Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwiększenie limitu pomocy de minis. Ciekawe czy można by było zmienić teraźniejszy projekt na 80 tyś PLN pomocy ? Miałby ktoś taka siłę przebicia?

https://www.agrofoto.pl/articles/prow-2014-2020/komisja-europejska-zwiekszyla-pomoc-de-minimi/

Opublikowano

Mam ubuntu także offica na nim nie zainstaluje. Chyba trzeba będzie kupić jakiegoś nisko budżetowego lapka i na nim zrobić ten biznesplan. Swoją drogą trochę dziwne bo ze 4 lata wstecz pisałem biznesplan na młodego rolnika na libreoffice i nie było problemów.

Opublikowano

Robiłem 1 roku koszta na zrobienie próbek z każdej działki , to od 15 zł , do 20 zł i koszta planu 200 zł na rok .

Każdego roku odnawia się plan pod te próbki i co roku 200 zł i tyle .

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, maroon napisał:

https://www.agrofakt.pl/wejda-gospodarstw-odbiora-rolnikom-zwierzeta/

To by było na tyle jeśli chodzi o hodowlę zwierząt w tym kraju - ciągle narzucają nowe utrudnienia i wymagania ale to i tak nic w porównaniu z tym co teraz szykują Każdy kto będzie chciał położyć łapę na naszej własności teraz będzie miał  do tego prawo Wystarczy że wynajdzie jakiś wydumany powód Do tej pory przynajmniej było to przeprowadzane pod nadzorem odpowiednich państwowych służb Teraz ma to być według widzimisię aktywistów Gdyby to nie było prawdziwe to byłoby nawet śmieszne

PIS-dowski nierząd i ich tajnowojenne rozporządzenia?

2 godziny temu, Karol06 napisał:

Ktoś mógłby wypowiedzieć się o planie nawozowym? Koszty, uciążliwość, itp Robił ktoś to w ogóle?

Zapomnij - glebią rolnika i wpadasz w koszta - taki system?

Opublikowano (edytowane)

MANY12  - znasz zapewne takie powiedzenie , co Pańskie i żydowskie , nie przepadnie , tak robią by rolników zamienić w chłopów , roboli na pańskiej ziemi .

Ktoś mógłby wypowiedzieć się o planie nawozowym? Koszty, uciążliwość, itp Robił ktoś to w ogóle?

Nie myl planu nawozowego z planem azotowym .

Plan nawozowy prosta sprawa masz zapisane tylko jakie nawozy po wini być zastosowane , tylko ta opłata co roku 200 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

MANY12  - znasz zapewne takie powiedzenie , co Pańskie i żydowskie , nie przepadnie , tak robią by rolników zamienić w chłopów , roboli na pańskiej ziemi .

Galan  - powyżej neofity z informatyki mieli swoje  ekscytacje  -   pobudzenie, podniecenie, tak, że mnie starego informatyka interesuje tylko polityka powiem Ci Primo -

1. Program żyd – plus  to jest to co aktualny nierząd serwuje nam rolnikom.
Po 1989 roku mamy Polskę zadłużoną i zubożałą z upodlonymi Polakami w tym też milionami wygonionymi batem ekonomicznym przez Żydów na obczyznę, w zamian mamy eksodus Żydów do Polski oraz „niewolników” ukraińskich.

Galan -  pacaj secundo - Żydzi nieformalnie dokonali zamachu na państwo Polskie stając się kastą uprzywilejowaną. Fakt, że praktycznie zdominowali wszelkie agendy rządowe i medialne dowodzi, że działalność ta ma charakter mafijny czego dowodem jest chociażby ustawa z dnia 20 lutego 1997 r. o stosunku Państwa do gmin wyznaniowych żydowskich w Rzeczypospolitej Dz.U. 1997 Nr 41 poz. 251 .

Galan - pacaj - tercio - . Żydzi faktycznie prowadzą wojnę przeciwko narodowi Polskiemu obecnie jest wręcz rażąco widoczne zawłaszczenie Polski przez żydów w niewidzialnej wojnie pełzającego kroku, co polega na przejmowaniu małymi etapami wszelkich decyzyjnych posad i stanowisk w ich talmudczanym stylu.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Tomek24 napisał:

czy wiecie może jakie maszyny można wziąć na te dofinansowanie ?

Gościu na logikę takie jakie możesz doczepić do swojego traktura i się rozbujać na poletku - nie zapomnij się w tym szaleństwie zmieścić się w 60 tys. złotych.

Nadaj jaki masz ciągnik?

Edytowane przez many12
  • Like 1
Opublikowano

mam c-360 3p t-25 w przyszłości mam zamiar zakupić ciągnik 80 km z ładowaczem a sprzedać t-25. pytam czy mogę kupić jakie mi się podobają czy nie mogą być za duże czy coś

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej takie maszyny żeby zapotrzebowanie mocy odpowiadało posiadanym ciągnikom. 

A tak przy okazji, na siewnik 2.5m z agregatem uprawowo siewnym jest jakiś minimalny próg ha?

Edytowane przez Karol06
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek24 napisał:

mam c-360 3p t-25 w przyszłości mam zamiar zakupić ciągnik 80 km z ładowaczem a sprzedać t-25. pytam czy mogę kupić jakie mi się podobają czy nie mogą być za duże czy coś

Pamiętaj jedno - to ty decydujesz o swoim biznesplanie i masz wizję co najmniej po trzech latach;

Primo 1. Liczy się profil produkcji,  to co posiadasz fizycznie. Jeżeli masz  bydlątka trochę łąk, lub w planie powiększenie hektarów to stawiasz na sprzęt związany  z ich koszeniem - dobra kosiarka i sprzęt do zbioru siana.

Secundo: Jeżeli jesteś w  profilu produkcji roślinnej to stawiasz na sprzęt z tym związany. Capito?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Robiłem 1 roku koszta na zrobienie próbek z każdej działki , to od 15 zł , do 20 zł i koszta planu 200 zł na rok .

Każdego roku odnawia się plan pod te próbki i co roku 200 zł i tyle .

ten plan i próbki trzeba robić w roku wyjściowym czy docelowym czy przez wszystkie lata aż do docelowego?

Opublikowano

Za stroną ARiMR:

Rozpoczęcie realizacji zobowiązania powinno nastąpić w pierwszym możliwym organizacyjnie i uzasadnionym technologicznie terminie następującym po otrzymaniu pierwszej raty pomocy, lecz bezwzględnie nie później niż w okresie docelowym realizacji biznesplanu.

Kopia planu nawozowego oraz kopia wyników chemicznej analizy gleby musi stanowić załącznik do wniosku o płatność drugiej raty pomocy. Plan nawozowy powinien być sporządzony przez doradcę. Aby udokumentować stosowanie planu nawozowego beneficjent powinien prowadzić wykaz działań agrotechnicznych (prace wykonywane na poszczególnych działkach rolnych), w zakresie nawożenia podając nazwę oraz ilość zastosowanego nawozu pod poszczególne uprawy. Odwołanie w przepisie § 16 ust. 2 pkt 4 lit. a drugie rozporządzenia do planu nawozowego, o którym mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia dot. "Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego" objętego PROW na lata 2014-2020 (Dz. U. z 2015 r. poz. 415 z późn. zm. ) należy traktować, jako wymóg corocznego opracowania dla gruntów ornych (a więc nie sadowniczych) i stosowania planu nawozowego, opartego na bilansie azotu oraz chemicznej analizie gleby, określającego dawki N, P, K, Mg i potrzeby wapnowania. Wyniki chemicznej analizy gleby najczęściej ważne są 4 lata.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Pawel89pl napisał:

Kurde też mam ten nieszczęsny plan nawozowy ....

Co strasznego piszesz w tabelkach , nazwy środków chemicznych ochrony roślin jakie są stosowane , aby miały na to rejestracje , a co zastosujesz to twa sprawa , ilość na dany 1 ha , tak samo nawóz , co strasznego .