Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, mich18 napisał:

Panowie ponawiam pytanie 

Zależy czy miałeś dokładny opis pluga w bp... Z tą regulacja ustawienia . bo firmę bez broblemu może być inna.... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
42 minuty temu, rafal3939 napisał:

Jest tu ktoś z lubelskiego, doradca najlepiej okolice Zamościa kto pomógłby w RMg ?

masa 24 , fretaxi  i jeszcze inni z tego forum robią wnioski

2 godziny temu, masa24 napisał:

A co maja wziąć ? Taka sama uprawa jak pszenica czy zyto

pszenicy czy żyta trzeba 5 ha a słonecznika 10 ary 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, masa24 napisał:

Otóż to. Ślub po decyxji

17 godzin temu, mati0907 napisał:

Ja i moja narzeczona bierzemy ślub w sierpniu tego roku. Możemy złożyć w najbliższym naborze na restrukturyzację na swoje gospodarstwa? Jak na to patrzą jakbyśmy  składali wnioski o płatność będąc już małżeństwem? 

10 godzin temu, masa24 napisał:

Nie przejmuj się , do sierpnia żadnej decyzji nie będzie , weźmiesz ślub i automatycznie jedno odpadki 

Jest możliowość rozdzielenia gospodarstw jak wykażecie osobny interes czy jakoś tak to się nazywa. Najlepiej weź rozdzielność majątkową, przed ślubem to powinno im wystarczyć. A pozatym to taka rozdzielność przydatna na całe życie nie trzeba we dwójkę się wszędzie podpisywać i wyrażać zgody. Tylko weź to kobicie wytłumacz, że to dla jej dobra.

Edytowane przez solek01
Opublikowano

Czytam ten temat i czytam i nic nie mogę wywnioskować, pomógł by mi ktoś w rozeznaniu się w tym programie. Mam 3.5ha ziemi własnej i 2 ha dzierżawy (umowa jest) załapie się na rmg? i czy za całość (60tyś) mogę kupić maszyny? I czytam również o tym słoneczniku, jakbym zasiał tego co roku 0.5ha to bym miał wystarczające SO gospodarstwa? na reszcie gruntów było by zboże. Może ktoś podpowie co i jak żeby było dobrze?

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Zależy czy miałeś dokładny opis pluga w bp... Z tą regulacja ustawienia . bo firmę bez broblemu może być inna.... 

tak byl pełen opis pługa

Opublikowano
Przed chwilą, PRZMAS19821982 napisał:

Moim zdaniem to powinieneś zrobić zmianę..... Lub zarezykowac i nic nie robić może to przejdzie..... 

to kiedy tą zmiane zrobic przed złożeniem wniosku o  drugą ratę ? 

Opublikowano
34 minuty temu, solek01 napisał:

Jest możliowość rozdzielenia gospodarstw jak wykażecie osobny interes czy jakoś tak to się nazywa. Najlepiej weź rozdzielność majątkową, przed ślubem to powinno im wystarczyć. A pozatym to taka rozdzielność przydatna na całe życie nie trzeba we dwójkę się wszędzie podpisywać i wyrażać zgody. Tylko weź to kobicie wytłumacz, że to dla jej dobra.

tylko jedna osoba z malzenstwa moze skorzystac z premii. Jezeli zamierzaja 2 wnioski przepchnac to czekac ze slubem do decyzji

34 minuty temu, TadzikC360 napisał:

Czytam ten temat i czytam i nic nie mogę wywnioskować, pomógł by mi ktoś w rozeznaniu się w tym programie. Mam 3.5ha ziemi własnej i 2 ha dzierżawy (umowa jest) załapie się na rmg? i czy za całość (60tyś) mogę kupić maszyny? I czytam również o tym słoneczniku, jakbym zasiał tego co roku 0.5ha to bym miał wystarczające SO gospodarstwa? na reszcie gruntów było by zboże. Może ktoś podpowie co i jak żeby było dobrze?

jaki masz przychód pozarolniczy za 2020 rok brutto?

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

masa 24 , fretaxi  i jeszcze inni z tego forum robią wnioski

pszenicy czy żyta trzeba 5 ha a słonecznika 10 ary 

tak ale to taka sama uprawa. Wiec nie maja czego i jak sie czepić, jeden sieje pszenice a drugi slonecznik na kwiaty. jeden i drugi ma do tego takie samo prawo. Jakby zlikwidowali przelicznik na rosliny ozdobne to pewnie z polowa wnioskow by nie spelnila wymogow 10 000 w roku docelowym

Opublikowano

@mich18 zwróć się z pytaniem do kogoś bardziej rozeznanego w tych przepisach, bo Przymas mi się wydaje że mocno przesadza i w błąd wprowadza.

nie ma sztywnych ram ani co do ceny maszyny,(no jedynie że minimum wydać te 48 tys) ani konkretnej maszyny w tym samym segmencie i typie.

Opublikowano (edytowane)

W jednym z biur - dzierzawa krotkoterminowa (ustna) nie liczy się do wielkości ekonomicznej w roku wyjściowym bo na dzień składania wniosku dopłaty nie były jeszcze przyznane ( pierwszy raz w 2020roku składany wniosek i na moment złożenia wniosku o przyznanie pomocy nie ma jeszcze decyzji z obszarowki) 

Dla osoby weryfikującej - dopłaty powinny być przyznane w roku wcześniej (czyli na dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy powinna być już decyzja z dopłat) 

Co wy na to? 

Edytowane przez sony87
Opublikowano (edytowane)

@freetaxi

jak to jest z tymi sztywnymi ramami cen maszyn które zadeklarowało się w biznesplanie?

jak tu czytam to jakieś dziwne opowieści sa tworzone. ma się zgadzać zakup co do grosza z tym co zadeklarowano?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
19 minut temu, sony87 napisał:

W jednym z biur - dzierzawa krotkoterminowa (ustna) nie liczy się do wielkości ekonomicznej w roku wyjściowym bo na dzień składania wniosku dopłaty nie były jeszcze przyznane ( pierwszy raz w 2020roku składany wniosek i na moment złożenia wniosku o przyznanie pomocy nie ma jeszcze decyzji z obszarowki) 

Dla osoby weryfikującej - dopłaty powinny być przyznane w roku wcześniej (czyli na dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy powinna być już decyzja z dopłat) 

Co wy na to? 

To na to ze jelop sprawdzał . Znam biura robiace wnioski które tłumacza ze jak nabór ogłoszą przed 15 marca to będą brane dopłaty z zeszłego roku . Sprawdzający z tego samego rozdania co ci robiący wnioski, czyli z kiepskiego rozdania

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

@freetaxi

jak to jest z tymi sztywnymi ramami cen maszyn które zadeklarowało się w biznesplanie?

jak tu czytam to jakieś dziwne opowieści sa tworzone. ma się zgadzać zakup co do grosza z tym co zadeklarowano?

Zależy na kogo trafisz. W razie co, dopasowuje się ceny. 

Opublikowano
4 godziny temu, pafnucy napisał:

@mich18 zwróć się z pytaniem do kogoś bardziej rozeznanego w tych przepisach, bo Przymas mi się wydaje że mocno przesadza i w błąd wprowadza.

nie ma sztywnych ram ani co do ceny maszyny,(no jedynie że minimum wydać te 48 tys) ani konkretnej maszyny w tym samym segmencie i typie.

Wyraziłem swoje zdanie......ja się z tobą nie zgodzę o tych maszynach.. Marka oczywiście jest dowolna..ale wyposażenie tu się nie zgodzę...... Zobaczymy jaka będzie twoja droga przez ten program...Bo jak narazie masz tylko decyzję... A ja  już mam zakończona 2 ratę.... 

• Like 1
Opublikowano

Trafiłeś, jak trafiłeś. Niektórzy chcą to co w BP, inni będą chcieli stan faktyczny. Najważniejsze, żeby wydać minimum w środki trwałe i zrealizować założenia. Resztę dopasowujemy w biznesplanie. 

Opublikowano

Może 

28 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Wyraziłem swoje zdanie......ja się z tobą nie zgodzę o tych maszynach.. Marka oczywiście jest dowolna..ale wyposażenie tu się nie zgodzę...... Zobaczymy jaka będzie twoja droga przez ten program...Bo jak narazie masz tylko decyzję... A ja  już mam zakończona 2 ratę.... 

Oki  . Mam nadzieję ze nie będę oddawał. Dlatego pytam. 

Nie chciałem urazić 

Opublikowano
7 godzin temu, pafnucy napisał:

Może 

Nie chciałem urazić 

Pewnie ze nie uraziłeś........ Życzę powodzenia........ 👍

Najgorsze jest to że wszystko zależy od widzimisię urzędnika..... 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pafnucy napisał:

Może 

Nie chciałem urazić 

Rób tak ze sprzedawcą aby było tak jak na wycenie. Ja jak brałem wyceny to koleś uwzglednił mi podwyżki cen sprzętu, wyposażenie również powinno zgadzać się z tym co podane w opisie maszyny, i będzie dobrze.

Edytowane przez GRZES1545