Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w pazdzierniku mialem mierzenie dzialek i pytalem kiedy bedzie jakas decyzia nic nie wiedza ale z tego co sie orientuje to w poprzednim naborze 2017 tez dlugo czekali ale kase z poczatkiem roku dostali

Opublikowano

Nigdy nie wiadomo jakie "ułatwienia" urzedasy w agencji szykują.

Swoją drogą skoro kasy starczy dla wszystkich to kij robić listy

2 minuty temu, Sylwia25x91 napisał:

Ja w pazdzierniku mialem mierzenie dzialek i pytalem kiedy bedzie jakas decyzia nic nie wiedza ale z tego co sie orientuje to w poprzednim naborze 2017 tez dlugo czekali ale kase z poczatkiem roku dostali

2 minuty temu, Sylwia25x91 napisał:

Młody miał na początku września i też nic

Opublikowano

No w poprzednim naborze to decyzję już spływały o tej porze pełną parą, listy były chyba w listopadzie a kasa to różnie była ja dostałem w kwietniu mimo ze wniosek złożony był w grudniu.

• Like 1
Opublikowano

Nie mamy wpływu na to kiedy będą decyzje i pieniądze na koncie. Kumpel składał na młodego, był daleko na rezerwowej, myśli nie dostanie. Minął miesiąc przyszło pismo że się łapie, bo są dodatkowe środki, tydzień po złożeniu wniosku o płatność stówa była na koncie

Opublikowano
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Nie mamy wpływu na to kiedy będą decyzje i pieniądze na koncie. Kumpel składał na młodego, był daleko na rezerwowej, myśli nie dostanie. Minął miesiąc przyszło pismo że się łapie, bo są dodatkowe środki, tydzień po złożeniu wniosku o płatność stówa była na koncie

Jak juz  to 1 rata 80tysi

Opublikowano
12 godzin temu, kopin napisał:

hmm,a może w przyszłym roku będzie całkiem na odwrót

najpierw dadzą kasę ,potem ci co dostali złożą wniosek,będą mieli na to 9 miesięcy,potem Agencja każdemu powie co i gdzie ma kupić i wywiesi to na listach -to będzie prawdziwa Polska  😉

Chciałeś napisać "To będzie prawdziwa dobra zmiana dla naszego rolnictwa" - gdzie te czasy, ze rolnik na rynku mógł wszystko przedać - nawet prosiaka z bagażnika dużego fiata..

• Like 4
Opublikowano

No koledzy ,działać i wydawać pieniądze ,bo nie wiadomo co tym żłobom przy korycie teraz przyjdzie do głowy w kwestii MGR bo np,z planów na Młodego Rolnika to wyłania sie ciekawa propozycja-150 tyś premia,ale  będzie można wydać tylko na to co ministerstwo pozwoli.Drób tak ale tylko ekologiczny,warzywa i owoce ale tylko w pewnych obszarach bo w większości jest nadprodukcja wiec nie ma takich inwestycji co dotować,o ciekawie to będzie co oni jeszcze wymyślą.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dokładnie tak , sadów za dużo , truskawek , malin , porzeczek , to były proste inwestycje , ale się kończą , były lata że wszystko szło do rosi ale to już prahistoria .

Bydło ten sektor promowany , ale też jest wielkie ryzyko , bo mamy tanią wołowinę w skali świata i inne Państwa  mają zbyt , ale nich tylko zrobi się zawirowanie na rynku , to Polska odczuje od razu  , i pozostaje jeszcze emisja gazów , że może być redukcja chowu bydła to wielka nie wiadoma .

Opublikowano

no ja wiem ,tylko z tego co piszecie to właściwie nie wiem na co by można wydać kasę ,właściwie wszystkiego mamy za dużo,

Ja bym powiedział że po prostu nie umiemy sprzedawać tego co zrobimy na cały świat.

• Like 1
Opublikowano

Kopin ... Umiemy sprzedać tylko że nie posiadamy przetwórni Polskich tylko kapitał Niemiecki zazwyczaj , nastawiony jest na wyzysk Polskiego rolnika i druga sprawa markety , towar zagraniczny a Polski to zaledwie 10 % .

Trzecia sprawa to 60 % społeczeństwa w rolnictwie było nauczone , że wszystko szło do rosi , to się skończyło i jest walka o cenę między rolnikami na rynku taki przykład jeden ma ziemniaka po 1 zł ale przyjedzie 2 i krzyczy że sprzeda za 0 ,70 gr a 3 za 0, 50 gr by tylko sprzedać sami robimy sobie źle jak by wszyscy mieli po 1 zł , to by wszyscy sprzedali , jak tu potrafić i nauczyć jedności .

Opublikowano

Daj spokój o jedności, poczytaj komentarze pod zdjęciem strajk na a2, masakra jeden drugiego by w łyżce wody utopił, jak ktoś ma lepiej to ma pretensje że po co strajkować a to nieudacznik itp.

• Like 3
Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A myślisz o młodym rolniku wziąć ? Trudno powiedzieć na co się nastawić może na zioła ;)

Na zioła nastawić się to jedynie trawa i koniczyna  na nasiona , tez jest ryzyko bo pogoda ale można  użyć maszyn , co do pozostałych ziół to tylko kilka ary ale nie hektary bo nawet na zero się nie wyjdzie .

Opublikowano

Powiem krótko niema dobrej alternatywy dla gospodarki Polskiej , na nić nie można się nastawić dłuży czas , ale i to ciągłe przestawianie produkcji rolnej tez nie da rady .

• Like 1
Opublikowano

Prawda jest taka że na zachodzie rządy bardziej dbają o swoich rolników. Cena też jest stabilniejsza, wiadomo łatwiej wtedy się nastawić na cokolwiek. A tu nie wiadomo czy w przyszłym roku zboże nie będzie za pół ceny co jest teraz...

• Like 1
Opublikowano

U nas też rząd dba o nas,za 2 lata nie będziemy mogli sami zaprawiać materiału siewnego,bo to szkodliwe dla nas i dla środowiska bo nie mamy profesjonalnego sprzętu ,powoli wytną nas w pień.A jak coś planujesz to cyrografy na siebie podpisujesz na 5-7 lat,tylko jak z nich potem wybrnąć

Opublikowano

A co Wy byście chcieli, większość z Was chce z 10 ha żyć, zbudować dom, kupić nowe maszyny i jeździć na wakacje. Nie bierzcie pomocy i nie narzekajcie na terminy wypłat i obowiązujący regulamin który świadomie podpisujecie. Takie moje zdanie.

Opublikowano

Komentarzem do Twojego głupiego posta niech będzie post Grzesia

Daj spokój o jedności, poczytaj komentarze pod zdjęciem strajk na a2, masakra jeden drugiego by w łyżce wody utopił, jak ktoś ma lepiej to ma pretensje że po co strajkować a to nieudacznik itp.

Opublikowano (edytowane)

Głupie jest to że zamiast pracować to siedzisz z głową w komputerze.  Kopin czasy się zmieniają i trzeba się dostosować do sytuacji, owszem strajki są jakąś drogą do poprawy sytuacji ale to tylko tymczasowe rozwiązanie, coś wywalczymy ale za rok będzie nam mało i znów będziemy strajkować. Nikogo nie nazywam nieudacznikiem. Trzeba sobie zdać sprawę z tego że mając 10ha nic się człowiek nie dorobi siejąc zboża, trzeba szukać alternatywy. Jeśli ktoś naprawdę lubi gospodarzyć to niech idzie jeszcze do pracy i dorobi a nie ciągle narzekanie że mało pieniędzy. Znajdź gospodarza który ma 100ha  i widać po nim biedę....

Co do komentarza Grzesia;

Jak ktoś ma lepiej- a dlaczego ktoś ma lepiej.... może się dorobił, a może wziął milionowy kredyt  i się rozwinął  i ma w tyłku co władza wyprawia.

Edytowane przez Gość