Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, KasiaLub napisał:

Bez przesady, jakaś część trafia jednak do nas bo chwalimy się sprzętami. A co w tym złego, że przy okazji napędzi to trochę gospodarkę? Koło musi się kręcić. Mi to nie przeszkadza i tak dużo zyskam. Dla niektórych 60 tys. może to nic, albo mało (nasuwa się pytanie po co w takim razie składali wniosek??),

Nie no oczywiście ze trafia - ale nie oszukujmy się - gdyby każdy miał wydać te 60 tys z własnej kieszeni to 90% kupiłoby jednak używany sprzęt ( a przynajmniej część tych sprzętów) bo zakup nowego na małe gospodarstwa to zbyt wielki wydatek i często nieuzasadniony Ale to w sumie zbędne uwagi Nie poruszajmy już tego tematu bo nie ma sensu

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 24.04.2018 o 17:22, many12 napisał:

Zaproponowano dwa nowe kryteria wyboru:

- 2 punkty za operacje przyczyniające się do zmiany kierunku produkcji w gospodarstwie np.: z produkcji roślinnej na zwierzęcą - zakup stada podstawowego np. bydło opasowe.

Ciekawe czy nie było by to sztuczne bydła nie mam od stycznia 2017

Opublikowano
1 godzinę temu, TOMASZ098 napisał:

Ciekawe czy nie było by to sztuczne bydła nie mam od stycznia 2017

Co wy z tym" sztucznym". Jakieś obawy i lęki przed systemem. Nie masz bydlątek tylko produkcję roślinną  to zmieniasz na zwierzęcą. Co za obawy - składasz wniosek a póżniej w trakcie weryfikacji niech urzędnik się martwi jak Ci pomóc - to oni są dla nas a nie odwrotnie. Taki jeden urzędnik dostaje  około 40 wniosków i tak ma się z chłopem kontaktować, żeby to dalej funkcjonowało. PO co ONY biorą mamonę z naszych Podatków?  Jeżeli w praktyce jest inaczej to tragedia - i ....................................?

Opublikowano

Bo Polska powinna brać z Rosji przykład i  nie ściągać ziemniaka z Rumuni czy z innych krajów tylko nasz krajowy wykorzystywać a nadwyżkę starać się sprzedać, ale to inna bajka

Nadal Cisza odnośnie nowego naboru¬¬

Opublikowano (edytowane)

Akurat dziś coś drgnęło bo umieścili kilka nowych dokumentów a w jednym z nich następujący fragment -

" Istotnym jest, aby przepisy zmienianego rozporządzenia weszły w życie jak
najszybciej, gdyż zgodnie z przepisami obowiązującego rozporządzenia nabór
wniosków o przyznanie pomocy w ramach ,,Restrukturyzacji małych gospodarstw"
powinien rozpocząć się do końca drugiego kwartału roku kalendarzowego. Dlatego
proponuje się, aby nowelizowane rozporządzenie weszło w życie z dniem
następującym po dniu ogłoszenia. Dzięki jak najszybszemu wejściu w życie
projektowanego rozporządzenia wnioskodawcy będą mogli nie tylko ubiegać się o
wsparcie na bardziej korzystnych zasadach już w ramach najbliższego naboru
wniosków o przyznanie pomocy, lecz również z odpowiednim wyprzedzeniem przed
rozpoczęciem tego naboru zapoznać się szczegółowo z nowo wprowadzanymi
zasadami, tak aby móc solidnie przygotować niezbędne dokumenty aplikacyjne.
Za wejściem wżycie rozporządzenia zdniem następującym po dniu ogłoszenia
przemawia zatem ważny interes państwa, który w demokratycznym państwie prawa
przejawia się m.in. poprzez ważny interes jego obywateli."

Źródło - http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12308356/katalog/12492173#12492173

Czyli analizując ten fragment nabór musi się zacząć najpóźniej do końca czerwca ale jeśli nie wyrobią się ze zmianą rozporządzenia to będzie według starych zasad.

Edytowane przez maroon
Opublikowano
Dnia 24.04.2018 o 07:19, many12 napisał:

Dobrze by było ale nie wierzę pro - żydowskimPISiorom. Do wyborów trochę zostało - mają szansę POprawić swój image ale nie z tym rydzykowym ministrem rolnictwa?

nie troluj tutaj platfusie

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Nie jestem POstkomuchem - głosowałem na PIS-dziorków - ale się na nich zawiodłem. Cały nasz Sejm to Kneset a ten rząd liże rowki  jewrejom - obcja prożydowska. Zastanów się nad  TYM JAK TROCHĘ KUMASZ W   POlityce?   Trzeba się jednoczyć w Stronnictwie Narodowym bo nas  a na pewno nasze POkolenie żydy zjedzą?

Opublikowano
8 godzin temu, Bercik92 napisał:

6 godzin temu, many12 napisał:

Nie jestem POstkomuchem - głosowałem na PIS-dziorków - ale się na nich zawiodłem. Cały nasz Sejm to Kneset a ten rząd liże rowki  jewrejom - obcja prożydowska. Zastanów się nad  TYM JAK TROCHĘ KUMASZ W   POlityce?   Trzeba się jednoczyć w Stronnictwie Narodowym bo nas  a na pewno nasze POkolenie żydy zjedzą?

No dobrali się jak w korcu maku;-(

• Like 4
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano

Jesli na dzien skladania wniosku o premie rmg bede miec umowe dzierzawy na min 7 lat, to w roku docelowym z tej dzierzawy policza mi 100% wartosci ekonomicznej czy tylko 30%? 

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik29 napisał:

Jesli na dzien skladania wniosku o premie rmg bede miec umowe dzierzawy na min 7 lat, to w roku docelowym z tej dzierzawy policza mi 100% wartosci ekonomicznej czy tylko 30%? 

Dzierżawy nie będziesz miał liczone więcej jak 30% ogólnych gruntów w docelowym

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik29 napisał:

Czyli jeśli ogółem jest 10 ha, a w tym swojego jest np 3  to dzierżaw można doliczyć 30% z 10 ha czyli wydajność liczymy max z 6 ha

A czy ktoś próbował zdobyć punkty " w zakresie innowacyjności za postęp biologiczny, organizację produkcji, nowoczesne technologie produkcji lub
innowacyjny produkt " ? Co można pod tym rozumieć?

Tak samo "inwestycje w zakresie ochrony środowiska i zapobieganiu zmianom klimatu" - znalazłem taką listę  do innego programu i tam są wymienione przykładowe inwestycje - i jeśli kupię pielnik do truskawek to policzą mi za to punkty? Mimo że do tej pory nie uprawiałem truskawek? Jak to należy uzasadnić? 

Opublikowano
43 minuty temu, maroon napisał:

Czyli jeśli ogółem jest 10 ha, a w tym swojego jest np 3  to dzierżaw można doliczyć 30% z 10 ha czyli wydajność liczymy max z 6 ha

A czy ktoś próbował zdobyć punkty " w zakresie innowacyjności za postęp biologiczny, organizację produkcji, nowoczesne technologie produkcji lub
innowacyjny produkt " ? Co można pod tym rozumieć?

Tak samo "inwestycje w zakresie ochrony środowiska i zapobieganiu zmianom klimatu" - znalazłem taką listę  do innego programu i tam są wymienione przykładowe inwestycje - i jeśli kupię pielnik do truskawek to policzą mi za to punkty? Mimo że do tej pory nie uprawiałem truskawek? Jak to należy uzasadnić? 

postępu biologicznego:

-  wysiew nasion kwalifikowanych zbóż

organizacji produkcji:

- zakup komputera i programu do zarządzania gospodarstwem rolnym, - reorganizacja związana ze zmianą kierunku produkcji.

Inwestycje w zakresie ochrony środowiska i zapobieganiu zmianom klimatu - zakup opryskiwacza -

- RMG0580 Inny opryskiwacz wyposażony w + głowice wielorozpylaczowe

- RMG0390 Zbiornik na gnojówkę zamknięty

- RMG0950 Wiaty (zadaszenia) i magazyny do przechowywania siana luzem lub w balotach. - wszystko jest podczas wypełniania biznesplanu - wystarczy rozwinąć listę i wyobrażnię.,  Widać, że jeszcze nie testowałeś pliku  bp. w Exelu?

Opublikowano

Ok - właśnie testuję- dzięki za podpowiedź Co do inwestycji w ochronę środowiska to już kapuję

Ale co do tych innowacji to postęp biologiczny dotyczy jakichś konkretnych odmian ?

Czy udało ci się dostać punkty w tym zakresie czy nie próbowałeś?

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, maroon napisał:

Ok - właśnie testuję- dzięki za podpowiedź Co do inwestycji w ochronę środowiska to już kapuję

Ale co do tych innowacji to postęp biologiczny dotyczy jakichś konkretnych odmian ?

Czy udało ci się dostać punkty w tym zakresie czy nie próbowałeś?

Nie interesowałem się ile dostałem punktów ale o ile kojarzę to było za: innowacyjność, postęp. organizację, technologię po 0,5 punkty  - musiał bym  sprawdzić?

dokument330078.pdf link do zmienionych zasad programu RMG. .................Trzeba będzie się dopytać przy zmianach bo chcę zrezygnować z programu zarządzania gospodarstwem na który zaplanowałem 4.5 tys na zwiększenie puli finansowej zakupu stada popdstawowego - zacielone jałówki mięsne.

Edytowane przez many12
Opublikowano

A co można zrobić w przypadku gdy planuję utrzymywać bydło w roku docelowym ale nie mam budynków na siebie ani nie mogę mieć umowy dzierżawy na całą nieruchomość gdzie są budynki? Czy umowa użyczenia na sam budynek wystarczy?

Opublikowano

Z tego co przeczytałem z tab. 27 to za planowane inwestycje w ochronę środowiska i klimatu tz.  zbiornik na gnojowicę i wiatę mam 0, 73 punkty. Strasznie mało a tyle roboty w następnym roku -W tym robię tylko modernizację i termoizolację budynku które te ostatnie  wpisałem na inwestycje nie związane z ochroną klimatu - niech się nie czepiają. Nie potrzebnie wstawiłem montaż wentylatora przy montowanych oknach uchylnych. Najtańszy wentylator powietrza jednofazowy w granicach  1500 zł. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.04.2018 o 07:39, sobczakkatarzyna napisał:

Gdzie znajdę wzór sprawozdania, które trzeba dołączyć do wniosku o II ratę? Wydawało mi się, że było wcześniej w zakładce "Dokumenty aplikacyjne", a teraz nie widzę. 

@freetaxi Może Ty wiesz? ;) 

Edit: Jakby kogoś to interesowało, to już się dowiedziałam - ściągnęli ze strony ten wzór sprawozdania, bo coś tam będą poprawić i ma się pojawić ponownie po długim weekendzie. 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
  • Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, many12 napisał:

Z tego co przeczytałem z tab. 27 to za planowane inwestycje w ochronę środowiska i klimatu tz.  zbiornik na gnojowicę i wiatę mam 0, 73 punkty. Strasznie mało a tyle roboty w następnym roku -W tym robię tylko modernizację i termoizolację budynku które te ostatnie  wpisałem na inwestycje nie związane z ochroną klimatu - niech się nie czepiają. Nie potrzebnie wstawiłem montaż wentylatora przy montowanych oknach uchylnych. Najtańszy wentylator powietrza jednofazowy w granicach  1500 zł. 

To many12 nie zrobiłeś wywiadu cenowego  Najtańszy wentylator powietrza jednofazowy w granicach  1500 zł. 

Też wywaliłem nawadnianie kropelkowe z tego programu bo prywatnie mam o połowę taniej do kupienia linie .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To many12 nie zrobiłeś wywiadu cenowego  Najtańszy wentylator powietrza jednofazowy w granicach  1500 zł. 

Też wywaliłem nawadnianie kropelkowe z tego programu bo prywatnie mam o połowę taniej do kupienia linie .

Jak człowiek robił biznesplan to działał po omacku. Przed sobą miał tylko punkty do zdobycia i zero info z otoczenia. ODR nic nie chciał POdpowiedzieć - tak naprawdę  za co Ci ludzie biorą mamonę? W poprawie warunków gospodarstwa trzeba było coś wpisać to się pisało na co fantazja POzwoliła:

Poprawa warunków higieny i bezpieczeństwa pracy: Tak

Zakup maszyn usprawniających przebieg procesu produkcyjnego w gospodarstwie, wymiana instalacji elektrycznej , montaż wentylacji. Powiększenie parku maszynowego w gospodarstwie.   Wymiana instalacji zasilającej na zewnątrz budynku gospodarczego z aluminiowej na miedzianą w oborzezgodnie z junijnymi rozporządzeniami obowiązuje już od 1994 w tym czasie jak wprowadzili wyłączniki różnicowo-prądowe.

Opublikowano

Jak robilem bp  to tak na szybko robilem  i pewnych rzeczy dobrze nieprzemyslalem.... i doradca abym zrobil jak najwiecej punktow ..... teraz  robie druga zmiane juz jedna z jego winy adruga narazie z moich nieprzemyslanych dobrze decyzji......

Opublikowano (edytowane)

Witam jak liczyć pasieke pszczela do wielkości ekonomicznej jeśli Pszczoły nie są moje tylko mojej mamy ale ule stoją na mojej dzialce?

Edytowane przez Tom6666
Dopiska