Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Mareg napisał:

Okej, czyli jeżeli dostanę 1 ratę po 15 maja to moim rokiem docelowym będzie następny rok a nie ten? 

powtarzam ci, nie wiem jaki masz wpisany rok docelowy.

4 minuty temu, pop129 napisał:

A właśnie, jak to jest? Trzeba co roku wykazywać wzrost SO? Czy ma tylko w roku docelowym przekroczyć  te 10 tys euro, a reszta jest nieważna? Czy to byłoby za proste? :)

bez jaj, no jasne, że później też.

• Thanks 2
Opublikowano

Witam mam takie pytanie. Czy jak w obrotowych zadeklarowalem zakup materiału siewnego w kwocie 200 zł to czy mam kupić tylko w okresie docelowym czy również przez następne dwa lata. Pytam się bardziej doświadczonych w tym temacie bo u siebie mam sprzeczne informację bo jedni twierdzą że tylko raz inni że przez 3 lata. Proszę o opinie.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, damin1 napisał:

Ja byłem dzisiaj na 2 szkoleniach. Ogólnie na jednym to nuda a drugie to takie sobie nawet warto było posłuchać. Jeszcze jutro i jedno zagadnienie z biznesplanu będzie odbebnione 

damin1 z którego jesteś naboru?  Że już szkolenia masz ja z marcowego 2019 i decyzja październik  docelowy 2023 i teraz pytanie kiedy na te szkolenia się wybrać? 

Edytowane przez daaamiaaaan
Opublikowano
14 godzin temu, marluk napisał:

Argument z usługami nie przejdzie. Ten że zwiekszysz ilość ziemi też nie bo każdy by tak mówił i dzięki temu brał dowolna maszynę. Na Twoją korzyść może działać duża odległość do pól, posiadanie zwierząt, siew poplonów.

Nie sieje poplonów, pola mam dość blisko nie posiadam zwierząt w jaki inny sposób jeszcze można argumentować? 

13 godzin temu, Techrol napisał:

Zależy co ma ci podnieść Esu...maszyny tego nie zrobią a ziemia już tak..nie widzimy twojego biznesplanu więc to takie gdybanie.

Wartość ekonomiczna mam zadeklarowane podnieść ziemia ale z tym raczej problemu nie ma zamiast kupna ziemi mogę posadzić ziemniaków np. 

Opublikowano
22 minuty temu, daaamiaaaan napisał:

damin1 z którego jesteś naboru?  Że już szkolenia masz ja z marcowego 2019 i decyzja październik  docelowy 2023 i teraz pytanie kiedy na te szkolenia się wybrać? 

Ja jestem z czerwcowego. Decyzja pozytywna pod koniec stycznia. Są szkolenia robione do połowy marca to od razu skorzystałem bo i tak to nie ucieknie. Termin dogodny bo jeszcze w polu się nic nie robi tak także trzeba było skorzystać póki można. Następne będą gdzieś na jesieni a wtedy to różnie jest. 

58 minut temu, rycho30 napisał:

Witam mam takie pytanie. Czy jak w obrotowych zadeklarowalem zakup materiału siewnego w kwocie 200 zł to czy mam kupić tylko w okresie docelowym czy również przez następne dwa lata. Pytam się bardziej doświadczonych w tym temacie bo u siebie mam sprzeczne informację bo jedni twierdzą że tylko raz inni że przez 3 lata. Proszę o opinie.

Doświadczenia wprawdzie jeszcze nie mam w tym programie bo dopiero zaczynam ale pytałem się to teoretycznie powinno być w jednym roku ale w praktyce lepiej jak się bierze co rok bo różnie to agencja interpretuje. Co pracownik to inaczej. 

Opublikowano

Co? Jak różnie interpretuje? Piszesz w biznesplanie na co wydasz obrotowe środki np 200zl materiał siewny i 2000zl paliwo. To oznacza że masz to kupić żeby spełnić biznesplan. Nie ma znaczenia czy w rok czy więcej. Tu nie ma pola do interpretacji.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Chciałbym skorzystać z programu: Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw objętych ASF.

Szczerze mówiąc chodziły mi po głowie dwa przedsięwzięcia: wymiana dachu zarówno na budynku gospodarczym jak i domu mieszkalnym oraz modernizacja wewnątrz szopy. Innym pomysłem (z tego co widziałem dość popularnym) była kwestia przeznaczenia części ziemi pod prowadzenie mniej popularnych upraw (typu właśnie tabaka lub trzcina/rzepak pod biopaliwa itp.). Nie mam stricte ukierunkowanej gałęzi inwestycji w związku z tym chciałbym się doradzić - w co warto wg was uderzyć pod kątem opłacalności, a także dużego prawdopodobieństwa przyznania dotacji?

Czy pod ten program mogę podczepić również kupno ziemi rolnej?

Edytowane przez db09
Opublikowano
2 godziny temu, marluk napisał:

Co? Jak różnie interpretuje? Piszesz w biznesplanie na co wydasz obrotowe środki np 200zl materiał siewny i 2000zl paliwo. To oznacza że masz to kupić żeby spełnić biznesplan. Nie ma znaczenia czy w rok czy więcej. Tu nie ma pola do interpretacji.

Marluk ma rację. W biznesplanie masz rozpisane jaką kwotę przeznaczasz na środki obrotowe (maks 12000)  i jest rozbite na co konkretnie ile wydasz. Jeśli masz podane, że 200 zł na materiał siewny to 200 musisz przeznaczyć. I nie ważne czy w jednym roku kupisz za 200 zł czy w dwóch latach za 100 zł. Ma być porostu w sumie 200 zł.

Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Marluk ma rację. W biznesplanie masz rozpisane jaką kwotę przeznaczasz na środki obrotowe (maks 12000)  i jest rozbite na co konkretnie ile wydasz. Jeśli masz podane, że 200 zł na materiał siewny to 200 musisz przeznaczyć. I nie ważne czy w jednym roku kupisz za 200 zł czy w dwóch latach za 100 zł. Ma być porostu w sumie 200 zł.

a jak całość w dwie maszyny które przewyższają 60 tys + coś tam w środki do produkcji?

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, damin1 napisał:

Piszę co usłyszałem od pracownic odr-u. Nie wymyślam. Poczekamy, zobaczymy jak to będzie 

Olej ODR-y. Głupoty gadają i jeszcze kasę za to biorą.

2 godziny temu, db09 napisał:

Witam wszystkich,

Chciałbym skorzystać z programu: Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw objętych ASF.

Szczerze mówiąc chodziły mi po głowie dwa przedsięwzięcia: wymiana dachu zarówno na budynku gospodarczym jak i domu mieszkalnym oraz modernizacja wewnątrz szopy. Innym pomysłem (z tego co widziałem dość popularnym) była kwestia przeznaczenia części ziemi pod prowadzenie mniej popularnych upraw (typu właśnie tabaka lub trzcina/rzepak pod biopaliwa itp.). Nie mam stricte ukierunkowanej gałęzi inwestycji w związku z tym chciałbym się doradzić - w co warto wg was uderzyć pod kątem opłacalności, a także dużego prawdopodobieństwa przyznania dotacji?

Czy pod ten program mogę podczepić również kupno ziemi rolnej?

Możesz kupić ziemię. Przeczytaj rozporządzenie to dużo ci wyjaśni. Dachu na budynku mieszkalnym na pewno nie wymienisz.

3 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

a jak całość w dwie maszyny które przewyższają 60 tys + coś tam w środki do produkcji?

Wtedy możesz zapomnieć o środkach do produkcji.

Opublikowano

Olać może do konca nie ale fakt faktem oni dużo rzeczy sami nie wiedzą. Zadawałem pytania na które nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedzieć i schodziło na coś innego. Najgorzej że w agencji też się pytałem o niektóre rzeczy i nie potrafili mi tego wyjaśnić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

Marluk znowu ma rację 😛 jak wydasz 60 tys. na środki trwałe to nie masz już czego wydawać na środki obrotowe bo premia jest w wysokości 60 tyś.

Opublikowano

Ile czasu na wypłacenie pieniędzy ma departament płatności? Około dwa tygodnie temu dzwoniłem do elizowki i tam mi powiedzieli że zlecenie już od nich poszło do centrali i mają do dwóch tygodni na wypłatę pierwszej raty, dwa tygodnie minęło i cisza. 

Ogólnie to już termin 90 dni na wypłatę przekroczony o ponad miesiąc i zaczyna mnie to powoli wkurzać

Opublikowano
19 godzin temu, derek2223 napisał:

Myślę że ta zagwozdka wynika raczej z nie z tego jaka kwota jest zadeklarowana na zakup materiału siewnego tylko z tego że za zakup  materiału siewnego można dostać dodatkowe punkty Pytanie jest takie czy ten zakup trzeba dokonać tylko raz czy do końca realizacji biznesplanu trzeba kupować ten materiał siewny 

Opublikowano

Rozsiewacz to nie jest środek obrotowy tylko trwały Nie twierdzę że trzeba kupować co rok tylko myślę że być może to stwarza jakieś pole do interpretacji bo gdyby chodziło tylko o deklarację w obrotowych to jest to sprawa oczywista

• Like 1
Opublikowano

Skąd ta wiedza - w przyrodzie tak i w biznesplanie w okresie trzyletnim nic nie jest stałe - można robić  zmiany i roszady.

Przykład:........w pierwszej wersji  swojego bp. deklarowałem zakup stada podstawowego tz. trzech jałówek opasowych ze środków trwałych a w rzeczywistości zakupiłem je przy trzeciej zmianie pozytywnie zaakceptowanej ze środków obrotowych.

Reasumując: Możesz zrobić nawet zakupa sumując docelowo za jednego sprzęta  środki trwałe plus obrotowe.

Robisz akrobacje które Ci się przyśnią pod warunkiem, że zostaną zaakceptowane przez Regionalną na twoje pismo o zmianę.

Dnia ‎2020‎-‎03‎-‎04 o 21:11, marluk napisał:

Argument z usługami nie przejdzie. Ten że zwiekszysz ilość ziemi też nie bo każdy by tak mówił i dzięki temu brał dowolna maszynę. Na Twoją korzyść może działać duża odległość do pól, posiadanie zwierząt, siew poplonów.

Przejdzie każdy bajer.

Opublikowano
Dnia 5.03.2020 o 11:15, rycho30 napisał:

Przez kolejne 3 latka na fakturę minimum 100 zł - rośliny kwalifikowane.

Dnia 5.03.2020 o 15:01, derek2223 napisał:

Nie ważne co masz rozpisane w pierwszej wersji bp. ,,,,,,,,,,możesz robić zmiany w ciągu trzech latek i wpisywać co ci pasuje - przedtem pismo do Regionalnej o zmianę w bp - Capito?

Dnia 5.03.2020 o 17:16, damin1 napisał:

Olać może do konca nie ale fakt faktem oni dużo rzeczy sami nie wiedzą. Zadawałem pytania na które nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedzieć i schodziło na coś innego. Najgorzej że w agencji też się pytałem o niektóre rzeczy i nie potrafili mi tego wyjaśnić. 

Jaki masz problem ODR masz bezpłatny na Forum ag.

Dnia 6.03.2020 o 11:14, marluk napisał:

@maroon

Punkty są też za zakup rozsiewacza z siewem granicznym a mimo to chyba nikt nie kupuje takiego rozsiewacza co roku mając go wpisanego w biznesplanie.

Mularuk spadam z tego Forum bo nie trawie twoich bredni.

Opublikowano
3 godziny temu, many12 napisał:

Skąd ta wiedza - w przyrodzie tak i w biznesplanie w okresie trzyletnim nic nie jest stałe - można robić  zmiany i roszady.

Przykład:........w pierwszej wersji  swojego bp. deklarowałem zakup stada podstawowego tz. trzech jałówek opasowych ze środków trwałych a w rzeczywistości zakupiłem je przy trzeciej zmianie pozytywnie zaakceptowanej ze środków obrotowych.

Reasumując: Możesz zrobić nawet zakupa sumując docelowo za jednego sprzęta  środki trwałe plus obrotowe.

Robisz akrobacje które Ci się przyśnią pod warunkiem, że zostaną zaakceptowane przez Regionalną na twoje pismo o zmianę.

Przejdzie każdy bajer.

Wszystko da się zmienić, ale jak agencja się uprze to nie da rady. Prosty przykład z biznesplanem rodziców. Wpisali zakup 5szt. krów RP, później się okazało, że będzie ciężko kupić wszystkie 5 sztuk i mieliśmy ugadane 3 szt + 2 jałówki zacielone. Chcieliśmy zmienić bp na zakup 3 szt + 2 jałówki tej samej rasy, ale agencja nam odrzuciła zmianę twierdząc, że zarejestrowane do dotacji jest ponad 2500 szt, więc kupimy 5 szt. bez problemu ( w wielkim skrócie ). Z  resztą nie ma problemu, ale wyjątki są :D

Opublikowano

Mi wczoraj przyszło pismo o skomplikowanym charakterze sprawy... Ehhh nie znaleźli dla mnie czasu przez miesiąc... I ciekawe czy zaakceptują zmiany.. 

Ktoś jeszcze w takim zagwozdku?