Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ziemia dobry pomysł ale u mnie nikt nie sprzedaje. Więc odpada. Rodzice jego wymagają opieki, pochował dziadków. Jest sam, bo jest nieśmiały. Nie ma rodzeństwa. Nasadzenia dobry pomysł, tylko musiał by najmowac dopielenia i zrywania. Problem ze nie ma na to kasy. Malina nie była w cenie. Borówkę sadza na potęgę więc też będzie tania. Z truskawkami bywa różnie. Jak to że wszystkim w rolnictwie. A do tego trzeba obowiązkowo nawadnianie. U mnie króluje piasek. Zrobiliśmy zebranie i przedstawiliśmy opcje, to jedna osoba się zgodziła a reszta ucieszyła że jest taki program, bo nie wiedzieli. Nie pomogą. Chyba zostanie opcja dachu, kwestia czy kasy na to starczy.

Nie wiem co sam wybierze. Czy bedzie chciał wejść w rmg.

Opublikowano

Szczwrze mowiac to bardziej mu się w takim razie opłaca to sprzedać niż dokładać do interesu, smutna prawda...więc teraz zgadzam się z Tobą i owszem, niech odpicuje budynki ile się da bo to podniesie wartość rynkową...

U nas też problem z ziemią a jak sprzedają to sobie życzą astronimiczne kwoty, parę stron wcześniej pisałam o sąsiedzie, który kupił niedaleko 1,1 ha za 180 tys. I owszem, mówił że trochę przepłacił. Ale też, że i tak warto. Mimo, że stare nasadzenia i trzeba wszystko wywalić.

Opublikowano
11 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Biurokracja nie maleje a z każdym rokiem jej przybywa. Przerabiałem temat z maszyną w drugą stronę, bo wg pani za droga była (sprawdzając ogłoszenia w necie), kazałem jej zadzwonić niech spyta co za te pieniądze jest, potem dzwoni: miał pan rację najsłabsza podstawowa wersja w cenie netto... Pół biedy jak pracownik dzwoni, poprawki na mejla do konsultacji, a nie stale pisma wysyła i traci czas

Brawo Buszmen - aktualną biurokrację i terminy załatwiania wniosków tz. biznesplanów można uprościć w Regionalnych Agencjach pocztą elektroniczną tz. m-ailami - przekazywanie uwag i niedociągnięć  aplikacyjnych w relacji urzędnik a beneficjent.

W oddziałach powiatowych arimr  nie usłyszysz żadnych informacji w temacie projektów - rolnika traktują z buta , plus błędy organizacyjne jednostki w przepływie informacji o absorpcji funduszy  Junijnych. ....Niekompetentne o przestarzałym postkomunistycznym schemacie zarządzania Doradztwo Rolne coś ci brzęknie ale za mamonę. Dobrze, że chociaż raz w tygodniu mają swojego przedstawiciela w  Gminie.  ...............Urzędnik regionalny jak już dorwie twój wymęczony projekt biznesplanu automatycznie się okopuje. Im bardziej powinno zależeć na absorpcji mamony która rzekomo płynie strumieniami dzielona przez ciągle pijane brukselskie makówki.

• Like 2
Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie planowanego majowego naboru:

Czy będąc na zusie trzeba się ubezpieczyć w KRUS  na wniosek na dwa miesiące przed naborem? Czy wymóg ubezpieczenia w KRUS będzie całkowicie zniesiony? 

Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

Brawo Buszmen - aktualną biurokrację i terminy załatwiania wniosków tz. biznesplanów można uprościć w Regionalnych Agencjach pocztą elektroniczną tz. m-ailami - przekazywanie uwag i niedociągnięć  aplikacyjnych w relacji urzędnik a beneficjent.

W oddziałach powiatowych arimr  nie usłyszysz żadnych informacji w temacie projektów - rolnika traktują z buta , plus błędy organizacyjne jednostki w przepływie informacji o absorpcji funduszy  Junijnych. ....Niekompetentne o przestarzałym postkomunistycznym schemacie zarządzania Doradztwo Rolne coś ci brzęknie ale za mamonę. Dobrze, że chociaż raz w tygodniu mają swojego przedstawiciela w  Gminie.  ...............Urzędnik regionalny jak już dorwie twój wymęczony projekt biznesplanu automatycznie się okopuje. Im bardziej powinno zależeć na absorpcji mamony która rzekomo płynie strumieniami dzielona przez ciągle pijane brukselskie makówki.

many to też nie do końca tak wygląda z tymi biurami powiatowymi,jak ja poszedłem do nich bo musiałem parę kwitów popotwierdzać itd  żeby wysłać do Poznania to nie potrafili zrozumieć czemu to robię i czemu właściwie Poznań tego chce skoro to wszystko jest w systemie ARIMR-u i każdy pracownik może to sprawdzić,wyszło na to że ci z Poznania ponieważ tam cały czas siedzi CBA (pewno tak jak wszędzie )są tak nadgorliwi żeby sie zabezpieczyć w każdy możliwy papierek że potem wychodzą takie cyrki.A czemu tak się dzieje ,ano widzicie  jak łatwo teraz kogoś zatrzymać i postawić zarzut niegospodarności funduszami publicznymi itp.Czy tak faktycznie jest okaże się w sądzie,ale ile nerwów zeżrą takiemu człowiekowi to tylko on wie.jest jak za komuny,dajcie mi człowieka a my paragraf znajdziemy,no i teraz każdy d*pę chroni stertami papierów zaświadczeń,oświadczen,kserówek-na zasadzie że lepiej mieć o 20 za dużo niż 1 za mało-TAKI KURDE KRAJ

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Lokoloko napisał:

Mazowieckie oddział Radom dziś decyzje przysłali

Gratuluję! A kiedy wydana? Bo my podobny rejon, decyzja podobno wysłana 12 lutego i nadal ni ma. Albo nie wysłali tylko była 'gotowa do wysłania'...;) w kazdym razie 1,5 tygodnia 50 km to chyba na piechotę donoszą :P

Moi mili, jak będziecie mieć jakieś słuchy o tym przychodzie - znaczy z kiedy będzie liczony i na jakich zasadach- to bardzobardzo proszę podzielcie się z rudzią informacjami :)) bo nie wiem jak żyć xD

Opublikowano
7 godzin temu, kopin napisał:

many to też nie do końca tak wygląda z tymi biurami powiatowymi,jak ja poszedłem do nich bo musiałem parę kwitów popotwierdzać itd  żeby wysłać do Poznania to nie potrafili zrozumieć czemu to robię i czemu właściwie Poznań tego chce skoro to wszystko jest w systemie ARIMR-u i każdy pracownik może to sprawdzić,wyszło na to że ci z Poznania ponieważ tam cały czas siedzi CBA (pewno tak jak wszędzie )są tak nadgorliwi żeby sie zabezpieczyć w każdy możliwy papierek że potem wychodzą takie cyrki.A czemu tak się dzieje ,ano widzicie  jak łatwo teraz kogoś zatrzymać i postawić zarzut niegospodarności funduszami publicznymi itp.Czy tak faktycznie jest okaże się w sądzie,ale ile nerwów zeżrą takiemu człowiekowi to tylko on wie.jest jak za komuny,dajcie mi człowieka a my paragraf znajdziemy,no i teraz każdy d*pę chroni stertami papierów zaświadczeń,oświadczen,kserówek-na zasadzie że lepiej mieć o 20 za dużo niż 1 za mało-TAKI KURDE KRAJ

To w końcu jesteś za kompetencją urzędasów powiatowej arimr  czy nie  bo piszesz  tak kulawo, ze nie wiadomo o co biega?...............- bo nam nikt łaski nie robi, żeby dokumenty zostały potwierdzone przez właściwy organ. .............A twoje CBA to ja mam w życi......?

Opublikowano
10 minut temu, kopin napisał:

ale masz tą żić,to co mam do niej gadać?;-)

jakoś mnie wielka i męska nie kręci 😉

Ty to jesteś - jak Cię nie ma to se wyjdziesz - pozdro?

Opublikowano
20 godzin temu, robert55555 napisał:

Co byście wybrali na 5 ha. Zakup przyczepy, siewnika, rozsiewacza do nawozu, oprsykiwacza, kabinę do c330, jakiś agregat uprawowy. Czy też zmienić eternit(który jest grubo falisty i ma 40 lat). Powierzchnia dachów ok 800m2. 

Odpowiedziałem że wolałbym zmienić dachy niż takie zakupy. To zawsze można kupić jak ma się jakieś pieniądze, nie mówię że od razu wszystko. Chodź w dzisiejszych czasach ta blacha jest strasznie ciennka.

A nie myślałeś o eurofali? Ja takie coś zastosowałem na budynek z bydłem mięsnym  i jestem zadowolony  Fakt  -  jest droższa niż blacha ale z drugiej strony wymaga trochę mniejszy rozstaw łat Plusy to możliwość  zastosowania świetlików dachowych i zimą się tak nie skrapla para jak pod blachą

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, rudaziuta napisał:

Gratuluję! A kiedy wydana? Bo my podobny rejon, decyzja podobno wysłana 12 lutego i nadal ni ma. Albo nie wysłali tylko była 'gotowa do wysłania'...;) w kazdym razie 1,5 tygodnia 50 km to chyba na piechotę donoszą :P

Moi mili, jak będziecie mieć jakieś słuchy o tym przychodzie - znaczy z kiedy będzie liczony i na jakich zasadach- to bardzobardzo proszę podzielcie się z rudzią informacjami :)) bo nie wiem jak żyć xD

Rudziutka tak zagmatwałaś swój temat, że z całą stanowczością stawiam tezę, iż jesteś blondynką?

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, many12 napisał:

Ty to jesteś - jak Cię nie ma to se wyjdziesz - pozdro?

Pytasz  czy mnie pozdrowić czy co do uja?

Nic nie poradzę że nie rozumiesz moich postów  ,może dlatego tak jest że w żadnym żyd nie występuje  😉

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, maroon napisał:

A nie myślałeś o eurofali? Ja takie coś zastosowałem na budynek z bydłem mięsnym  i jestem zadowolony  Fakt  -  jest droższa niż blacha ale z drugiej strony wymaga trochę mniejszy rozstaw łat Plusy to możliwość  zastosowania świetlików dachowych i zimą się tak nie skrapla para jak pod blachą

Najważniejsze żeby okolicę ...........powaliło na kolana..... a sąsiad piał z zazdrości?

Opublikowano
6 minut temu, maroon napisał:

Można też położyć blachę z filcem i też sie nie skrapla woda-cena zwykłej blachy + 5-6 zł

Opublikowano
2 minuty temu, kopin napisał:

Pytasz  czy mnie pozdrowić czy co do uja?

Nic nie poradzę że nie rozumiesz moich postów  ,może dlatego tak jest że w żadnym żyd nie występuje  😉

W Poznanskiem nie macie żydostwa - przyznam się tobie, ze pierwszego oficjalnego żyda spotkałem w ubiegłym sezonie na rynku w Łukowie - spacerował w tym nonszlanckim czarnym kapelusiku. Jestem narodowcem i miał szczęście, ze jego widok mnie zaskoczył?

• Haha 1
Opublikowano

many chyba znowu ma  podwyższony poziom hormonów  bo wszystkich się czepia 😉

Narodowcem ? SS-mani też byli narodowcami-ja osobiście dziękuję 

A co do prawdziwych Polaków to Poznaniacy najwięcej zawsze walczyli o kraj ,no i nawet wygrali jedyne powstanie które wybuchały co rusz w kraju naszych przodków

Poza tym rusz swój Narodowy tyłek ze swojej obórki to oprócz żyd to i murzyna zobaczysz,a i jakiegoś żółtka też 😉

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, kopin napisał:

many chyba znowu ma  podwyższony poziom hormonów  bo wszystkich się czepia 😉

Narodowcem ? SS-mani też byli narodowcami-ja osobiście dziękuję 

A co do prawdziwych Polaków to Poznaniacy najwięcej zawsze walczyli o kraj ,no i nawet wygrali jedyne powstanie które wybuchały co rusz w kraju naszych przodków

Poza tym rusz swój Narodowy tyłek ze swojej obórki to oprócz żyd to i murzyna zobaczysz,a i jakiegoś żółtka też 😉

Kopin zapamiętaj jedno - wygraliście powstanie wielkopolskie bez pomocy żyda litewskiego nijakiego Józefa Piłsudskiego który jako żyd pomagał żydowskim rewolucjonistom rosyjskim w osobie niemieckiego żyda Włodymira Ilicza  Lenina na wschodzie.  Zamiast pomóc powstańcom  Śląskim i Wielkopolskiemu ten gloryfikowany Żydzisko ...gloryfikowany....przez aktualnych PIS-dziorów zajmował się  geszeftem z Petlurą........... Zgadnij dlaczego nie pomógł generałowi Denikiowi w walce z boloszewizmem?

33 minuty temu, zetorki12 napisał:

A gdyby nie zaskoczył , to co ?

Jestem przygotowany z kijem bejsbolowym w samochodzie a skalpem dla mnie będzie ten kapelusik?

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Many12 przeskocz na kanał ,,polityczna sytuacja w Polsce'' tam znajdziesz masę kompanów do tematu o żydkach i ich działaniach 👲

Niestety -  Gregory jestem tu i w  w swoim środowisku jako ze jestem  z  dziada pradziada z tej ziemi , z tej Polskiej ziemi  .......a na tym forum czują i psychiczne zadowolenie i swoje klimaty - tak że nigdzie się nie wybieraj - pozostań z nami Grygory - możesz nawet komentować?

Kochani internauci czy ja wytrzymam do końca kadencji tych PIS-dziorów rozkładających rozpaczliwie nogi w nadziei o głosy moherów ośepionych 500+?

52898393_322047805108695_3507269297481187328_n.jpg

Opublikowano

many tu jest i będzie i tyle  😉

a ogólnie to forum jest jego centrum trójkąta Bermudzkiego

-fryzjer do gółej glacy

-sklep wędkarski  gdzie się kupuje długie wędki do falag ONR-U

-no i Hajnówka ;-)))

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, kopin napisał:

many tu jest i będzie i tyle  😉

a ogólnie to forum jest jego centrum trójkąta Bermudzkiego

-fryzjer do gółej glacy

-sklep wędkarski  gdzie się kupuje długie wędki do falag ONR-U

-no i Hajnówka ;-)))

Czyli Kopin mam rozumieć, że poruszamy tematy które dają  nam luza ,....pozbawiają bloka do dalszej naszej RMG  - doskonałości - i o to chodzi - nikt nikomu nie narzuca - nie pasi omiń komentarz?