Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli wartość ekonomiczną gospodarstwa wliczają się te wszystkie działki które podało się w biznesplanie tak? A jeśli wzięło się dzierżawę już po wzięciu pierwszej raty to już się nie wlicza tak? Bo dostałem zawiadomienie z ARIMR  i straszą mnie ze będę musiał oddać kasę 

Opublikowano
49 minut temu, TomSon2 napisał:

Jeśli teraz podpiszę umowę o dzierżawę, a będę składał wniosek w tym roku (jeżeli będzie), to czy mogę policzyć tą wydzierżawioną ziemię do obliczenia dochodu lub przychodu gospodarstwa?

Tak 

26 minut temu, Rafiklubelskie napisał:

Czyli wartość ekonomiczną gospodarstwa wliczają się te wszystkie działki które podało się w biznesplanie tak? A jeśli wzięło się dzierżawę już po wzięciu pierwszej raty to już się nie wlicza tak? Bo dostałem zawiadomienie z ARIMR  i straszą mnie ze będę musiał oddać kasę 

Czym straszą i czyn dokładnie straszą 

Opublikowano

Bo w Agencji powiedzieli mi że do wartości ekonomicznej gospodarstwa wliczają się tylko grunty własne nie dzierżawy a uprawy które miały mi podnieść wartość ekonomiczną sadziłem na dzierżawach i teraz zamiast podnieść wartość ekonomiczną to ja zmniejszyłem nieswiadowie a te dzierżawy miałem podane w biznesplanie 

Opublikowano

Szkoda słów. 

CE zaczyna mieszać.

Przyklad.

Osoba przed wejściem w program miała przykładowo 40 ha(rok wczesniej i nie tylko). W roku wyjściowym jest 20 ha(żeby się załapać na ten program) i w pierwszym roku zobowiązania pojawiają się te 20 ha dzierzaw. 

CE chce to ukrócić.

Opublikowano
39 minut temu, Okruszek85 napisał:

Witam u mnie dziś pieniążki się pojawiły na kącie całe 48 tysięcy 😁

Kiedy składałeś o pierwsza ratę z jakiego jesteś województwa?

Opublikowano
Dnia 10.03.2021 o 16:20, Mariusz2903 napisał:

mam posadzony 1 ha to rocznie dopłata JPO Zazielenianie i ONW + akcyza 1000 zł  w plecy 

Dnia 10.03.2021 o 19:45, sony87 napisał:

Ja bym składał

no ja właśnie różne historie słyszałem odnośnie dopłat do choinek jedni mówią że przysługuje drudzy że nie , z tego co wcześniej wklejałem to wynika że niby przysługuje ale słyszałem historię tego typu że jak są choinki posadzone gęściej poniżej 1m to ARIMR uznaje to jako szkółka że jako na rozmnożenie sadzonek, a jak są posadzone rzadko  i że typowo na sprzedaż pod choinki bożonarodzeniowe to twierdzą że na tej uprawie nie wykonuję się zabiegów agrotechnicznych więc dalej nie wiem jak to jestem posadzę w przyszłym roku to chyba dopiero się dowiem.

Opublikowano
57 minut temu, robert55555 napisał:

Szkoda słów. 

CE zaczyna mieszać.

Przyklad.

Osoba przed wejściem w program miała przykładowo 40 ha(rok wczesniej i nie tylko). W roku wyjściowym jest 20 ha(żeby się załapać na ten program) i w pierwszym roku zobowiązania pojawiają się te 20 ha dzierzaw. 

CE chce to ukrócić.

Ce? To stworzenie sztucznych warunków dlatego się czepiają 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

CE centrala arimr. Dokładnie sztuczne warunki .

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
7 godzin temu, Okruszek85 napisał:

Witam u mnie dziś pieniążki się pojawiły na kącie całe 48 tysięcy 😁

Kiedy składałeś wniosek o pierwszą ratę? I z jakiego województwa jesteś?

Opublikowano
lebek5 napisał:

39 minut temu, Okruszek85 napisał: Witam u mnie dziś pieniążki się pojawiły na kącie całe 48 tysięcy 😁 Kiedy składałeś o pierwsza ratę z jakiego jesteś województwa? Cześć składałam 29 stycznia województwo Lubelskie

premek65 napisał:

7 godzin temu, Okruszek85 napisał: Witam u mnie dziś pieniążki się pojawiły na kącie całe 48 tysięcy 😁 Kiedy składałeś wniosek o pierwszą ratę? I z jakiego województwa jesteś? Lubelskie A składałam 29 styczeń

29 stycznia województwo Lubelskie

Opublikowano

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak powinno wyglądać podsumowanie roczne w książce przychodów i rozchodów? Ja prowadze taki ala segregator i tam sobie miesiącami czy kwartałami dodaje fakturki. Rozumiem ze ten rok 2021 zaczynam z czystą kartą i znowu dodaje miesiąc po miesiącu?

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak powinno wyglądać podsumowanie roczne w książce przychodów i rozchodów? Ja prowadze taki ala segregator i tam sobie miesiącami czy kwartałami dodaje fakturki. Rozumiem ze ten rok 2021 zaczynam z czystą kartą i znowu dodaje miesiąc po miesiącu?

Opublikowano

Mi babka powiedziała która ma prowadzić mój wniosek, że jak bede chciał zwiekaszać gospodarstwo, czyli zwiekszyć wartość ekonomiczna, to bedzie brane pod uwage tylko 30% obszau jaki posiadam.

przykład. mam 10ha wpisane we wniosk, w roku następnym bedzie mi sie wliczać tylko 30% z sumy 10ha Czyli dodzierżawić moge tylko 3ha, powyżej 3ha juz nie bedzie liczone do wielkości ekonomicznej. prawda to?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, MatiRol92 napisał:

Mi babka powiedziała która ma prowadzić mój wniosek, że jak bede chciał zwiekaszać gospodarstwo, czyli zwiekszyć wartość ekonomiczna, to bedzie brane pod uwage tylko 30% obszau jaki posiadam.

przykład. mam 10ha wpisane we wniosk, w roku następnym bedzie mi sie wliczać tylko 30% z sumy 10ha Czyli dodzierżawić moge tylko 3ha, powyżej 3ha juz nie bedzie liczone do wielkości ekonomicznej. prawda to?

Po pierwsze wymóg 30% był wcześniej, w aktualnym rozporządzeniu jest 50%. Po drugie te 50% odnosi się do całości gospodarstwa, a nie do własności. Czyli możesz mieć 10 ha własnego i 10 ha dzierżaw 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano

Nic z tego nie rozumiem 😀 masz 10 ha własne w roku wyjściowym , 0 dzierzaw . W takim przypadku w roku docelowym nie wyliczysz żadnej dzierzawy w roku docelowym ponieważ nie może być brana większa ilość dzierzaw niż w roku wyjściowym 

Dokładnie . Ale dzierzawy nie wlicza się w większej ilosci niż były w roku wyjściowym 

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Nic z tego nie rozumiem 😀 masz 10 ha własne w roku wyjściowym , 0 dzierzaw . W takim przypadku w roku docelowym nie wyliczysz żadnej dzierzawy w roku docelowym ponieważ nie może być brana większa ilość dzierzaw niż w roku wyjściowym 

Ja zrozumiałam, że te dzierżawy są też w roku wyjściowym. Ale ciężko stwierdzić, bo pytanie było niezbyt jasno napisane :D 

Opublikowano

Witam, sytuacja wygląda następująco. Moja żona złożyła w zeszłym roku dopłaty na dzierżawe od rodziców 2,3 ha.  Dostała decyzję pozytywną na restrukturyzację małych gospodarstw. Za premie zakupi 1,1 ha gruntów. Do dopłat w tym roku złoży 1,1 ha swojej ziemi i 1,1 ha dzierżawy, wskaznik so bedzie około 15 tys. Moje pytanie brzmi czy siostra moje żony możę teraz złożyć dopłaty na dzierżawe od rodziców 1,2 ha i następnie złozyc na tą ziemi wniosek o premie? pomimo że już raz te grunty były brane pod uwagę we wniosku mojej żony?

Opublikowano
2 minuty temu, ŻemPitek napisał:

Witam. To ja tez zapytam. Czy można wejść w ten program, mając np  tylko 8 ha dzierżaw? Nic na własność. Dochodowość zwiększyć uprawami bardziej dochodowymi?

W roku wyjściowym możesz mieć tylko dzierżawy, w docelowym już musisz mieć coś na własność, bo inaczej dochodowość wyjdzie Ci zerowa

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, ŻemPitek napisał:

Czyli nic z tego. Chyba , ze dokupić ze dwa hektary z premii i posadzić słonecznik z warzywami😁.

Odpowiedziales sobie co zrobić . Sam słonecznik bez warzyw . 0.5 ha i masz koło 13000 euro

14 minut temu, krzysiek11811 napisał:

Witam, sytuacja wygląda następująco. Moja żona złożyła w zeszłym roku dopłaty na dzierżawe od rodziców 2,3 ha.  Dostała decyzję pozytywną na restrukturyzację małych gospodarstw. Za premie zakupi 1,1 ha gruntów. Do dopłat w tym roku złoży 1,1 ha swojej ziemi i 1,1 ha dzierżawy, wskaznik so bedzie około 15 tys. Moje pytanie brzmi czy siostra moje żony możę teraz złożyć dopłaty na dzierżawe od rodziców 1,2 ha i następnie złozyc na tą ziemi wniosek o premie? pomimo że już raz te grunty były brane pod uwagę we wniosku mojej żony?

Może wg mnie 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@masa24, @sobczakkatarzyna Jak to jest z dochodami zusowca, który wziąłby te dzierżawę? Bo już dawno tu nie byłem i wyleciałem z tematu. Czy bez dokupienia tejże ziemi ale np zwierzętami tez można te dochodząc osiągnąć? 

Edytowane przez ŻemPitek
Dopisanie