Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.11.2025 o 09:39, szymon09875 napisał(a):

u mnie jest to realne do osiągnięcia bez żadnych kombinacji 

Może i realne ale nikt nie przewidzi po ile co będzie że 2-3-4 lata wystarczy niska cena i już się robi problem

Opublikowano
21 minut temu, damianos95 napisał(a):

Może i realne ale nikt nie przewidzi po ile co będzie że 2-3-4 lata wystarczy niska cena i już się robi problem

No właśnie w tym Senk 3 lata temu tona pietruszki 10tys kosztowała z chłodni a teraz jest problem z sprzedażą.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Myślę że byki taniej jak po 7 zł nie będą 🤔

Ojciec sprzedawał mięsne po 5.4 najtaniej więc wszystko możliwe tym bardziej u nas

A nawet jak nie będą to czy będzie ci się je opłacać hodować bo będzie trzeba się wywiązać z zobowiązań 

Nie bez powodu znajoma z agencji sama powiedziała że najgorszy program jaki mogli zrobić 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Ja cię rozumiem tylko jak się nie będzie ci na opłacać to zmniejszysz czy zlikwidujesz kiedy chcesz a tak musisz trzymac mimo że nawet będziesz dokładał 

Sam wiem jak kolega dokładał do świń i musiał je trzymać bo wziol młodego rolnika aż w końcu poszedł do roboty bo nie było z czego dokładać a kasy nie chciał oddawać i teraz już o programach nie chce słyszeć 

Moim zdaniem jakby to był rok żeby się wykazać tymi fakturami to ok ąle nie 3 lata i to jeszcze w dziejszych czasach że niewiadomo co będzie za pół roku 

Opublikowano
27 minut temu, full_divix napisał(a):

Po wejściu Mercosur , z bydłem będzie sytuacja identyczna jak z trzodą 

Tego nikt nie wie jak będzie ale na pewno Żydzi czy inni nie będą kupować syfu z Mercosur to jedynie możemy my jeść a nasze pojedzie tam 

Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Dlatego robię tak żeby było z czego zmniejszać i mieć rezerwę na te 2-3 lata jeśli będą cięższe.

Ok rozumiem jeśli będziesz miał z czego zejść i i tak wyrobić się że wzrostem to pewnie że bierz kasę 

Opublikowano

Tego nikt nie wie jak będzie ale na pewno Żydzi czy inni nie będą kupować syfu z Mercosur to jedynie możemy my jeść a nasze pojedzie tam. 

Najpierw dojadą gospodarstwa niskimi stawkami żywca , potem propagandą i kontrolami związanymi z   chorobami niebieskiego jexyka i pryszczycy. 

Obym się mylił, ale zawsze trzeba mieć to na uwadze.

Opublikowano

Z Asf też tak było była nagonka kontrolę kupę rzeczy do przystosowania ogarnięcia masa papierow ale jak ktoś zrobił raz co chcieli ma spokój do dziś najgorzej wyszło ci co myśleli że wygrają nie przyjmowali kontroli płacili mandaty iitd praktycznie nikt z nich już nie został tak samo może być tu że zaczną wymyślać coś co niby ma pomóc a to będzie tylko potrzebne żeby ktoś kto ma 5-6 szt dał sobie spokój reszta też się dostaosuje

• Like 1
Opublikowano

Niema co tak czarno widzieć agencja też idzie na na nie któreś ugody wiem bo mi pomagali nie jeden program zrealizować i nie czepiali się tak strasznie jak mi to mówili pseudo doradcy 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
W dniu 7.11.2025 o 18:46, ELTYS napisał(a):

Witam. Panowie mój doradca wyliczył że muszę w roku z gospodarstw nakręcić 123tys dochodu podkresle że mam gospodarstwo 4 hektarowe produkcja warzywna a wszędzie mówili że 50 tyś dochodu dodam że nie jestem na VAT i coś wydaje mi się że na gospodarstwie można do 100tys obrotu zrobic

Napisałem na priv. Mógłbyś zerknąć? 

Opublikowano
10 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Jeśli nie będę miał mieć bydła to i tak równa się z końcem bo roślinna sama nie ma sensu 🤷

Szymon...w regulaminie naboru jest zapis gdzie znajduje się słowo ,,siła wyższa" lub coś podobnego. Chyba logiczne z załamania na rynku czy innego kataklizmu, bądź utraty zdrowia nikt z nas nie przewidzi. 

• Like 1
Opublikowano

Masz rację że jest coś takiego ale zadał ci inne pytanie znasz może kogoś kto udowadniał siłę wyższą czyli np chorobę z czym to się wiąże ? Ładnie ten zapis tylko wygląda 

A co do kataklizmu to na Żuławach na niektórych polach zboże i woda do dziś stoi a na mapce "kataklizmu" nie ma pewnych gmin miejscowości mimo że wszystko zalane i kasa się nie należy 

Opublikowano

Cześć, chciałbym złożyć wniosek o dotację na rozwój małych gospodarstw w tym roku.  Mam ofertę na halę łukową - namiotową o wymiarach 10m x 20m. Wysokość około 5,5m. Czy ktoś realizuje albo realizował podobną inwestycję? Chodzi mi o to, żeby została zakwalifikowana jako inwestycja budowalna - abym mógł otrzymać punkty. Czy konieczne jest wykonywanie ławy albo płyty fundamentowej?  Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Opublikowano
15 godzin temu, mefiu000 napisał(a):

Jeśli jestem zarejestrowany w sanepidzie od marca 2024 w zakresie produkcji pierwotnej oraz dostaw bezpośrednich to mogę wnioskować o premię 120 tyś.?

Podobno nie ma opcji jesli juz jestes zarejestrowany

Opublikowano

Pomoc przyznaje się w formie płatności ryczałtowej w kwocie:

1) 120 tys. zł – w przypadku operacji dotyczącej rozpoczynania działalności

w zakresie wprowadzania produktów na rynek w ramach KŁD oraz operacji

dotyczącej produkcji ekologicznej w gospodarstwach prowadzących produkcję

ekologiczną;

2) 100 tys. zł – w przypadku pozostałych operacji.

Opublikowano

Jeżeli wnioskodawca bierze udział lub planuje wziąć udział w zorganizowanych

formach współpracy i przedmiot operacji ma związek z zakresem działalności

będącej przedmiotem współpracy, przyznaje się 3 punkty.

2. Przez udział w zorganizowanych formach współpracy rozumie się członkostwo w:

1) grupie producentów rolnych w rozumieniu ustawy z dnia 15 września 2000 r.

o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw lub

2) organizacji producentów w rozumieniu ustawy z dnia 11 marca 2004 r.

o organizacji niektórych rynków rolnych lub ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r.

o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych, lub w organizacji

producentów owoców i warzyw w rozumieniu ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r

o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu.

3. Punkty są przyznawane, jeżeli rolnik bierze udział w zorganizowanych formach

współpracy co najmniej od dnia złożenia WOPP lub zobowiąże się do rozpoczęcia

udziału w zorganizowanych formach współpracy przed dniem złożenia WOP I.

4. Przyznanie punktów za udział w zorganizowanych formach współpracy wiąże się

z zobowiązaniem beneficjenta do udziału w zorganizowanej formie współpracy do

końca OZC.

Przeczytaj wytyczne tam jest wszystko wyjasnione

Opublikowano

Dziękuję bardzo już wiem wszystko w tym temacie, mam jeszcze 3 kwestie do rozwiązania a mianowicie:

-przychód bazowy jaki się wpisuje w przypadku rolnika Vatowca, z wszystkich faktur sprzedażowych z roku czy wyliczany z areału upraw? 

- czy wpisywać do składników gospodarstwa ciągnik c360 wcześniej nigdzie do Arimr nie zgłaszany skoro przedmiotem inwestycji będzie też zakup ciągnika?

-czy w składnikach wypisać wszystkie maszyny drobne które może obsługiować planowany do zakupu ciągnik, żeby uzasadnić zakup ciągnika? Czy może być problem z zakupem podobnego typu maszyny w przyszłości z dotacji z ARiMR?