Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, dominatorek napisał:

Mam pytanie czy macie takie przypadki. Zamawiałem maszynę początek lutego po wniosku o pierwszą ratę cena ustalona zadatek dany wczoraj przyszły pieniądze chce fakturować maszynę a diler podnosi się z cena o parę tysięcy.

Skąd ja to znam😒 Tylko u mnie podniósł po odebraniu od producenta, czyli ok. 8-10dni.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dominatorek napisał:

Mam pytanie czy macie takie przypadki. Zamawiałem maszynę początek lutego po wniosku o pierwszą ratę cena ustalona zadatek dany wczoraj przyszły pieniądze chce fakturować maszynę a diler podnosi się z cena o parę tysięcy.

złodziej pasożyt oszust więcej chyba nie trzeba, tak czytając forum to bez wiązanki h,,,,,,, k,,,,,,, itd nic nie załatwisz , w moim przypadku zmieniłem dilera na innego co w ofercie też dałem zadatek zaklepałem graty w takiej i takiej cenie i czekam na forse i nie dam ani grosza więcej prócz tego co na umowie

Edytowane przez jarecki7745
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, pafnucy napisał:

oszust.

ja zapłaciłem tyle ile zadatkowałem. masz umowę?

13 prawie

Umowę mam. Tłumaczy się że przez ten czas było już dwie podwyżki w fabryce  a dokładnie on jest punktem fabrycznym i za tą cenę nie wydadzą mu jej z fabryki. 

Opublikowano
54 minuty temu, domin159 napisał:

Myślicie, że jest sens składać na opryskiwacz 600l z areałem 1.3 ha?

podobne pytanie zadałem Pani która robi mój wniosek, odparła zebym sie nie martwił zrobi sie odpowiednie wyjaśnienie i musi przejść

Opublikowano (edytowane)

Co jeśli miedzy działkami a uprawami mam rozbieżność 0,02ha? Wszystkie uprawy zgłoszone i zaimportowanie. Rożnica zapewne wynika z tego że na jednej działce nie podawałem jej całej powierzchni tylko część bo wymok się powiększył. Można tak to zostawić czy muszą się zgadzać powierzchnie? 

EDIT
Czy ktoś składał na kosiarkę traktorek do trawy? Mam pasiekę i chciałbym tym kosić trawę wokół uli. Co lepiej pisać traktor ogrodowy czy samobieżna kosiarka? 

Edytowane przez Stefan123321
Opublikowano
14 godzin temu, dominatorek napisał:

Umowę mam. Tłumaczy się że przez ten czas było już dwie podwyżki w fabryce  a dokładnie on jest punktem fabrycznym i za tą cenę nie wydadzą mu jej z fabryki. 

To już jego problem. Żądaj wydania maszyny na piśmie zgodnie z umową

5 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Panowie jeśli korzysta się z RMG to można za 5 lat skorzystać z modernizacji?

Można

Opublikowano

Jak jest umowa to dobrze. Mi dealer wycenił przyczepę, następnego dnia potwierdziłem zamówienie oraz wystawił proformę na 3tys. która była oplacona przelewem. Po tygodniu maszyna zrobiona, po 2 dniach zmiana ceny o 11% w górę. Sytuacja patowa. 

Opublikowano
52 minuty temu, Pitraszek napisał:

Ja bym się domagał wydania maszyny albo odstąpienia od umowy z winy sprzedajacego podwójny zwrot zadatku

Kolego ja mam w zamówieniu mailowym formułę : "potwierdzam zamówienie maszyny w specyfikacji i cenie uzgodnionej w korespondencji mailowej i rozmowie telefonicznej". 

Opublikowano

Inaczej nie da się chyba tego załatwić niestety. 

Opublikowano
2 godziny temu, red83 napisał:

Jak jest umowa to dobrze. Mi dealer wycenił przyczepę, następnego dnia potwierdziłem zamówienie oraz wystawił proformę na 3tys. która była oplacona przelewem. Po tygodniu maszyna zrobiona, po 2 dniach zmiana ceny o 11% w górę. Sytuacja patowa. 

to po co komu umowa??

Opublikowano

Po to, że masz wszystko czarno na białym. W innym przypadku mogą się tłumaczyć "niezrozumieniem oferty przez kupującego" lub "ogłoszenie nie jest ofertą handlową..." 

Opublikowano (edytowane)

Witam, może ktoś z Was miał podobnie lub zna osobę która nie miała wyboru. Rozpoczęliśmy projekt w 2019r, następny jest rozliczeniowy. Wszystko spełnimy, ale niestety zdrowie mojego ojca się pogorszyło a to on jest osobą która pracuje na gospodarstwie tak na 100%. Ja chodzę do pracy, tak samo jak mój brat i jedynie pomagamy jak wracamy z pracy w  godzinach popołudniowych. Czy jest możliwość rezygnacji z projektu bez ponoszenia kar z racji tego, że po prostu mój tata na chwilę obecną nie jest zdolny do pracy na gospodarstwie ( serce ). Ani mi ani mojemu bratu na chwilę obecną nie opłaca się porzucać pracy na rzecz gospodarki, a jednak nie jestem w stanie pomagać rano przy krowach moim rodzicom, tylko w godzinach popołudniowych. Ktoś wie co zrobić w tym momencie ? W najgorszym przypadku gdyby trzeba było oddać te 48000zł to damy radę, ale chciałbym wiedzieć czy rodzice mogą zrezygnować z projektu. Pozdrawiam

Edytowane przez Kryroj
Opublikowano

Gdyby była możliwość rezygnacji z projektu to prawdopodobnie zostałaby produkcja roślinna. To tatę naszło na projekt, bo stwierdził, że to nie jest nic ciężkiego dla niego. Teraz wyszło inaczej. Czyli do sprzedania poszły by krowy + maszyny które zostały zakupione pod zielonki.

Opublikowano (edytowane)

Z programu z maszyn zostały zakupione zgrabiarka i agregat lekki uprawowy, ale zostały też kupione krowy z tych pieniędzy. Jeśli chodzi o mnie to nie boję się pracy w polu, od małego się robi, ale przy obecnej sytuacji gdzie mam dobrze płatną pracę, nie opłaca mi się zwalniać z niej i poświęcić się w 100% pracy na gospodarstwie. Tak jak obecnie jest mi pasuje, bo wracam i pomagam ile zdążę...

Edytowane przez Kryroj
Opublikowano

Zamiast oddawać 48 to lepiej pomyśleć inaczej . Zmienić Bp i wywalić z niego zakup krow a np coś kupić innego . Wtedy zamiast rezygnować i oddawać 48 , wydacie 12 na jakiś sprzęt . Wywalić z Bp krowy , wstawić słonecznik i dojedziecie do końca na minimum pracy 

Opublikowano

Dziękuję bardzo za poradę. Przedstawię też ten pomysł rodzicom, ale produkcja zwierzęca raczej musi zniknąć bo się boję o zdrowie ojca.

Opublikowano

No i ja o tym mówię . Należy zmienić Bp . Jeżeli były przewidziane krowy w ramach zakupów , to zmienić w Bp na inny wydatek . Trzeba będzie ta kwotę za która kupiliście krowy wydać na jakiś sprzęt . Wiadomo ze wydatek ale mniejszy niż zwrot 48. W Bp wprowadzić obecnie popularny słonecznik i z wymogów zostanie wam sianie słonecznika i składanie wniosku o dopłaty