Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W dzisiejszych czasach taka odległość , to nie problem .:P😉

Opublikowano

Panowie, wycieliła się krowa, mieszaniec z angusem, mocno upasiona. I ma bardzo mało mleka, wymię miękkie. Wydaje mi się, że w poprzednich laktacjach miała więcej mleka. Cielak mały, gdy tylko wstał obskoczył wszystkie strzyki. Co może jej być?

Opublikowano (edytowane)

Może ją ketoza dopada . Też kupiłem jalowke rok temu która była spasiona to wpadła mi w ketoze. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.10.2018 o 16:11, Yoda napisał:

Rozród to podstawa opłacalności. U nas są torfowiska i tereny zalewowe więc trawa jest jaka jest. Nie można odstawiać co roku 60-70% odsadów i mówić o opłacalności. Od 100 krów ma być minimum 85 inaczej szkoda się w to bawić. Rasa nie ma znaczenia chociaż z własnego doświadczenia wiem że angus i hereford ma najlepszą płodność. Oczywiście można trzymac krowy na kiszonkach cały rok, odstawiać 50% odsadków i upierać się że jeszcze coś z tego zostaje:)

Na samym sianie i trawie można miec dobrą płodność ale trzeba trochę tego przypilnować.

Wróciłem do tematu . Z tego co wiem to zmieniłeś mamki Limousine na Herefordy . Która rasę mamek twoim zdaniem wybrać ?? Trzymac je będę na pastwisku od maja do listopada z dokarmianiem potem zima w oborze . Żywienie to głównie siano i kiszonka z kukurydzy . Czy naprawdę uważasz że jest taka słaba płodność na samym sianie i sianokiszonce ? Bo hereford przeciez jest rasa typowo ekstensywna tak więc to żywienie jest chyba normą . I ile Ci zostaje z jednej mamki, odsadka rocznie i jak je zywisz?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeśli trzymasz krowy cały rok na pastwisku i karmisz bez tresciwej i qq na sianie i sianokiszonce do tego jest płodność 90% to odsadek nie kosztuje więcej niż 1500 bo co ma te koszty nabić?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Yoda napisał:

Jeśli trzymasz krowy cały rok na pastwisku i karmisz bez tresciwej i qq na sianie i sianokiszonce do tego jest płodność 90% to odsadek nie kosztuje więcej niż 1500 bo co ma te koszty nabić?

Planuje 30 mamek trzymać na 10-12 ha pastwiska . Z dokarmianiem ich sianem i qq . Zima też siano i kukurydza. Bo to najtańsze pasze jak dla mnie . Wyliczylem że przy płodności 90 procent czyli po odstawieniu 27 sztuk odsadkow licząc po 3 tysiące /sztuka daje to przychod 81 tysięcy rocznie spodziewając się cielaka co roku . Odejmując koszty kukurydzy siejąc 5 ha to około 12,5-15 tys i nawet kupując około 200 balotów siana rocznie po 80zl/szt do tego witaminy i lizawki to daje nam około 50000 zł rocznie zysku .Tak mi to wygląda narazie . Tylko nie wiem jak z płodnością u Limousine albo hereford . Myślę też o sprowadzeniu Salersa z Francji stada za około 70-80 tys. Plus kilka w Polsce kupić jałówek tak by mieć już 30 sztuk .Pieniądze są na to . Oczywiście mam swoich 14 mieszańców na mamki . Widzę że jest ogłoszenie na olx z salersami z Francji . Co sądzicie ? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Za różowo. Chcesz wpuścić 60 szt na 12 ha? Zaorają to. Nie wspominając jak trafi się rok tak mokry jak 2017. 200 sztuk balotów wydaje mi się zdecydowanie za mało, to tylko jeden balot na dobę po za sezonem pastwiskowym. Coś na ściółkę też przydałoby się...

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano
2 minuty temu, piotrp88 napisał:

Za różowo. Chcesz wpuścić 60 szt na 12 ha? Zaorają to. Nie wspominając jak trafi się rok tak mokry jak 2017. 200 sztuk balotów wydaje mi się zdecydowanie za mało, to tylko jeden balot na dobę po za sezonem pastwiskowym. Coś na ściółkę też przydałoby się...

Odlicz 5 ha bo tyle kuki ma posiać .Jak dla mnie to  typowe podejście  marzyciela co nie ma pojęcia na co się porywa .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, piotrp88 napisał:

Za różowo. Chcesz wpuścić 60 szt na 12 ha? Zaorają to. Nie wspominając jak trafi się rok tak mokry jak 2017. 200 sztuk balotów wydaje mi się zdecydowanie za mało, to tylko jeden balot na dobę po za sezonem pastwiskowym.

Jakbym podzielil na kwatery to nie było by chyba za mało i by nie zaoraly . Podzielilbym na 6 kwater. Dwa tyg na jednej , dwa tyg na drugiej . I tak co dwa tygodnie zmiana kwatery to już by run zdołała odrosnąc . Tak mi się wydaje. Teraz daje jeden balot siana 120 na 5 dni dla 17 sztuk dla sztuk w wieku od 1 roku do dorosłych krów . Oczywiście kukurydza też i ona właściwie załatwia większość to że bydło mniej zjada siana

16 minut temu, Yoda napisał:

U mnie dziennie 80 sztuk na pastwisku potrzebuje 3-4 baloty 180.

3-4 sztuki 180tki ? Jaki to rozmiar ile na ile 180x150 ? 80 sztuk to mamek samych ?

15 minut temu, ogarek napisał:

Odlicz 5 ha bo tyle kuki ma posiać .Jak dla mnie to  typowe podejście  marzyciela co nie ma pojęcia na co się porywa .

Jakie 5 ha odlicz. Mam 15 ha w jednym kawalku a łącznie 17 ha dlatego zanim się wyypowiesz to przeczytaj panie ogarek 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Yoda napisał:

Bela 180x120 i na 80 jalowek cielnych i krów

I to wszystko to są herefordy ? Czyli wychodzi jakieś 5-6 belek 120 dziennie na takie stado. I to zimą ? Latem tylko pastwisko ? Rozumiem że trzymasz je zimą na pastwisku z dostepem do jakiejs wiaty i zimą im dajesz tylko siano czy coś jeszcze?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W tym roku pasly się od 10 kwietnia do 15 grudnia.Mam i czyste herefordy i takie po 50 i 75%, W tym roku zima mają tylko siano bo w susze udało się ogromne zapasy zrobić. Nie mają wiaty. Mają las i wiatrołap z bali zrobiony.

Opublikowano
19 minut temu, Yoda napisał:

W tym roku pasly się od 10 kwietnia do 15 grudnia.Mam i czyste herefordy i takie po 50 i 75%, W tym roku zima mają tylko siano bo w susze udało się ogromne zapasy zrobić. Nie mają wiaty. Mają las i wiatrołap z bali zrobiony.

I ile ha masz na te 80 sztuk ? 

Opublikowano
4 godziny temu, tomaszmab napisał:

Jakie 5 ha odlicz. Mam 15 ha w jednym kawalku a łącznie 17 ha dlatego zanim się wyypowiesz to przeczytaj panie ogarek 

Nigdzie nie napisałeś że masz 17 ha, więc jasnowidzem nie jestem i tak to zrozumiałem .Pisz jaśniej i konkretnie a nie dopisujesz teraz .I tak uważam że to poroniony pomysł bo choćby wziąć pod uwagę ubiegły klęskowy rok  to leżysz i kwiczysz .Paszy można dokupić tylko co to za interes ?