Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Mial ktos taki problem ze wysiał słonecznik na kwiat cięty a ten nie powschodził?  Panowie z agencji na kontroli stwierdzili ze faktycznie nasiona slonecznika są wysiane ale ze wzgledu ze on nie powschodzil nie moga mi zaliczyc tej uprawy i tu zaczynaja sie problemy. Gospodarstwo nie osiagnie zamierzonej wartosci sso co w tym wypadku czy moga żądać zwrotu pierwszej raty premi na rozwoj malych gospodarstw?

Opublikowano (edytowane)

Przecież jak ci nie wschodził to albo było kupić i posiać 2 raz a jak kupowałeś orginalny to było reklamować przecież siales go w maju pewnie i to kilka arow

Tak będziesz oddawał kasę jak nie osiągniesz wzrostu przynajmniej z tego co wiem chodź z programu nie korzylealem ale 2 znajomych brało i jak pani co prowadziła wniosek powiedziała musisz Pan stanąć na głowie byle ten wzrost zrobić 

Edytowane przez damianos95
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie pytam o rady na przesianie bo nie mam czasu na tlumaczenie. Gdyby byla taka mozliwosc to bym to zrobil. Teraz juz za pozno dlatego pytam czy ktos mial podobna sytuacje i pisal jakies odwolania i tym podobne...

Opublikowano
12 minut temu, korbolix88 napisał:

Nie pytam o rady na przesianie bo nie mam czasu na tlumaczenie. Gdyby byla taka mozliwosc to bym to zrobil. Teraz juz za pozno dlatego pytam czy ktos mial podobna sytuacje i pisal jakies odwolania i tym podobne...

to kase bylo dobrze  brac a nie bylo czasu posiac 2 raz 

Opublikowano
3 godziny temu, korbolix88 napisał:

Witam forumowiczów. Mial ktos taki problem ze wysiał słonecznik na kwiat cięty a ten nie powschodził?  Panowie z agencji na kontroli stwierdzili ze faktycznie nasiona slonecznika są wysiane ale ze wzgledu ze on nie powschodzil nie moga mi zaliczyc tej uprawy i tu zaczynaja sie problemy. Gospodarstwo nie osiagnie zamierzonej wartosci sso co w tym wypadku czy moga żądać zwrotu pierwszej raty premi na rozwoj malych gospodarstw?

To była kontrola po złożeniu wniosku o II ratę? Z którego jesteś naboru? 

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik34 napisał:

Kolejny znawca. Nie chcesz pomoc nie wypowiadaj sie. Karolina nabor z 2020 roku. Tak byl wniosek o 2 rate i pozniej kontrola.

Kolejny znawca. Nie chcesz pomoc nie wypowiadaj sie. Karolina nabor z 2020 roku. Tak byl wniosek o 2 rate i pozniej kontrola.

Opublikowano
korbolix88 napisał:

głośno myślę a jak byś przesunął rok docelowy na kolejny i wtedy zasiac slonecznik i wystąpić o druga rate

Opublikowano

Czy certyfikat jakości musi być na uprawę którą zwiększamy dochodowość? np. zwiększam pietruszką to musi być pietruszka? Czy może być żyto czy jęczmień które mam albo nawet zmniejszam w docelowym na rzecz pietruszki?

w wytycznych jest zapis Punkty są przyznawane, jeżeli: 1) zawarta w biznesplanie koncepcja zmian strukturalnych w gospodarstwie przewiduje produkcję objętą systemem jakości, za który mają zostać przyznane punkty;

więc to sugeruje że certyfikat mam mieć na tą pietruszkę?

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Jest z naboru 2020 napisał więc nie ma szans na ten myk

Dlaczego nie ma szans?

Nabór 2020, więc I rata wypłacona pewnie wiosną 2021. Podstawowy 3-letni termin będzie mijał na wiosnę 2024, można poprosić o wydłużenie do 4 lat od dnia wypłaty pierwszej raty. Szedłbym w kierunku, który zaproponował wojtal24, wydłużyć o rok, docelowym zrobić 2024 i liczyć uprawy z 2024. Zastanawiam się tylko, czy agencja na to pójdzie w sytuacji kiedy była kontrola na miejscu. W obszarówce nie można po kontroli wycofać nieprawidłowej deklaracji, ale w rozporządzeniu o RMG nie widzę czegoś takiego. Porozmawiałbym z osobą, która prowadzi sprawę. Inaczej pozostaje oddawanie, jeśli w docelowym nie ma 10 tys euro to całej I raty, a jeśli jest, to odpowiedniego procentu w zależności od osiągniętego wzrostu.

Opublikowano
12 godzin temu, korbolix88 napisał:

Zdradzisz dla potomnych, czyli przyszlych beneficjentow RMG co poszlo nie tak z tym słonecznikiem, ze nie zszedl? 

Dodatkowo do tego co napisali przedmowcy, przeczytaj rozporzadzenie tego programu. Nie wiem czy przy koncu nie ma o "sile wyzszej" i "nadzwyczajnych srodkach lagodzacych". Moze uda ci sie jakies pismo wysnuć na tej podstawie. 

Opublikowano
Dnia 15.09.2023 o 11:09, galan99 napisał:

Punkty są przyznawane, jeżeli: 1) zawarta w biznesplanie koncepcja zmian strukturalnych w gospodarstwie przewiduje produkcję objętą systemem jakości, za który mają zostać przyznane punkty; 2) rolnik uczestniczy w systemie jakości lub zobowiąże się do uczestnictwa w systemie jakości przed dniem złożenia WOP I. 2 Uczestnictwo w systemie jakości musi być potwierdzone ważnym certyfikatem lub świadectwem jakości.

Jest tak przed płatnością 1 raty trzeba przystąpić do sytemu jakości i zdobyć  certyfikat i złożyć o 1 ratę płatności .

Zaś jak by w 2 roku nie dali certyfikatu to nie zwraca się całej dotacji tylko  5 % kary za  nie posiadanie .  Tak z następnymi latami nie posiadania ważnego certyfikatu . 

Departament .tel - 22 595 06 20 

Na sekretariat i połączą z ROZWÓJ MAŁYCH GOSPODARSTW  - JEST POD 3 ALE BEZPOŚREDNIO CIĘŻKO SIĘ WBIĆ . UDZIELILI ODPOWIEDZI .

Dnia 15.09.2023 o 11:22, galan99 napisał:

Niech nie dadzą 2 razy w ciągu tych 5 lat to by było 10 tyś kary .

Tylko czy liczyć z 100 tyś bo 1 rata to 80 tyś i to by kara z tej sumy była 8 tyś . W pierwszych 3 latach ?.

Je...ć to niech nie dadzą 4 razy ze 100 tyś 20 tys kary tylko .

5 tyś w roku śmieszna suma . 15 zł za dzień paczka fajek nie palę to tak jak bym palił .

Dnia 15.09.2023 o 11:35, galan99 napisał:

Czemu mają spaść jak będziesz cały czas w systemie jakości tylko jak nie dadzą ważnego certyfikatu to kara 5 %.

Zaś jak by zrezygnował z systemu jakości to w tedy zwrot 100 % . Był przyznany PUKT .

Jak masz  nie pewność ze zrozumieniem  tel podany dzwoń i pytaj . Ja pytał .

NIE WYMYŚLAĆ SWOICH TEORII .

TYLKO JAK COŚ NIE WIADOMO DZWONIĆ PYTAĆ .

Dnia 15.09.2023 o 13:25, galan99 napisał:

Nie jestem w systemie , będę dopiero deklarował o  przystąpienie do systemu i obiegał się o certyfikat przed 1 ratą płatności .  By zdobyć ten  PUKT . jak by na następne 4 lata nie dali certyfikatu , mały problem zapłaci się kare 5 % . Myślę że tak źle nie będzie .

Od poniedziałku ruszam z badaniami ziemi do danego celu pod nadzorem doradcy by Wszystko było tak jak trzeba przygotowane .

Mam pole 0,5 ha  3 stron las osłonięte  będzie zgodnie z Metodyka IP wiśni co do osłonięcia od wiatru i mrozu .

wiesz może  która  jednostka certyfikujaca integrowaną w miare taka ugodowa ?

Co do tego pytania będę wiedział po niedzieli bo przed chwilą dowiedziałem się że 2 znajomych mają buraka ćwikłowego w tym systemie i dostają certyfikat .

Co to za firma jest . Podam szczegóły będę pamiętał .

Bzdury napisałeś w każdym poście, a to nie wszystkie. Problem jest w tym że zamiast przeczytać wytyczne to zacząłeś pytać na ślepo i dostałeś odpowiedzi na ślepo.

Więc to sprostuje:
jeśli masz 2 punkty za szkolenie + jeden za certyfikat, to obojętne w którym roku go nie będziesz miał lecisz z punktów na poniżej trzech i zwracasz pierwszą ratę.

drugi przypadek masz 4 punkty np. grupa + certyfikat jakości, wtedy jak w którymś roku nie masz certyfikatu tracisz punkt ale nie wylatujesz z działania, bo masz minimum 3 punkty, ale za każdy rok w którym nie masz certyfikatu zwracasz 5% pierwszej raty, a drugiej z automatu nie dostajesz bo nie spełniłeś wymogu utrzymania certyfikatu przez cały okres operacji. 

Poza tym nie ma czegoś takiego jak bycie w integrowanej produkcji bez certyfikat, możesz się stosować do zasad ale jak którejś nie spełnisz nie masz certyfikatu i nie jesteś w systemach jakości.

Podsumowując w tym naborze bazując na certyfikacie jakości sami robicie sobie krzywdę, a potem będzie płacz że wszyscy źli, bo zabrali. Trzeba przeczekać rok, może oprzytomnieją i będzie trochę lepiej w następnym naborze. 

• Like 2
Opublikowano

powiem tak, przy okazji restrukturyzacji siew slonecznika w zaleznosci od gospodarstwa 0,4-0,6 ha plus minus zalatwial kwestie wzrostu oraz punktów. Zdawałoby się taka banalna sprawa jak siew na odwal słonecznika dla niektorych beneficjentow sprawiala trudnosc.    Po uzyskaniu pomocy udawali zdziwionych ze ten slonecznik trzeba bedzie siac albo nie podobalo sie ze musza go siac np 3 lata.  Taki siew slonecznika to pestka przy integrowanej produkcji.  Teraz trafia się beneficjenci ktorzy napaleni na pomoc przytakna ze system jakosci to nie problem. Problem dla doradcy  bedzie jak ten beneficjent będzie udawał zdziwionego ze musi to robic :)

• Like 3
Opublikowano
33 minuty temu, masa24 napisał:

powiem tak, przy okazji restrukturyzacji siew slonecznika w zaleznosci od gospodarstwa 0,4-0,6 ha plus minus zalatwial kwestie wzrostu oraz punktów. Zdawałoby się taka banalna sprawa jak siew na odwal słonecznika dla niektorych beneficjentow sprawiala trudnosc.    Po uzyskaniu pomocy udawali zdziwionych ze ten slonecznik trzeba bedzie siac albo nie podobalo sie ze musza go siac np 3 lata.  Taki siew slonecznika to pestka przy integrowanej produkcji.  Teraz trafia się beneficjenci ktorzy napaleni na pomoc przytakna ze system jakosci to nie problem. Problem dla doradcy  bedzie jak ten beneficjent będzie udawał zdziwionego ze musi to robic :)

Myślisz że lepszym rozwiązaniem będzie ekologia? Mam mało ha na siebie i kusi mnie spróbować. Przychód bym miał spory że sprzedaży bydła 

Opublikowano
2 minuty temu, Pitraszek napisał:

Myślisz że lepszym rozwiązaniem będzie ekologia? Mam mało ha na siebie i kusi mnie spróbować. Przychód bym miał spory że sprzedaży bydła 

jak zaleci Ci od sąsiada to już po ekologii 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Dlatego pisałem wcześniej że  trzeba się dobrze zapoznać z metodyka i zobowiązaniami integrowanej produkcji. To nie takie proste i trzeba pilnować zabiegów rejestrów itd. 

Gak jak piszesz nie jeden się zdziwi, bo ludziom się wydaje...a co tam jakoś będzie. 

43 minuty temu, Kondominium napisał:

jak zaleci Ci od sąsiada to już po ekologii 

Kolego gdyby tak miały każde gospodarstwa kontrole przechodzić to ekologii nie było  by wogóle. 

Opublikowano
Dnia 18.09.2023 o 14:10, korbolix88 napisał:

prawdziwy rolnik posial by 2 raz 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kondominium napisał:

Bzdury napisałeś w każdym poście, a to nie wszystkie. Problem jest w tym że zamiast przeczytać wytyczne to zacząłeś pytać na ślepo i dostałeś odpowiedzi na ślepo.

Więc to sprostuje:
jeśli masz 2 punkty za szkolenie + jeden za certyfikat, to obojętne w którym roku go nie będziesz miał lecisz z punktów na poniżej trzech i zwracasz pierwszą ratę.

drugi przypadek masz 4 punkty np. grupa + certyfikat jakości, wtedy jak w którymś roku nie masz certyfikatu tracisz punkt ale nie wylatujesz z działania, bo masz minimum 3 punkty, ale za każdy rok w którym nie masz certyfikatu zwracasz 5% pierwszej raty, a drugiej z automatu nie dostajesz bo nie spełniłeś wymogu utrzymania certyfikatu przez cały okres operacji. 

Poza tym nie ma czegoś takiego jak bycie w integrowanej produkcji bez certyfikat, możesz się stosować do zasad ale jak którejś nie spełnisz nie masz certyfikatu i nie jesteś w systemach jakości.

Podsumowując w tym naborze bazując na certyfikacie jakości sami robicie sobie krzywdę, a potem będzie płacz że wszyscy źli, bo zabrali. Trzeba przeczekać rok, może oprzytomnieją i będzie trochę lepiej w następnym naborze. 

Nie obchodzi mnie co kto tu teraz pisze i co pisze mało mnie już to obchodzi .

Departament  powiada  bzdury i przekazują ludziom nie prawdę . Tak powiadasz  że kłamią w wprowadzają ludzi w błąd .

Więc to sprostuje:

Na dany temat inaczej się wypowiedzieli .

Pytałem dokładnie i sprawdzałem dany temat jak to się ma .

Dla mnie dalsza wiedza w tym programie już nie stąd , kto co napisze i co chce to napisze .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dlatego pisałem wcześniej że  trzeba się dobrze zapoznać z metodyka i zobowiązaniami integrowanej produkcji. To nie takie proste i trzeba pilnować zabiegów rejestrów itd. 

Gak jak piszesz nie jeden się zdziwi, bo ludziom się wydaje...a co tam jakoś będzie. 

Kolego gdyby tak miały każde gospodarstwa kontrole przechodzić to ekologii nie było  by wogóle. 

u znajomego jest co roku od 5 lat i w tym roku mu uwalili, za pozostałości także loteria (napisałem o integrowanej, w ekologii nie wiem jak jest z kontrolami i nie wiem jak wyjdzie wzrost o 30%)

37 minut temu, galan99 napisał:

Nie obchodzi mnie co kto tu teraz pisze i co pisze mało mnie już to obchodzi .

Departament  powiada  bzdury i przekazują ludziom nie prawdę . Tak powiadasz  że kłamią w wprowadzają ludzi w błąd .

Więc to sprostuje:

Na dany temat inaczej się wypowiedzieli .

Pytałem dokładnie i sprawdzałem dany temat jak to się ma .

Dla mnie dalsza wiedza w tym programie już nie stąd , kto co napisze i co chce to napisze .

no to łaskawie nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo to jest w wytycznych na stronie agencji dla podpowiedzi powiem Ci że 25 strona,  jak Cię to nie obchodzi to nie mój problem, a w departamencie może jeszcze im się odmienić tym bardziej że według tego co piszesz powiedzieli Ci sprzecznie z wytycznymi  albo źle zadałeś pytanie, poza tym pamiętaj jak pytasz to na piśmie wtedy masz oficjalną odpowiedź. Przypomnę jeszcze dyskusje na tym forum odnośnie plakatów i tablic z KPO na dachy, koleś upierał się że w centrali powiedzieli  mu że żadnych tablic nie trzeba do dachów i wałkował ludziom że nie trzeba plakatów i tablic, problem w tym że mu powiedzieli o tablicach nie o plakatach, a to co innego, dlatego obawiam się że komunikacja nie była odpowiednia też w tym przypadku, bo paradoksalnie najpierw czyta się rozporządzenie, regulamin i inne wytyczne.

Edytowane przez Kondominium
Opublikowano

ja na telefonie nie opieralbym swoich teorii bo po pierwsze rozmowa przez telefon do niczego nie zobowiazuje i moga gadac glupoty

po drugie kiedys rozmawialem z kims z tego depertamentu z osoba o jakims wyzszym stanowisku,  nie miala pojecia o czym mowi

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

ja na telefonie nie opieralbym swoich teorii bo po pierwsze rozmowa przez telefon do niczego nie zobowiazuje i moga gadac glupoty

po drugie kiedys rozmawialem z kims z tego depertamentu z osoba o jakims wyzszym stanowisku,  nie miala pojecia o czym mowi

dokładnie, nie jeden taki przypadek był. W BP wiedzą bardzo niewiele i sami czekają na więcej informacji, kazali przyjść później. Ja tylko apeluje o roztropność, bo tu wchodzą w grę duże środki w przypadku konieczności zwrotu pierwszej raty czyli 80 tysięcy, nie jeden się załamie mając na uwadze że to program dla małych gospodarstw. Także czekajmy jak się rozwinie sytuacja, może coś się zmieni, może coś doprecyzują. Ja osobiście wypadam, chyba że ktoś ma miłą grupę otwartą na nowych członków która nie upadnie przez 5 lat to chętnie przygarnę kontakt do niej :D

Opublikowano

ale grupy to nie jest taki latwy temat jak przedstawia to jedna z firm piszacych wnioski o nazwie sugerujacej jakoby byliby  panstwowa agencja. To jest pełna rachunkowość takiej grupy i raczej nie byłyby  to tanie rzeczy

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, Celownik07 napisał:

Zdradzisz dla potomnych, czyli przyszlych beneficjentow RMG co poszlo nie tak z tym słonecznikiem, ze nie zszedl? 

Dodatkowo do tego co napisali przedmowcy, przeczytaj rozporzadzenie tego programu. Nie wiem czy przy koncu nie ma o "sile wyzszej" i "nadzwyczajnych srodkach lagodzacych". Moze uda ci sie jakies pismo wysnuć na tej podstawie. 

zasialem w tym roku - nasiona z centrali nie wszedl ani jeden... na szczescie tylko na probe pare rzadkow..

prawdziwy rolnik posial by 2 raz 

i tak zrobilem i tez nic.

Opublikowano
28 minut temu, masa24 napisał:

ale grupy to nie jest taki latwy temat jak przedstawia to jedna z firm piszacych wnioski o nazwie sugerujacej jakoby byliby  panstwowa agencja. To jest pełna rachunkowość takiej grupy i raczej nie byłyby  to tanie rzeczy

nie jest łatwo dołączyć, koszty są duże i nie ma gwarancji że grupa nie upadnie, a my zostaniemy bez punktów i pieniędzy za odstawiony do grupy towar