Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@lukasx21 a jaki błąd ci wyrzuca vba? Na pewno nie dostaniesz się do kodu, bo jest zabezpieczony hasłem. Na wszelki wypadek wcisniej alt i F11, jak dostaniesz do kodu. Wciskaj f8 to zobaczysz gdzie jest błąd w składni kodu. Klawisz F5 uruchamiania makro. Jestem przekonany że od jest pod excela zrobiony. Odchaczyles  w centrum że makra są bezpieczne?

ARiMR ma licencje z offica i nikt nie robił makra pod libre. Nigdy nie wchodziłem w kod vba w rmg. Jestem przekonany że jest zabezpieczony hasłem  chociaż mozna to hasło obejść. To już opcja dla fachowca. Za długo pisania jak to obejść. W ciagnij z neta offica i odpal excela. Tylko włącz opcje zaufania dla makr, bo inaczej nie zadziałają.to znajdziesz na necie. Z tego co pamiętam w rmg wyskakuje okienko włącz zaufane makra. Jak nie zadziała, zapraszam do centrum zaufania.l tam włączysz makra.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jest darmowa wersja na office 365 bodajże na miesiąc. Kiedyś otworzyłem biznesplan w Pages na macos. Fajnie pokazało wszystko co i jak i zrestortwalo hasła. Nawet wniosek o premie, gdzie były problemy z wpisaniem miejscowości i daty obok podpisu fajnie hulał. 

Opublikowano

Nie wnikałem aż do końca. W przypadku wniosku o przyznanie pomocy na premie na działalność pozarolniczą zresetowały mi się hasła i mogłem edytować pola z miejscowością i datą. Dalej się nie bawiłem w związku z tym, że na co dzień pisze wnioski na komouterze z Windows a macbooka używam tylko i wyłącznie do prostych tekstów w Word, przeglądania internetu, etc. 

Opublikowano

Zaciekawiles mnie tym co napisałeś. Jestem przekonany że klikając kombinacie klawiszy alt i F11 nie powinieneś dostać do okna project z kodem vba. Można też klikając na kartę dewelopera i na makra wejść w kod. Mógł ktoś wejść pozmieniać kod i cała reszta jest do wyrzucenia. Mało realne ale możliwe. Myślę że jest hasło. Jutro aż sprawdzę, nigdy mnie to nie ciekawilo. Uważałem że kod jest zabezpieczony. Tak samo jak hasło jest żałone na arkusze. Komórki są tak sformatowane że czegoś innego nie wstawisz co wykracza poza format. Tak gdzie ma być format liczba nie wstawisz formatu tekst. Tak samo z kodem powinien być zabezpieczony.

Opublikowano (edytowane)

Nie bawiłem się libre office. Sprawdzałem w pakiecie biurowym od Apple.

Edit

Pomyliłem aplikacje. Odpowiednik excela na macos to Numbers zamiast Pages. 

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

Nie mam pakietu biurowego na MacBooku. Więc nie wypowiadam się. Mi chodziło o to że nikt poza twórca kodu vba nie wejdzie w ten kod. Jutro sprawdze, to dam znać. To tak samo jak nikt w liście rozwijalnej w excelu nie wstawi innej wartości niż wartość określoną w tej liście ( checbox musi być odchaczony).

Opublikowano

@kopin pewnie znasz jakiś funkcje excela? Np suma, jeżeli, licz.jezeli,suma.jezeli.,itp? Tak samo jest z kodem vba. Tylko że funkcje dla excela przewidzianego na Polske brzmią po polsku a w vba jest składnia po angielsku. I ten język jest obowiązujący na cały świat, na Marsa pewnie też. W vba jest  bardzo duzo "formuł" i każda służy do czegoś innego. Vba jest takim magikiem klikasz np na przycisk nie wiadomo skąd masz wszystko zrobione. Robiłeś sobie wniosek na RMG, wszystko ładnie ci liczyło, wyskakiwało okienko msbox i pisało @kopintu jest błąd. Przeszedłeś szkole howgradu ( RMG),więc teraz pięknie nasz czarujesz swoją wiedzą na AF. Myślę że wielu jest ci wdzięcznych za pomoc, do tego nie trzeba znać vba.

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zaczął naukę vba. 

Opublikowano (edytowane)
@kopin wrzucam przykładowy kod vba w excelu:
Sub kopiowanie_zamkniete()
 Workbooks.Open Filename:="C:\Users\wolszczak.joanna\Desktop\DANE\DANE1\dane_111.xlsx"
           Range("A1:AF100000").Copy
           ThisWorkbook.Sheets("d420").Activate
           Workbooks("d420.xlsx").ActiveSheet.Range("A1:AF100000").Copy Range("A1")
           Workbooks("dane_111.xlsx").Close

End sub

O tym wczoraj z @freetaxi pisaliśmy. A problem miał @lukasx21

Tak jak pisałem, twórca kodu zabezpieczył się hasłem, przed możliwością grzebania w nim.Tak samo komórki w excelu zabepieczone hasłem. Wypełniamy te pola, na które twórca nam pozwolił.Jezyk marjsański nie jest taki trudny :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki @freetaxi chyba nikt w ARiMR nie wie o tym. To możesz nawet i tekst zmieniać.  "Dane podmiotu..." możesz zastąpić " dane rolnika...", jestem pewien że cześć osób by się w ogóle nie zorientowała podczas przyjmowania dokumentów czy w dalszej obsłudze. Tutaj wszystko jest na liście zrobione, plus formatowanie komórek.

Natomiast w biznesplanie masz VBA. wygląda coś takiego:

Myślę że do niego @freetaxi nie dostaniesz

image.thumb.png.7b98436f4e5b25d22e36efc543534c6c.png

Opublikowano

Powiem szczerze nie sadziłem, że tak słabo to jest zabezpieczone. Z drugiej strony komu jest potrzebny kod źródłowy i jego modyfikacja. Podziękowanie poszło do ciebie @freetaxi. Cóż apple czyni cuda lub nie doceniamy wiedzy @freetaxi.

Opublikowano (edytowane)

To masz dobrze, bo możesz ściągnąć dane z BP do innego pliku. Napisać odpowiedni kod, który będzie wstawiał odpowiednie dane bo  innego BP. Pod warunkiem że nie wiele sie zmienia. Z drugiej strony czy przydatne, każdy sam musi to ocenić.  Gdzieś te dane trzeba wstawić, czy BP czy w innym pliku. Coś takiego robiłem z wnioskami papierowymi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Załącznik numer 1 albo 2 w dokumentach aplikacyjnych na stronie arimru. Tam mmasz tabelę z wartościami poszczególnych regionów, sprawdź sobie w ktorym jestes i licz ;)

A no i dzis przyszła papierowa decyzja, mazowieckie, grójecki ;))

26 minut temu, galan99 napisał:

Wspominali że będzie w Maju ogłoszone kiedy nabór na ZUS .

Ale że wspomnieli, że nabór będzie w maju (czyli kwiecień ogłoszenie).czy w maju ogłoszenie a nabór czerwiec/lipiec? Sorry ale nie mogę teraz tego obejrzeć a info dość istotne

Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofakt.pl/wejda-gospodarstw-odbiora-rolnikom-zwierzeta/

To by było na tyle jeśli chodzi o hodowlę zwierząt w tym kraju - ciągle narzucają nowe utrudnienia i wymagania ale to i tak nic w porównaniu z tym co teraz szykują Każdy kto będzie chciał położyć łapę na naszej własności teraz będzie miał  do tego prawo Wystarczy że wynajdzie jakiś wydumany powód Do tej pory przynajmniej było to przeprowadzane pod nadzorem odpowiednich państwowych służb Teraz ma to być według widzimisię aktywistów Gdyby to nie było prawdziwe to byłoby nawet śmieszne

Edytowane przez maroon