Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy umowa kupna dowiadywałam się w arimr u osoby co będzie przyjmować wnioski ;)

andziula  FAKTURA  bo ci głupoty opowiada teraz a przy rozliczeniu powie ci że trzeba było fakturę .

Do groma ludzi będzie miało poprawki a szczegulnie przy przebudowie obiektów , gospodarczych , przy uzasadnianiu zakupu maszyn.

Opublikowano

andziula  FAKTURA  bo ci głupoty opowiada teraz a przy rozliczeniu powie ci że trzeba było fakturę .

Do groma ludzi będzie miało poprawki a szczegulnie przy przebudowie obiektów , gospodarczych , przy uzasadnianiu zakupu maszyn.

Podobno sprawdzone, oddzwaniał do mnie po kilku dniach, pytałam o kupno konkretnie kóz bo gdzie tu kupić koze na fakture? Oczywiście wszystko musi być z papierami.

Opublikowano

Dziś się dowiedziałem ze na modernizacja budynku albo np budowę najlepiej brać faktury na materiał np cegła kojce poidla ruszta wygrody rurki itd bo podobno się często czepiają o kasę za robocizne a jeśli już to trzeba tak robić żeby nie wyszło na to że firma policzyla kosmiczne pieniądze za robotę bo podobno to nie przejdzie

Opublikowano (edytowane)

Ok, a jesli mam ludzi po rodzinie, ktorzy mi zrobia dach za free, mam wlasne drewno, zaplace tylko za materialy i murarza, to rozliczam sie tylko za faktury i koszt planu etc? Co z zakupem maszyn ktorych nie ma w wykazie PROW? 

Edytowane przez piotrek9106
Opublikowano

Do zakupu zwierząt może być umowa kupna-sprzedaży dziś podzwoniłam po urzędach łącznie z Warszawą, tak samo podobno było w młodym rolniku rozliczali umowy i faktury przy zakupie zwierząt.

Opublikowano (edytowane)

Ale zakup zwykłych maszyn w tym programie to chyba od razu jest skazany na niepowodzenie ,bo one nie pomogą zwiększyć wartości ekonomicznej.

Bydynek też nie zwiększy. Sama się zastanawiałam czy nie lepiej kupic maszyny plus opasy, a remonty i bydowy na własny rachunek. Tak zrezygniwałam ale jeszcze się zastanawiam.

Pytanie kto startuje z mniejszym areałem tzn.mniej niż 10 ha????

Edytowane przez Bellaa
Opublikowano

Ok ale czy to mamki czy maciory musza byc kupione z chodowli a nie od kogos

Tak mozesz sie rozliczyc z materiałów typu blacha poidła a kto i jak ci montował ich nie interesuje ale jesli bierzesz firme to nie moga oni liczyc niewiadomo jakich pieniedzy za robocizne no i jak robi firma to faktura z firmy za robote lub jesli oni kupowali materiały to faktura za materiał i robote

Opublikowano (edytowane)

Nie trzeba, bo i nie da się zwiekszyć wartości SO przez zakup maszyn, ale ich zakup może pomóc nam w rozwoju gospodarstwa. Na przykład kupuję na program kombajn do aronii, dzięki czemu mogę rozwijać tą dziedzinę poprzez zwiększenie jej areału, co z kolei podniesie SO.

@Bella opasów nie kupisz na program!!! Już tyle razy było to wszystko wałkowane...
Ja startuje z mniejszym areałem. Mowa o tym na który biorę dopłaty. Coraz bardziej uświadamiam sobie dlaczego każdy z kim rozmawiałem na temat RMG starał się mnie do niego zniechecić.

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Mozesz kupic srodki obrotowe za 12tys zł czyli np byczki

Czemu cie kolego @zyla wszyscy zniechecali ???

Mi powiedzieli ze najlepiej robic to za co sa dodatkowe punkty

Jednak można. Czytałam co można kupić. Ok mówicie o budowie jak dla mnie to w tej kwestii o drobiazg moga sie doczepic. Jesli znajde partaczy za grosze to po co mi skoro pozniej trzeba poprawiać, jeśli za krocie to tez nie przejdzie. Zgoda sa tacy co fakture wystawia na mniejszą kwote, a szczęsciarz ten kto ma w domu taka rękę czyli ja ☺. Tak po za tym rozmyslam łatwiejszą opcję, bo budowę wolę na wlasna rękę tym bardziej przy malym areale i braku trzody. Takze od zera przy 5 ha. Dlatego nadal sie zastanawiam, ktoś tu był co zaczuna od zera.

Opublikowano

Mnie mówili w ARMIR, że z maszyn i z kupna gruntów wywiązać się można bez problemu najgorzej jest z budową bo musi być wszystko udokumentowane w 100 % najlepiej jak wykonuje to 1 firma i sama zamawia potrzebne artykuły do budowy blachy drewno itp.

Opublikowano

Ja mam mniejszy areał jak 10 hektarów ,ale nie wiem czy będę startował bo za bardzo już nie wiem co robić z tą kasą.

To kupienia zawsze się coś znajdzie.Apropo Wy rolnicy trzymajacy bydło itp.zastanawiacie się? Ktoś tu pisał wcześniej, że osoba X chciała wziąć w dzierżawę kawałek gdzie X nie gospodarzy, nie uprawia byle dla kasy. I dacie takim satysfakcję pieniężną gdzie siedzi i pierdzi w stołek? Tacy tylko piją śmietankę, a Wy pracujecie ciężko. Wiem, że łatwo się pisze ale taka prawda. Ja się zastanawiam, bo mam mały areał i pustka w oborze jedynie w stodole jest towar.

Mnie mówili w ARMIR, że z maszyn i z kupna gruntów wywiązać się można bez problemu najgorzej jest z budową bo musi być wszystko udokumentowane w 100 % najlepiej jak wykonuje to 1 firma i sama zamawia potrzebne artykuły do budowy blachy drewno itp.

A z byczkow? Właśnie pod tym kątem patrze na RMG bo inaczej można stracić.

Opublikowano

Mozesz tak zrobic ale jesli powiazesz to z celem ze np jak u mnie zmienisz eternit ale tez zrobisz modernizacje w srodku pod cos np na bydło czy tuczniki

No ale do eternitu jest małe ale eternit musi byc zdjety i zutylizowany przez firme do takiej wymiany musi podobno byc kierownik budowy i pozwolenie tak mi dzis powiedziała pani w odr i jak bedziesz np sam robił to dostaniesz zwrot za materiał blache wkrety rynny itd

Opublikowano (edytowane)

Wymiana eternitu wpływa na poprawę środowiska i z tego względu jest wyjątkiem w remoncie budynku. Jego wymiana zalicza sie do środków trwałych i jest w pełni refundowana. Inne remonty tzw odtworzeniowe (nie zwiększające rentownosci a jedynie odnawiające gospodarstwo) nie wchodzą w grę. Dlatego wymiany eternitu nie trzeba pod nic podpinać.

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

No właśnie da rady. Wymiana wpływa wymiernie na poprawę srodowiska, więc jest to element modernizacji gospodarstwa. Powiem wam jeszcze jeden ciekawy myk. Wymieniając eternit łapiecie punkty za inwestycję budowlaną.
Co do zdjęcia go samemu to chyba w myśl Polskich przepisów jest to nielegalne. Ale mogę się mylić.