Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

Jakaś głupota kolejna . Powiatowka? Ja w takich przypadkach już nie dzwonię tylko odpisuje o wskazanie podstawy prawnej takiego twierdzenia

Za pół roku może ci przedstawią podstawy prawne zanim się zmienią na inne .

Opublikowano
6 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Taki podpunkt w piśmie z poprawkami:

"Tabela 19 Proszę zweryfikować. Wnioskodawca nie planuje zakupić żadnych maszyn rolniczych. W przypadku inwestycji budowlanej stanowi to konieczny warunek do przyznania płatności"

Ktoś coś wie na ten temat? Pierwsze słyszę, że nie można przeprowadzać samej inwestycji budowlanej, tylko trzeba jeszcze dokupić jakąś maszyne. 

Przy takiej tezie powinni przedstawić podstawę prawną bo wygląda to na widzimisię urzędnika. W moim przypadku  z środków trwałych na remont obory w biznesplanie przeznaczyłem 25 tys. plus zakup dwóch maszyn i stada podstawowego krów mięsnych. Chciałem zrezygnować z zakupu stada ale zostałem przystopowany twierdzeniem, że bp. musi mieć ciągłość i coś w tej oborze muszę trzymać. W rezultacie  na konto środków trwałych dokupiłem  prawie dwa ha łąki a cielaki mięsne zakupiłem z środków obrotowych.

Tabela 19. ..traktuje o zakupach z puli środków trwałych  na inwestycje ochrony środowiska. Pasowało by coś tam wstawić skoro urzędnik zwrócił uwagę. Przy wypełnianiu tej tabelki korzystamy z listy sprzętu lub inwestycji związanej z ochroną środowiska. .............................................

Wstawiłem zakup opryskiwacza, oraz budowę wiat ydo przechowywania siana w belach chociaż mam stodołę ale się przyda i zbiornika zamkniętego na gnojowicę 3m sześcienne.

Opublikowano
56 minut temu, krycha2000 napisał:

Czy są już jakieś listy, rankingowe ?

Kto się załapał, a kto nie ?

Narazie się wycofali. 

Myślą czy dane w Biznesplanie dostosować do Ewniosku czy do EGiB-u. Ja jestem zdania że do EGiB-u bez dosotosowania ewniosku do egibu. Do 20 grudnia mają niby obrobić. Jak jeszcze nie ruszyli wszystkich spraw. A zaczął sezon na wydawanie decyzji obszarowych, zaraz decyzje Covid, chryzantemy, itp.

Opublikowano (edytowane)

Do póki nie zostanie wydana decyzja  w płatnościach bezpośrednich to mogą dostosować ewniosek. Dla mnie to jest chore i nie powinno dostosować.  Ktoś wspomniał że pomimo wymiany pokrycia dachowego (pewnie za kwotę wyższą 60tys) kazali kupić przynajmniej jedna maszynę. Wczoraj dostałem telefon w tej sprawie oraz poprawić kwotę za paliwo w obrotowych z 100zl na wyższą(pytam jaką wlasciwa by była, odpowiedz to 500). Nie ma sensu tego komentować.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Do póki nie zostanie wydana decyzja  w płatnościach bezpośrednich to mogą dostosować ewniosek. Dla mnie to jest chore i nie powinno dostosować.  Ktoś wspomniał że pomimo wymiany pokrycia dachowego (pewnie za kwotę wyższą 60tys) kazali kupić przynajmniej jedna maszynę. Wczoraj dostałem telefon w tej sprawie oraz poprawić kwotę za paliwo w obrotowych z 100zl na wyższą(pytam jaką wlasciwa by była, odpowiedz to 500). Nie ma sensu tego komentować.

Trochę tego nie rozumiem... Po co to oni robią? Ktoś dostał decyzję? 

Opublikowano
4 godziny temu, robert55555 napisał:

ale zaraz , o czym ty mowisz? jak wyobrazasz sobie dostosowanie e wniosku do ewidencji?  to dwie rozne sprawy. nie po to arimr mierzy te dzialki, wprowadza mko itp zeby teraz to przekreslic i poslugiwac sie uzytkami z ewidencji w swoich mapach. to wywrociloby caly system doplat a ty mowisz ze mysla czy e wniosek dopasowac do ewidencji????!!!!!

• Like 1
Opublikowano

też mi się tak wydaje bo mam różną powierzchnię ewidencyjną i różne MKO (w jedną i drugą stronę zależnie od działki) i jak pisałem wiosną o zmianę to kobitka powiedziała żebym pisał jak będę już pewny zmian a najlepiej jak dodam te działki do gospodarstwa (zwiększenie produkcji) to wtedy się spisze z ewniosku powierzchnie a nie z ewidencji gruntów i będzie im grało bo będzie tak samo.

Opublikowano

To właśnie pokazuje jaki mają bajzel w ARiMR. Od samego początku powinny być powierzchnie z dopłat dostosowane do ewidencji. Teraz wychodzą takie właśnie kwiatki.

Ja na paliwo wpisałem 150zł, ale przy pierwszych poprawkach na początku października się nie czepiali. Zobaczymy jak będzie dalej...

Opublikowano

Czy wiecie może czy będą większe nakłady na restrukturyzacje małyes gospodarstw w przyszłości w latach 2021-2027?

Opublikowano
59 minut temu, Music napisał:

To właśnie pokazuje jaki mają bajzel w ARiMR. Od samego początku powinny być powierzchnie z dopłat dostosowane do ewidencji. Teraz wychodzą takie właśnie kwiatki.

Ja na paliwo wpisałem 150zł, ale przy pierwszych poprawkach na początku października się nie czepiali. Zobaczymy jak będzie dalej...

Nie mogą powierzchnie z dopłat być dostosowane do ewidencji bo użytek wg ewidencji już od dawna mógł przestać być użytkiem a został np lasem 

Opublikowano
2 godziny temu, marluk napisał:

Nie wiemy. Nikt tego nie wie i nie będzie wiedział w najbliższym czasie bo jeszcze nie ma uchwalonego budżetu.

A te plany na 2021 jest aktualne czy odwolali

Opublikowano

Chłopie będzie weto nie będzie nic i tyle.... Środki z programu spójności /PROW nie będą w prowizorium budżetowym uwzględnione i tyle... 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, masa24 napisał:

ale zaraz , o czym ty mowisz? jak wyobrazasz sobie dostosowanie e wniosku do ewidencji?  to dwie rozne sprawy. nie po to arimr mierzy te dzialki, wprowadza mko itp zeby teraz to przekreslic i poslugiwac sie uzytkami z ewidencji w swoich mapach. to wywrociloby caly system doplat a ty mowisz ze mysla czy e wniosek dopasowac do ewidencji????!!!!!

Nie rozumiemy się. 

Dam na przykładzie. 

EGiB-ie 0.50ha

Ewniosku 0.55ha

Biznesplan 0.55 ha.

Opcja prosta  ewniosek zostaje na 0.55 ha a w bplanie 0.50 ha. Nie którzy zwracają uwagę o korektę ewniosku do 0.50 ha. Ewniosek zostaje swoją drogą. Nie którzy zatwierdzają BPlan jak mko było większe od egibu z uzasadnienie. Co osobą rozpatrujaca BPlan to inne podejście do tematu

Opublikowano (edytowane)

Ale o jakiej korekcie ewniosku mówimy na tym danym przykładzie ? Jak ktoś ma zrobić korektę ewniosku z 0.55 do 0.5 ?? Po pierwsze wnioskodawca nic w tek chwili we wniosku nie zmieni. Po drugie od kiedy Arimr w dopłatach obszarowych sugeruje się ewidencja ? Nie po to od lat sami to mierzą , stosują mko aby teraz wywracać wszystko do góry nogami w związku z restrukturyzacja. Po 3 do dopłat liczy się faktyczny areał użytku rolnego a nie wypis z ewidencji wiec pytam jeszcze raz w jaki sposób i na jakiej podstawie ktoś ma wymagać sprostowania ewniosku do danych z ewidencji???

Z moich obserwacji, większość oddziałów patrzy na powierzchnię całkowitą działki z księgi wieczystej badz z bazy ewidencji. Uzytki przyjmuja zgodnie z doplatami a nie ewidencja.  Mialem jeden przypadek gdzie uzytki chcieli z ewidencji a uprawy zgodnie z doplatami, tylko ze to jeden przypadek z oddzialu powiatowego gdzie wszystko jest mozliwe

Jezeli sugerujesz ze ktos kaze robic korekte wniosku w oparciu o ewidencje to nie wiem czy slusznie jestes tu uwazany za fachowca. Arimr wywroci wszystko do gory nogami bo gdzies tam jest jakas watpliwosc przy paru tysiacach nieznaczacych wnioskow o restrukturyzacje. i teraz z tego wzgledu caly ich wypracowany system w oparciu o pomiary , kontrole, ustanowione mko pojdzie do kosza po poprostu przyjma uzytki rolne w doplatach jako dane z ewidencji?? zdajesz sobie sprawe ze taka zmiana bedzie dotyczyla nie tylko osob skladajacych wniosek o restrukturyzacje ale rowniez kazdego beneficjenta doplat bezposrednich? 

Edytowane przez masa24
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Ale o jakiej korekcie ewniosku mówimy na tym danym przykładzie ? Jak ktoś ma zrobić korektę ewniosku z 0.55 do 0.5 ?? Po pierwsze wnioskodawca nic w tek chwili we wniosku nie zmieni. Po drugie od kiedy Arimr w dopłatach obszarowych sugeruje się ewidencja ? Nie po to od lat sami to mierzą , stosują mko aby teraz wywracać wszystko do góry nogami w związku z restrukturyzacja. Po 3 do dopłat liczy się faktyczny areał użytku rolnego a nie wypis z ewidencji wiec pytam jeszcze raz w jaki sposób i na jakiej podstawie ktoś ma wymagać sprostowania ewniosku do danych z ewidencji???

Tutaj mamy obaj takie samo zdanie.

Tylko nie dostrzegasz różnicy, nie ja chce zmieniać dane tylko pracownik obsługujący rmg, wysyła wezwanie celem dostosowania danych we ewnisku.

Z moich obserwacji, większość oddziałów patrzy na powierzchnię całkowitą działki z księgi wieczystej badz z bazy ewidencji. Uzytki przyjmuja zgodnie z doplatami a nie ewidencja.  Mialem jeden przypadek gdzie uzytki chcieli z ewidencji a uprawy zgodnie z doplatami, tylko ze to jeden przypadek z oddzialu powiatowego gdzie wszystko jest mozliwe

Ja o tym wiem, ty również. a co ma zrobić osoba, która się na tym nie zna?

Możesz mnie nie lubic, mnie to nie obchodzi.

Sorki ale nie ma ludzi idealnych wielki

Jezeli sugerujesz ze ktos kaze robic korekte wniosku w oparciu o ewidencje to nie wiem czy slusznie jestes tu uwazany za fachowca. Arimr wywroci wszystko do gory nogami bo gdzies tam jest jakas watpliwosc przy paru tysiacach nieznaczacych wnioskow o restrukturyzacje. i teraz z tego wzgledu caly ich wypracowany system w oparciu o pomiary , kontrole, ustanowione mko pojdzie do kosza po poprostu przyjma uzytki rolne w doplatach jako dane z ewidencji?? zdajesz sobie sprawe ze taka zmiana bedzie dotyczyla nie tylko osob skladajacych wniosek o restrukturyzacje ale rowniez kazdego beneficjenta doplat bezposrednich? 

Dnia 29.05.2020 o 19:55, robert55555 napisał:

proszę @masa24

PEG ZAL2 zalesianie

PEG_PRD – obszary przyrodnicze (PRSK 14/20) czyli PEG_PRD = PZ_I + PZ_Z + PZ_ZG

PEG_SOR – MKO –uprawy trwałe i grunty orne

PEG_PZ_I - MKO – użytki przyrodnicze (PRŚ 7/13)

Możesz mnie nie lubic, mnie to nie obchodzi.

Sorki ale nie ma ludzi idealnych.

Jestesmy na forum publicznym a kształtujesz swój wizerunek na osobe, która wszystko wie, wielki fachowiec. Dalem ci prosty przykład jak kulturalnie odpowiadam na twoje zapytanie, na brak twojej nie wiedzy.

Dnia 2.12.2020 o 10:51, sobczakkatarzyna napisał:

Taki podpunkt w piśmie z poprawkami:

"Tabela 19 Proszę zweryfikować. Wnioskodawca nie planuje zakupić żadnych maszyn rolniczych. W przypadku inwestycji budowlanej stanowi to konieczny warunek do przyznania płatności"

Ktoś coś wie na ten temat? Pierwsze słyszę, że nie można przeprowadzać samej inwestycji budowlanej, tylko trzeba jeszcze dokupić jakąś maszyne. 

@masa24 widzisz z jakimi problemami muszą stykać osoby, które wypełniają wniosku o RMG( nie ważne czy ktoś robił to dla siebie czy zawodowo).

Forum jest od tego żeby sobie na wzajem pomagać,  dzielić się spostrzeżeniami, doświadczeniem. Nie rozumiesz mojej wypowiedzi to nie komentuj.

Opublikowano
17 godzin temu, robert55555 napisał:

Narazie się wycofali. 

Myślą czy dane w Biznesplanie dostosować do Ewniosku czy do EGiB-u. Ja jestem zdania że do EGiB-u bez dosotosowania ewniosku do egibu. Do 20 grudnia mają niby obrobić. Jak jeszcze nie ruszyli wszystkich spraw. A zaczął sezon na wydawanie decyzji obszarowych, zaraz decyzje Covid, chryzantemy, itp.

Właśnie to ty kreujesz się na osobę która wszystko wie. Rzucasz informacjami niby to z pierwszej ręki . To co wkleiłeś , owszem odpisałeś ale z tego co odpisałeś to myśle ze sam nie wiele rozumiesz . W powyższej wypowiedzi wyrażasz swoje zdanie ze bez dostosowania ewniosku do egibu, bo niby ktoś tam myśli jak to robić . Tym jednym zdaniem pokazałeś swoją wiedzę , bo potrafisz wkleić jakies wycinki z instrukcji czy rozporządzenia ale myśleć nie. Niemożliwe jest dostosowanie ewniosku do egibu i jeżeli ty serio napisałeś ze ktoś ma gorze to rozważa , to wybacz ale gowno masz a nie informacje z pierwszej ręki bo dopasowanie ewniosku do ewidencji jest nierealne !