymi przez notariusza czy forma aktu notarialnego? Jak by nie było za poświadczenie podpisu notariusz weźmie 30 zł, za akt wyjdzie koło tysiaka

Ja planowałem od razu zawrzeć umowę kupna ziemi za swoje i przesłać  im ją z wnioskiem o pierwszą ratę Rozumiem że chcesz uniknąć wydawania swojej kasy i dlatego kombinujesz z umową wstępną?

Opublikowano

Zgadza się, umowę przedwstępną prawnie można zawrzeć w zwykłej formie pisemnej. Ewentualnie dla świętego spokoju podejść do notariusza poświadczyć podpisy i od razu zrobić kopię do przesłania z wnioskiem o wypłatę ;)

@Buszmen11 i nie kupujesz kompletnie nic prócz ziemi za premię, żadnego paliwa, obrotowych? Trzeba było sobie wrzucić w biznesplan chociaż stówkę czy dwie na pędne albo smary czy części do maszyn, miałbyś na luzie czym zacząć i ziemię kupujesz wtedy w dogodnym czasie. My też kupujemy ziemię za praktycznie całą premię ale dodatkowo na punkty za przygotowanie do sprzedaży dorzuciliśmy wagę z legalizacją za niecałe 500 zł.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, rudaziuta napisał:

Zgadza się, umowę przedwstępną prawnie można zawrzeć w zwykłej formie pisemnej. Ewentualnie dla świętego spokoju podejść do notariusza poświadczyć podpisy i od razu zrobić kopię do przesłania z wnioskiem o wypłatę ;)

@Buszmen11 i nie kupujesz kompletnie nic prócz ziemi za premię, żadnego paliwa, obrotowych? Trzeba było sobie wrzucić w biznesplan chociaż stówkę czy dwie na pędne albo smary czy części do maszyn, miałbyś na luzie czym zacząć i ziemię kupujesz wtedy w dogodnym czasie. My też kupujemy ziemię za praktycznie całą premię ale dodatkowo na punkty za przygotowanie do sprzedaży dorzuciliśmy wagę z legalizacją za niecałe 500 zł.

Nie mam wogole obrotowych, wszystko trwałe. 

@rudaziuta, @freetaxi dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

My tu się rozwijamy i gówno wyjdzie , bo nas sprzedali szkopy pozbawili , rynku wschodniego a sami tam prowadzą interesy .

To, jak unijne sankcje gospodarcze przeciwko Rosji są wybiórcze, pokazuje również inny przykład niemiecko-rosyjskiej współpracy. W ubiegłym tygodniu pod Moskwą otwarto nową fabrykę niemieckiego Daimlera, w której będą produkowane luksusowe modele Mercedesów(właścicielem tej marki jest Daimler AG). Koszt tej inwestycji wyniósł 250 mln euro. W uroczystej ceremonii otwarcia wzięli udział Władimir Putin, szef Daimlera Dieter Zetsche oraz niemiecki minister gospodarki i energii Peter Altmaier. Temat zajęcia Krymu oraz sankcji gospodarczych nałożonych przez Unię Europejską podczas otwarcia został całkowicie przemilczany.Ktoś zada pytanie - dlaczego wspomniana fabryka Mercedesa w ogóle powstała? Odpowiedź jest prosta - tego typu inwestycje nie są bowiem objęte zasięgiem unijnych sankcji. Dla unijnych elit aneksja Krymu dokonana przez Rosjan była złem i należy ją potępiać przy każdej okazji. Ale słowa wystarczą. Nikt - a już szczególnie Niemcy - nie będzie sobie psuł biznesowych relacji z Putinem i okazji do zarobienia dużych pieniędzy z powodu Ukrainy. Taka jest niestety brutalna prawda...

Opublikowano
47 minut temu, galan99 napisał:

Ktoś zada pytanie - dlaczego wspomniana fabryka Mercedesa w ogóle powstała?

Drugim powodem jest to że unijne normy dotyczące spalin zarzynają europejską motoryzację Ostatnio bodajże Opel który szykował się do zamknięcia fabryk w Polsce także przypomniał sobie o rynku rosyjskim i będzie nadal produkował samochody które nie spełniają unijnych norm dotyczących spalin A za wszystkie te normy płacimy my wszyscy Wybierzmy mądrze ludzi którzy przynajmniej przestaną podcinać gałąź na której wszyscy się znajdujemy

Opublikowano
Dnia 3.04.2019 o 21:54, freetaxi napisał:

Nic na razie nie wiadomo. Według harmonogramu kolejny nabór będzie w maju a jak będzie to czas pokaże. 

według harmonogramu pierwotnego nabór przewidziano na 2 kwartał2019  który konczy sie nie w maju 

Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz881213 napisał:

18,02

Podobnie jak ja bo 14.02. Więc jest szansa że coś ruszy. Wniosek rozpatrywali w Starachowicach?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PszczelarzKielce napisał:

Jeśli studiuje dziennie i rodzice przepiszą na mnie teraz ziemie to mogę składać wniosek o restrukturyzacje w maju na tych nowych zasadach bez KRUS-u? 

Nie muszą przepisywać. Weź hektar dzierżawy i zobaczysz czy dostaniesz dotację. Jak tak to wtedy ci przepisza. A jak nie to darmo kosztów na przepis nie wylozysz. Tylko ta dzierżawa dobrze jakby była nie tylko od rodziców.

Edytowane przez marluk
Opublikowano
4 godziny temu, PszczelarzKielce napisał:

Jeśli studiuje dziennie i rodzice przepiszą na mnie teraz ziemie to mogę składać wniosek o restrukturyzacje w maju na tych nowych zasadach bez KRUS-u? 

to już nie dostaniesz młodego rolnika