Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, aneczka882 napisał:

Witam, czy po wypłacie I raty pomocy istnieje możliwość zmiany okresu docelowego? we wniosku miałam 2019 - wyjściowy a docelowy 2022. Pierwszą radę otrzymałam w maju 2020. Zgodnie z decyzja mam 3 lata na realizację od daty wypłaty I raty. Orientujecie się czy można wystąpić o przesunięcie o jeden rok?

2 godziny temu, freetaxi napisał:

Tak. Możesz zmienić. Masz trzy lata na złożenie wniosku o drugą ratę. Pamiętaj tylko kiedy dokładnie dostałaś przelew. Ma to znaczenie przy ustalaniu okresu docelowego. 

Da się zrobić 4 lata. Mam dokładnie taki sam przypadek i jest decyzja pozytywna. Wyłożony okres do sierpnia 2023 bo dłużej nie można.

Opublikowano
12 godzin temu, Seba6190 napisał:

Czy mogę wziąść siewnik uprawowo siewny nabudowany 3 m agro masz na 14 ha?

Czy on jest nadbudowany czy nie to nie ma większego znaczenia ja posiadasz ciągnik co go pociągnie to powinno przejść zależy też od osoby co będzie rospatrywala twój wniosek. Mi na 12 ha przeszedł 3 m poznaniak talerzowy 

Opublikowano
8 godzin temu, marluk napisał:

Da się zrobić 4 lata. Mam dokładnie taki sam przypadek i jest decyzja pozytywna. Wyłożony okres do sierpnia 2023 bo dłużej nie można.

Przed pandemią tak chętnie i bez ważnego powodu nie chcieli robić masowo przedłużenia. 

Opublikowano
Dnia 18.02.2021 o 19:44, masa24 napisał:

kolego ale chyba minimalna powierzchnia uprawy do doplat uprawy to jest o,1 ha a nie 0,01 czy 0,02 .  moze chodzilo jej o 20 arow a nie 2 ary

jezeli o 2 ary to uciekaj z tego biura gdzie pieprz rosnie

hmmm... no to teraz dałeś mi do myślenia. 

Ale może chodzi o to, że 2 ary słonecznika muszą być po prostu żeby zwiększyć wartość upraw (żeby spełnić warunki i zakwalifikować się do programu), a po prostu nie dostanie się na to dopłat... Tak to rozumiem. A we wniosku na dopłaty może trzeba to zaznaczyć, żeby wykazać że się ten słonecznik posiada... Nie mam pojęcia, może ktoś jest w stanie mi to przybliżyć?

Opublikowano

To jak to zamierzasz zrobić ? Złożyć wniosek o dopłaty i podać powierzchnie o 2 ary mniejsza a w Bp wpisać ze tam jest 2 ary słonecznika? Bezsens. Uprawy w dopłatach musisz rozpisać nawet przy małym areAle bo osoby biorące udział w Rmg musza to zrobić . Jakby  nie trzeba było rozpisywać upraw w dopłatach mógłbyś kombinować tylko nie wiem po co . W dopłatach jak masz uprawy jare to podaj ze to ozime , może zyskawszy jak mało ci brakuje. A jak nie to daj 0.1 słonecznika w dopłatach i Bp i tyle

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, masa24 napisał:

To jak to zamierzasz zrobić ? Złożyć wniosek o dopłaty i podać powierzchnie o 2 ary mniejsza a w Bp wpisać ze tam jest 2 ary słonecznika? Bezsens. Uprawy w dopłatach musisz rozpisać nawet przy małym areAle bo osoby biorące udział w Rmg musza to zrobić . Jakby  nie trzeba było rozpisywać upraw w dopłatach mógłbyś kombinować tylko nie wiem po co . W dopłatach jak masz uprawy jare to podaj ze to ozime , może zyskawszy jak mało ci brakuje. A jak nie to daj 0.1 słonecznika w dopłatach i Bp i tyle

Nie ma obowiązku rozpisywania upraw w dopłatach bezpośrednich dla gospodarstw poniżej 10 ha

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano

Jak nie rozpisze to zostanie o to poproszony jako osoba składająca wniosek w ramach restrukturyzacji 

Po drugie już jest projekt który będzie mówił o tym ze każdy ma rozpisywać uprawy

Opublikowano

Jak nie rozpisze to zostanie o to poproszony jako osoba składająca wniosek w ramach restrukturyzacji 

Ale poproszony o co? O rozpisanie upraw w dopłatach bezpośrednich? Nigdy mi się nie zdarzyło, a gdzieś połowę wniosków miałam z nierozpisanymi uprawami 

Opublikowano

Rolniku!
Jeśli planujesz złożyć wniosek o przyznanie pomocy lub podlegasz zobowiązaniom z tytułu przyznanej pomocy w ramach operacji typu "Restrukturyzacja małych gospodarstw" lub "Modernizacja gospodarstw rolnych" objętych PROW na lata 2014-2020, zalecamy aby we wniosku o płatności bezpośrednie wskazaćposzczególne uprawy w gospodarstwie i ich powierzchnie. Przyspieszy to obsługę wniosków w ramach ww. typów operacji.

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/szykuja-sie-zmiany-we-wnioskach-o-doplaty-bezposrednie,104376.html

ja tylko radzę z grzeczności , jak ktoś chce odpaść przez głupotę to jego sprawa 

Opublikowano

Rolniku!
Jeśli planujesz złożyć wniosek o przyznanie pomocy lub podlegasz zobowiązaniom z tytułu przyznanej pomocy w ramach operacji typu "Restrukturyzacja małych gospodarstw" lub "Modernizacja gospodarstw rolnych" objętych PROW na lata 2014-2020, zalecamy aby we wniosku o płatności bezpośrednie wskazaćposzczególne uprawy w gospodarstwie i ich powierzchnie. Przyspieszy to obsługę wniosków w ramach ww. typów operacji.

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/szykuja-sie-zmiany-we-wnioskach-o-doplaty-bezposrednie,104376.html

ja tylko radzę z grzeczności , jak ktoś chce odpaść przez głupotę to jego sprawa 

To jest zalecenie, a nie wymóg... 

Opublikowano

@masa24 ma rację wg. mnie. Trzeba być pragmatycznym i nie "utrudniać" urzędnikowi pracy. Ten miecz jest obusieczny. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, red83 napisał:

@masa24 ma rację wg. mnie. Trzeba być pragmatycznym i nie "utrudniać" urzędnikowi pracy. Ten miecz jest obusieczny. 

Ale ja nie mówię, że nie warto uzupełnić upraw w dopłatach bezpośrednich. Mówię tylko, że to nie jest obowiązek, więc NIKT nikomu nie odrzuci wniosku za brak tego rozpisania upraw, a tak tu sugeruje @masa24

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano

Ja mówię o konkretnym przypadku tego 0.02 słonecznika bo dla mnie to ewidentna kontrol i proszenie się o kłopoty a można zrobić to po ludzku i kłopoty ominąć 

jeżeli zamierzasz kopać się z koniem i tłumaczyć ze nie masz obowiązku rysować upraw to Ok . Zwiększasz prawdopodobieństwo kontroli

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Ja mówię o konkretnym przypadku tego 0.02 słonecznika bo dla mnie to ewidentna kontrol i proszenie się o kłopoty a można zrobić to po ludzku i kłopoty ominąć 

jeżeli zamierzasz kopać się z koniem i tłumaczyć ze nie masz obowiązku rysować upraw to Ok . Zwiększasz prawdopodobieństwo kontroli

Dobra, jeszcze raz. Ja nie mówię, że nie powinno się rozpisywać tych upraw albo że w ramach jakiegoś buntu nie chcę tego robić. Jasne, warto rozpisać, ułatwia to wszystkim sprawę. Dementuję tylko to, co napisałeś - że każdy kto składa o rmg MUSI rozpisać uprawy w dopłatach. Otóż nie musi, nie jest to obowiązek i nie ma żadnych konsekwencji za niezrobienie tego. Tyle. 

Opublikowano
19 minut temu, masa24 napisał:

Jeżeli mówimy o takim przypadku gdzie ktoś mówi o sianiu 0.02 słonecznika i wstawianiu tego w biznesplan bez wykazania w dopłatach to dla mnie jest pewna kontrol

Jeśli jest posiane słonecznik 0,02 ara to pisze się oświadczenie do Agencji że jest słonecznik i jaki problem bo wiadomo że podać można tylko 0,10 ary .

Opublikowano
4 minuty temu, sobczakkatarzyna napisał:

Przyznanie się do błędu, to ciężka rzecz, ja wiem. 

Nie uważam tego za błąd . Wniosku o dopłaty można wogole nie składać i ubiegać się o pomoc, kontrol bardzo prawdopodobna. Tak samo będzie w nie rozpisaniu upraw lub upieraniu się na prośbę urzędnika o rozpisanie, kontrol bardzo prawdopodobna 

Jak dla mnie jeżeli kolega nie rozpisze upraw w dopłatach , w Bp poda 0.02 słonecznika to kontrol pewna. Nie posieje tego i wyleci. Jeżeli lubicie robić sobie pod górkę to kto komu zabroni ??rozpisanie upraw w dopłatach to 5 min a dużo mniej kłopotów . I jak trafi się upierdliwy urzędnik to i tak rozpiszecie. Wiec po co cwaniakowanie ?

• Like 1
Opublikowano

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Od początku zakładam że uprawy będą rozpisane. Wszystkie, łącznie z tym nieszczęsnym słonecznikiem, którego muszę mieć 2 ary, żeby zwiększyć wartość ekonomiczną.

Jeśli dobrze rozumiem co piszecie to "minimum" upraw jakie można podać to 0,1, a u mnie słonecznika ma być 0,02 - więc lekka lipa...

Tylko teraz żebym ja się dobrze wyraził o co mi chodzi - czy nie ma opcji podania tak małego obszaru uprawy jak 0,02 we wniosku o dopłaty, a może jest możliwość, ale dopłaty tego nie obejmą? Bo podać powinienem, żeby pokazać że ten słonecznik tam jest.

Jeśli nie ma takiej możliwości to rozumiem, że pozostaje tylko dołożenie do 0,1 słonecznika...

4 minuty temu, galan99 napisał:

Jeśli jest posiane słonecznik 0,02 ara to pisze się oświadczenie do Agencji że jest słonecznik i jaki problem bo wiadomo że podać można tylko 0,10 ary .

O jakim oświadczeniu mowa? Jak to się ma do wniosku na RMG?

Dostałem info, że słonecznik musi być w dopłatach więc tak napisałem.

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Nie uważam tego za błąd . Wniosku o dopłaty można wogole nie składać i ubiegać się o pomoc, kontrol bardzo prawdopodobna. Tak samo będzie w nie rozpisaniu upraw lub upieraniu się na prośbę urzędnika o rozpisanie, kontrol bardzo prawdopodobna 

Jak dla mnie jeżeli kolega nie rozpisze upraw w dopłatach , w Bp poda 0.02 słonecznika to kontrol pewna. Nie posieje tego i wyleci. Jeżeli lubicie robić sobie pod górkę to kto komu zabroni ??rozpisanie upraw w dopłatach to 5 min a dużo mniej kłopotów . I jak trafi się upierdliwy urzędnik to i tak rozpiszecie. Wiec po co cwaniakowanie ?

Powtórzę trzeci raz i ostatni, bo nie chce mi się tego ciągnąć - ja nie piszę, żeby nie rozpisywać upraw i nie chodzi tu o żadne cwaniakowanie. Odnoszę się tylko i wyłącznie do tego zdania, które napisałeś "Uprawy w dopłatach musisz rozpisać nawet przy małym areAle bo osoby biorące udział w Rmg musza to zrobić" - co jest nieprawdą. Nie wiem o co się dalej sprzeczasz. Czy warto rozpisać uprawy w dopłatach? Tak. Jeśli sama wysyłam wniosek, to to robię. Ale nie jest to wymóg i przez brak rozpisania upraw w dopłatach żaden wniosek nie zostanie odrzucony. A odnośnie kontroli, to wnioski z rozpisanymi uprawami w dopłatach, też miałam kontrolowane, więc też nie jest tak, że jak się rozpisze, to kontroli nie będzie. 

Opublikowano

Nie rozpisanie zwiększa szanse na kontrol 

Od tego roku rozpisywanie będzie obowiązkiem 

Kolego od słonecznika , jakie uprawy będziesz miał podane w tym roku do dopłat i jaki areał?

Po drugie , jeżeli wejdzie przepis o tym ze każdy ma wyszczególniać uprawy w dopłatach jak zamierzasz zaznaczyć 0.02 ? Nie zaznaczysz . Wiec albo chcesz mieć te pieniądze albo chcesz się trząść ze strachu . Robisz 0.1 słonecznika , siejesz , rozpisujesz w dopłatach . Jakies 0.02 to stąpanie pijanego i głupiego po cienkim lodzie. Takie jest moje zdanie

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, damiangxxx napisał:

Od początku zakładam że uprawy będą rozpisane. Wszystkie, łącznie z tym nieszczęsnym słonecznikiem, którego muszę mieć 2 ary, żeby zwiększyć wartość ekonomiczną.

Jeśli dobrze rozumiem co piszecie to "minimum" upraw jakie można podać to 0,1, a u mnie słonecznika ma być 0,02 - więc lekka lipa...

Tylko teraz żebym ja się dobrze wyraził o co mi chodzi - czy nie ma opcji podania tak małego obszaru uprawy jak 0,02 we wniosku o dopłaty, a może jest możliwość, ale dopłaty tego nie obejmą? Bo podać powinienem, żeby pokazać że ten słonecznik tam jest.

Jeśli nie ma takiej możliwości to rozumiem, że pozostaje tylko dołożenie do 0,1 słonecznika...

O jakim oświadczeniu mowa? Jak to się ma do wniosku na RMG?

Dostałem info, że słonecznik musi być w dopłatach więc tak napisałem.

W dopłatach będzie słonecznik  i dopłata będzie naliczona za cały areał ale powiedzmy działka o numerze 100 o powierzchni 1 ha czy tam 0,5 ha jest zasiana  zapisana pszenica ale na tej działce będzie wydzielona uprawa o powierzchni 0,02 ara słonecznik piszę się oświadczenie że będzie słonecznik . 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

W dopłatach będzie słonecznik  i dopłata będzie naliczona za cały areał ale powiedzmy działka o numerze 100 o powierzchni 1 ha czy tam 0,5 ha jest zasiana  zapisana pszenica ale na tej działce będzie wydzielona uprawa o powierzchni 0,02 ara słonecznik piszę się oświadczenie że będzie słonecznik . 

ale gdzie i kiedy składa się takie oświadczenie? miałeś z tym już do czynienia pod kątem RMG?

12 minut temu, masa24 napisał:

Nie rozpisanie zwiększa szanse na kontrol 

Od tego roku rozpisywanie będzie obowiązkiem 

Kolego od słonecznika , jakie uprawy będziesz miał podane w tym roku do dopłat i jaki areał?

Po drugie , jeżeli wejdzie przepis o tym ze każdy ma wyszczególniać uprawy w dopłatach jak zamierzasz zaznaczyć 0.02 ? Nie zaznaczysz . Wiec albo chcesz mieć te pieniądze albo chcesz się trząść ze strachu . Robisz 0.1 słonecznika , siejesz , rozpisujesz w dopłatach . Jakies 0.02 to stąpanie pijanego i głupiego po cienkim lodzie. Takie jest moje zdanie

2,17 ha sadu jabłoniowego, z czego mała cząstka ma być właśnie "przekształcona" na słonecznik.

Więc według tego co piszesz to powinienem zrobić 2,07 ha sadu oraz 0,1 ha słonecznika - i chyba nic innego nie pozostaje tylko tą drogą pójść...

Ewentualnie oświadczenie o którym pisał @galan99 , ale to jednak zawsze może być jakiś powód dla kogoś kontrolującego, żeby się przyczepić

Opublikowano

Tak samo może się przyczepić do 0,10 ary czy na pewno jest posiane trzeba  zrobić foto zasiania i jak rośnie i nie będzie problemu z urzędasem .

Na mapce się przecie rysuje , zaznacza uprawy i jest opis .