Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Techrol napisał:

Mi wczoraj przyszło pismo o skomplikowanym charakterze sprawy... Ehhh nie znaleźli dla mnie czasu przez miesiąc... I ciekawe czy zaakceptują zmiany.. 

Ktoś jeszcze w takim zagwozdku? 

Mi mija w wtorek 2 miesiąc od zmian też wydluzyli O 1 miesiąc 

Mam pytanie ile trzeba było mieć punktów minimum w naborze 2019 luty? 

Edytowane przez rafikkisiel
Opublikowano

Witam forumowiczów. Kto z was sam robił bp oraz szykował wszystkie papiery, proszę o wiadomość. 😉 przymierzam się na nowy nabór który mają ogłosić w marcu i sam chce wszystko kompletować i bp robić, ale mam parę pytań a są tu osoby co tylko do rozporządzenia odsyłają, więc proszę o wiadomość na priv.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.01.2020 o 19:31, many12 napisał:

W każdy junijny projekt wchodzę w pierwszej turze i obserwuję jak szabesgoje kiwają następnych - tych opieszałych.

A ja wchodzę na końcu i w przypadku RMG nie musiałem mieć 12 punktów, być na KRUSie, mogłem mieć nawet 12 tyś SO w roku bazowym i mogę mieć w roku docelowym tylko 50% własności. To nazywasz kiwaniem opieszałych?

Edytowane przez marluk
Opublikowano
6 godzin temu, Maro05 napisał:

Witam forumowiczów. Kto z was sam robił bp oraz szykował wszystkie papiery, proszę o wiadomość. 😉 przymierzam się na nowy nabór który mają ogłosić w marcu i sam chce wszystko kompletować i bp robić, ale mam parę pytań a są tu osoby co tylko do rozporządzenia odsyłają, więc proszę o wiadomość na priv.

Ja również jest to do przejścia ale sam wniosek to początek projekt trzeba rozliczyć za 5 lat ale damy radę

Opublikowano
5 godzin temu, marluk napisał:

Miałeś odstawić tabletki i pić mniej :)

Mularuk - alkohol przy tych opieszałych płatnościach to teraz ekstrawagancja - ludzi nie stać na coś takiego. Budżet z RMG przekroczony a tu jeszcze w tym roku droga dojazdowa nie skończona. Z innych projektów  cisza - monitują, że nie mają akredytacji na płatność - dobra zmiana na całego a dorobić nie ma gdzie?

4 godziny temu, marluk napisał:

A ja wchodzę na końcu i w przypadku RMG nie musiałem mieć 12 punktów, być na KRUSie, mogłem mieć nawet 12 tyś SO w roku bazowym i mogę mieć w roku docelowym tylko 50% własności. To nazywasz kiwaniem opieszałych?

Mularuk -  grzebiesz w moim życiorysie -  nieładnie krecie. Pisząc, że w każdy projekt wchodzę z marszu miałem na uwadze czasookres od kiedy wciągnięto nas na siłę do tej bolszewickiej Junii. Przykładowo w pierwszej turze projektu rolnośrodowiskowego w pakiecie łąki i pastwiska za łąki płacili 880zł/ha - na to się załapałem.   Póżniej  zmniejszyli na 400 zł/ha i wtedy im podziękowałem. Mularuk  stare to dzieje: możesz  tego nie zrozumieć ale się nie dziwię - drobiazgowość Cię spowalnia.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Kierowniku jak my z Mularukiem przestaniemy na tym forum gaworzyć to cisza nastanie zupełna. Mularuk jako teoretyk jest typem od ustaw w tym projekcie a tym  biegłym, doradcą, ekspertem, fachowcem, konsultantem, maestrą, opiniodawcą, rzeczoznawcą, specjalistą,  jest piszący który rozjaśnia temata praktycznie.

• Like 1
Opublikowano

Many kiedy nabór dla tych co nie chcą na ASF ? Gadałeś ostatnio z Ministrem ?

Opublikowano (edytowane)

Ale jak coś Ci rzeknie to dasz cynk ?

Sie kurna na profesora teraz kreuje . Może niech lepiej ogarnie to na co rolnicy oczekują ? Np dopłaty , suszowe , asf ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
damin1 napisał:

Najgorzej że w agencji też się pytałem o niektóre rzeczy i nie potrafili mi tego wyjaśnić.

No ale nie swoje dokumenty Ci potwierdzą 😉.

Karol06 napisał:

Ile czasu na wypłacenie pieniędzy ma departament płatności? Około dwa tygodnie temu dzwoniłem do elizowki i tam mi powiedzieli że zlecenie już od nich poszło do centrali i mają do dwóch tygodni na wypłatę pierwszej raty, dwa tygodnie minęło i cisza. 

Ogólnie to już termin 90 dni na wypłatę przekroczony o ponad miesiąc i zaczyna mnie to powoli wkurzać

Możesz sobie czekać ile im się spodoba - to nie żart. Oczywiście możesz to skarżyć, ale sama procedura skargi zajmie zapewne więcej czasu, niż twoje oczekiwanie na $$$.

Techrol napisał:

Mi wczoraj przyszło pismo o skomplikowanym charakterze sprawy... Ehhh nie znaleźli dla mnie czasu przez miesiąc... I ciekawe czy zaakceptują zmiany.. 

Ktoś jeszcze w takim zagwozdku? 

Klasyka gatunku - na ten zamglony argument mogą przedłużać w administracji KAŻDY ruch w postępowaniu.

many12 napisał:

Kierowniku jak my z Mularukiem przestaniemy na tym forum gaworzyć to cisza nastanie zupełna. Mularuk jako teoretyk jest typem od ustaw w tym projekcie a tym  biegłym, doradcą, ekspertem, fachowcem, konsultantem, maestrą, opiniodawcą, rzeczoznawcą, specjalistą,  jest piszący który rozjaśnia temata praktycznie.

Ja to Was podziwiam że się Wam chce tak tłumaczyć cały to wszystko. Bo na serio co chwilę pojawiają się te same pytania, a spraw nietypowych i skomplikowanych jest tu może 10% ... Coś nowego się znacznie jak ruszy nabór bez ASF.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Witam, proszę o podpowiedz co zrobić w następującej sytuacji:

We wniosku obszarowym w roku bazowym mam działkę 0.75ha , jest to dzierżawa ustna, w bp restrukturyzacji mam zaznaczone "umowa ustna krótkoterminowa". Dostalem decyzje pozytywna i teraz przyszedł właściciel i powiedział ze on ma inne plany do tej działki i nie mam już jej uprawiać. Co zrobić w takiej sytuacji ? 

Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano
1 godzinę temu, zdzichu124 napisał:

Witam, proszę o podpowiedz co zrobić w następującej sytuacji:

We wniosku obszarowym w roku bazowym mam działkę 0.75ha , jest to dzierżawa ustna, w bp restrukturyzacji mam zaznaczone "umowa ustna krótkoterminowa". Dostalem decyzje pozytywna i teraz przyszedł właściciel i powiedział ze on ma inne plany do tej działki i nie mam już jej uprawiać. Co zrobić w takiej sytuacji ? 

Możesz olać temat jeśli nie masz tej działki w roku docelowym. Pamiętaj że musisz mieć ponad 1ha gruntów cały czas przez 5 lat.

Opublikowano

Dokładnie: - była wcześniej interpretacja, że dzierżaw ustnych w roku docelowym nie uwzględniamy. Mając to na uwadze też nie wstawiłem sąsiada pastwiska 05.ha bo wiadomo z sąsiadem to najlepiej na odległość strzału z dubeltówki ale w roku wyjściowym miałem tą działkę zadeklarowaną w bp. Ale Mularuk  gdzieś dopatrzył się w Ustawie, że dzierżawy ustne obligują tez w roku docelowym - brawo mu za to chociaż  odpisuje mi żebym sam odnalazł ten punkt w Ustawie - lenisko nie chce skopiować i upublicznić a ja nie jestem  specjalistą od dziubania w paragrafach. Mimo to wpiszę ją w tym roku do dopłat a przy następnej zmianie bo bp.  Mularuk skopiuj ten punkt i wklej na forum - plis?

• Like 1
  • Haha 1