Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech się

16 minut temu, GRZES1545 napisał:

Lepiej niech się pierd..ną w łeb Taka forma protestu to tylko dodatkowe problemy dla rolników a miód na bolączki polityków Zamiast przyłączyć do protestu ludzi z innych branży to jest to kolejny podział społeczeństwa na rolników  i "tych innych" którzy będą przez rolników mieć problemy Politycy będą siedzieć w ciepłych salonach i oglądać jak Kurski ukaże w złym świetle tych pazernych rolników którym się w d*pach przewraca od dobrobytu Taki będzie finał protestów w formie która uderza w zwykłych obywateli a nie w decydentów

• Like 2
Opublikowano

Z całej Chujni Europejskiej jest więcej szkody dla kraju niż korzyści.

Ciekaw jestem jak będzie wyglądać reprezentowanie interesów rolników przez Agro Unie. Miało być odejście od darcia mordy na rzecz merytorycznych argumentów

Opublikowano

Tak patrzę i czytam co się dzieje w ostatnim czasie w rolnictwie, i te wszystkie programy łącznie z RMG to co raz mniej cieszą, miałem pewne plany aby się powoli rozwijać ale chyba przestanę inwestować bo wszystko się pier...li.

• Like 2
Opublikowano
Dnia 22.01.2019 o 17:19, rolniczkaa1 napisał:

Witam wszystkich.

Na tym forum jestem nowa. Mam do was kilka pytań odnośnie RMG.

Mając 5 ha gruntów ornych, w tym 0,07 ha truskawek, 0,03 ha ziemniaków, reszta 4,90 ha miałem zawsze zboże ozime i jare.

Klasa gleb 5 i 6, gleby lekkie, piaskowe, teren praktycznie równy.

Nie posiadam żadnych zwierząt. Zawsze sprzedawałam zboże.

Jestem na Zusie. 

Moje pytanie skierowane do was.

Czy mam szanse na dostanie dostać dotacje z RMG?

Mogę zasiać słonecznik, jeśli była by taka konieczność? A pewnie by była.

Jeśli mam szansę dostać, chciała bym zakupić następujące maszyny rolnicze do mojego gospodarstwa.

Zaznaczam że posiadam ciągnik C330M i do niego chciała bym zakupić następujące maszyny|

1. przyczepa jednoosiowa wywrotka - 3,5 t, większej nie ma szans by mój ciapek dał rade, chyba że się mylę?

https://allegro.pl/oferta/przyczepa-rolnicza-pronar-t654-1-jednoosiowa-3-5t-7743748493

2. oprsykiwacz

https://allegro.pl/ogloszenie/opryskiwacz-zawieszany-biardzki-400l-12m-adria-7557845625

3. siewnik do zboża, 3m to pewnie nie ma szans aby 330 dała radę.

https://allegro.pl/oferta/siewnik-zbozowy-do-zboza-meprozet-s107-2-2-5m-7787737551

4. Talerzówkę

https://allegro.pl/ogloszenie/promocja-talerzowka-2x7-1-6m-talerz-510-brona-7495065206

5. agregat uprawowy

https://allegro.pl/ogloszenie/agregat-uprawowy-dziekan-wahaczowy-dociskowy-7643457933

Zdaje sobie sprawę że te maszyny mnie na razie nie wyniosą 60000 zł, zawsze mogę coś dobrać

Może kiedyś bym kupiła sobie używaną 360, ale nie teraz.Wszystkie pomysły, rady odnośnie maszyn  i wniosku mile są widziane 

Przemyśl na czym wzrost uzyskać bo ten słonecznik to śmiech na sali.Jeśli już zmieniać to na coś co sprzedasz .

Jeśli o maszyny chodzi to 3 m siewnik raczej zapomnij-max 2,5-2,7.

Jeśli masz tylko ciapka to moim zdaniem lepsza przyczepa dwuosiowa.

Opryskiwacz spoko ,agregat też,co do talerzówki ja nie używam więc nie odpowiem.

Nie musisz wydać na maszyny 60 tyś,tylko min,48 tyś.Reszta może być na obrotowe,może warto by teraz mając te 12 tyś z obrotowych zamienić ciapka na tą 60?

To chyba tyle 😉

• Like 2
Opublikowano

Na 5 ha raczej 60 nie ma sensu , chyba że zamierza dobierać pola wtedy oczywiście ma to sens.  A czemu tylko 7 arów truskawki ? Przy truskawce zabawy sporo ale jako nieliczny owoc dalej się opłaca . Może na to się nastaw ? Dosadzić na 30-40 ary pod to kupić sprzęt wartość ekonomiczna się zwiększy i budżet domowy też jak oczywiście zadbasz o plantacje . 

• Like 1
Opublikowano

Wszystko zależy od chęci i nastawienia . Przecież przy tak małym areale to popołudniami ewentualnie sobotami można wszystko ogarnąć . Znajomy ma plantacje 4 hektary i oboje z żoną pracują a plantacja jest na podziw . 

Opublikowano

koleżanka raczej jest sama,a poza tym nie wiesz ile pracuje

mój syn w geodezji robi po 12 godzin a czasem i wiecej,a soboty i niedziele rysuje,nie wszyscy robią 8 godż na kasie i do domu

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje wam za pomoc. 

Pracuje po 12 godzin, więc nie mogę mieć więcej truskawek, przypilnowanie dzieci, też pochłania czas. Jestem wdową i nie jest mi łatwo, ale jakoś daje radę.

Przyczepa jedno osiowa bo mi łatwiej ją do garażu wprowadzić, dwuosiową już trudniej, ale rada do rozważenia. Siewnik raczej 2,5m.

Dzięki RMG chciała bym wymienić stare maszyny na nowe. Ciągle bije się z myślami czy wejść w ten program czy też nie.

Będzie mi ciężko na papierze(faktury) wykazać dochodowość większą niż 10000 euro, jeżeli liczy się tylko uprawa to mogła bym zasiać tego słonecznika ile by było potrzebne.

Kopin zrobiła bym tak jak pisałeś. Dołożyła bym do tych 12000 i kupiła bym jakąś używana 60. Taki mam plan, nie wiem czy to się uda?🤔

Edytowane przez rolniczkaa1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, rolniczkaa1 napisał:

Dziękuje wam za pomoc. 

Pracuje po 12 godzin, więc nie mogę mieć więcej truskawek, przypilnowanie dzieci, też pochłania czas. Jestem wdową i nie jest mi łatwo, ale jakoś daje radę.

Przyczepa jedno osiowa bo mi łatwiej ją do garażu wprowadzić, dwuosiową już trudniej, ale rada do rozważenia. Siewnik raczej 2,5m.

Dzięki RMG chciała bym wymienić stare maszyny na nowe. Ciągle bije się z myślami czy wejść w ten program czy też nie.

Będzie mi ciężko na papierze wykazać dochodowość większą niż 10000 euro, jeżeli liczy się tylko uprawa to mogła bym zasiać tego słonecznika ile by było potrzebne.

Przyczepa przyda Ci się na pewno bierz nawet większą jedno osiową, będzie Ci łatwiej. Na papierze czyli chodzi Ci o wzrost SO, możesz pomyśleć zeby tych truskawek dosadzić, najwyżej nie zbierzesz wszystkiego, a plantację zrób na agrowłókninie i pielenie ci odpadnie.

Jak ogarniesz wzrost to składaj a nic nie stracisz, a z racji tego że jesteś wdowa to dzięki AF może jakiś samotny rolnik znajdzie się dla Ciebie :)

Kopin gdzie Ty tam?

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Nie musisz mieć na fakturach ponad 10 tyś,to tylko ma wychodzić z tych ich głupich kalkulatorów dochodowości i tyle.

Ja bym sie nie zastanawiał tylko brał,rozumiem sytuacje i wiem że cieżko.Idż do doradcy ogarniętego i działaj,a jesli myślisz o traktorze to teraz jest szansa jakoś to zorganizować.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dochodowość liczy się od faktur i wpisy w książkę, to musiała bym wsadzić tych truskawek lub jakiś inny pomysł przyjmę do rozważenia.

Jeśli zaś dochodowość liczy się w uprawach(przelicza  tylko w excelu) to słonecznik byłby dla mnie jak wybawienie.

Kopin nie ogarnę teraz ciągnika. Jeszcze ciapek daje radę, planuję dopiero za jakiś czas kupić używaną 60.

Edytowane przez rolniczkaa1
Opublikowano

Po prostu myślałem sprzedać ciapka,dołożyć parę tyś z tych 12 i kupić  60,ale to Ty podejmujesz decyzje  bo sama za nie odpowiadasz 😉

A dochód tak jak już pisałem liczy sie z upraw,a nie z faktur,

• Like 1
Opublikowano

Panowie dziękuje wam za pomoc. Jestem bardziej na tak jeśli chodzi o złożenie wniosku RMG, niż na nie. Trochę się obawiam, że muszę wejść w taki program i ciągnąć go przez 5 lat, to długi odcinek czas. Wszystko może się wydarzyć.

A jakieś koszty są związane z byciem rolnikiem ryczałtowym. Myślę że teraz jestem ryczałtowcem?

Opublikowano

Będąc na ryczałcie ,tak jak raczej teraz jesteś nie ponosisz żadnych kosztów dodatkowych i żadnych dodatkowych papierów nie wypełniasz.Jeśli coś sprzedasz na fakturę to dostajesz od kupującego fakturę z VAT-em 7% i tyle 

• Like 1
Opublikowano

Jak będziesz chciała zobaczyć jak wygląda wypełniony wniosek rmg, to pisz i podeślę na emaila

Opublikowano

Kolega chce złożyć wniosek na RMG ale jest problem ma wsadzone 3.5 ha czereśni i 1.5 ha .śliwy oraz 1.5 ha ornego. Z kalkulacji wyszło 14300. Max to 13000 macie pomysł jak to rozwiązać , 1 ha czereśni wsadził na jesieni.

Opublikowano
7 minut temu, przemek230591 napisał:

Kolega chce złożyć wniosek na RMG ale jest problem ma wsadzone 3.5 ha czereśni i 1.5 ha .śliwy oraz 1.5 ha ornego. Z kalkulacji wyszło 14300. Max to 13000 macie pomysł jak to rozwiązać , 1 ha czereśni wsadził na jesieni.

Oddać w dzierżawę (uwaga sztuczne warunki) lub jak rmg będzie w maju to wywiedzieć w bp czy w danym rejonie nie ma kontroli. Foto bywa w bp min co 2 rok. Jeżeli ma Peg na g.o i są stare zdjecia to może podać upraw na g.o. jest ryzyko.

Opublikowano

a kolega sam nie pisaty? a do tego nie czytaty  że teraz sie zastanawia a jesienią dosadził sadu zamiast poczekać ?

4 minuty temu, robert55555 napisał:

Oddać w dzierżawę (uwaga sztuczne warunki) lub jak rmg będzie w maju to wywiedzieć w bp czy w danym rejonie nie ma kontroli. Foto bywa w bp min co 2 rok. Jeżeli ma Peg na g.o i są stare zdjecia to może podać upraw na g.o. jest ryzyko.

Takie wiadomości to pisz na koledze na pocztę bo jeszcze Ziobrowe Ciebie za dupe wezmą 😉

• Haha 3