Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takie pytanie  o rozmnazaniu gesi  mam 4 gaski i gasiora  3 szare i 2 białe  wszystkie niosa jajka tylko gosior mało kopuluje podepta je troche i schodzi maja po 10 miesiecy czy nalezało by zostawic tylko pare czy poszukac z innego stada gasiora starszego niewiem czy to zda egzamin bo beda sie gryzły czy za duzo samic  moze ktos sie w tej tematyce zna i mi doradzi

Opublikowano

czy chodzi o animpol gorzow? ja hoduje dla nich. jak macie jakies   wiadomosci o tamtej sprawie to podzielcie sie bo nie chcialbym byc wyrolowany przez nich

Opublikowano

phi ja jestem hodowca z trzy pokoleniowym stażem najpierw mój dziadek potem ojciec i ja współpracuje z tą firmą i to na rożnych płaszczyznach na kontakt z firmą nie mogę narzekać zawsze da się dogadać a firma już za komuny byłą prywatna właścicielami są Francuzi  

Opublikowano

phi ja jestem hodowca z trzy pokoleniowym stażem najpierw mój dziadek potem ojciec i ja współpracuje z tą firmą i to na rożnych płaszczyznach na kontakt z firmą nie mogę narzekać zawsze da się dogadać a firma już za komuny byłą prywatna właścicielami są Francuzi  

o jakiej firmie mówisz ?

Opublikowano (edytowane)

Krótkie te wasze pokolenia :D

O to informacje ze strony firmy SEDAR - cytuję:

"Sedar S.A. w Międzyrzecu Podlaskim powstał w roku 1989 w wyniku przekształcenia Zakładu Jajczarsko - Drobiarskiego istniejącego od 1949 roku. Kapitał akcyjny spółki wynosi ponad 1,5 miliona złotych. Głównym akcjonariuszem firmy są Siedleckie Zakłady Drobiarskie "Drosed" S.A. posiadające 63,28% udziałów. Pozostałe akcje posiada "ARCA" - francuska firma z Paryża (22,22%).PPP "BACUTIL" Radzyń Podlaski (3,98%) oraz osoby fizyczne - pracownicy spółki (11,55%)."

No i aż ciekaw jestem do kiedy u was komuna trwała? :P A może nadal trwa :D

Edytowane przez DUCH1986

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość BaszaPasza11
      Przez Gość BaszaPasza11
      Witam. Interesuje się założeniem hodowli owiec kameruńskich. Na początek myślę nad 4 samicami i 1 samcem. Chciałbym się dowiedzieć jak do tego podejść. Co mogę im dawać oprócz trawy lub siana? A jeśli chodzi o siano to ile snopków z polskiej prasy Sipmy z224 potrzeba na wykarmienie tych 5 sztuk przez rok? Na pewno chciałbym zacząć je rozmnażać więc też proszę o porady. Pastwisko mam gotowe, oraz stajenke mam w planie postawić.
    • Przez gutfi888
      Czy opłaca się hodować 15 sztuk rasy limousine i sprzedawać je na ubuj?
    • Przez farmer1999
      Witam.
      Chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa z dofinansowaniem na rozpoczecie dzialalnosci rolniczej. Ile maksymalnie mozna dostac na zalozenie gospodarstwa? Mlody rolnik premia 100 tysiecy i jakie jeszcze sa mozliwe fundusze jesli zaczyna sie praktycznie od zera?
      Mam napisany biznes plan skierowany na hodowle bydla opasowego. 
      Mieszkam w UK gdzie zdobylem przez ten czas wyksztalcenie rolnicze srednie i dodam tez ze mam staz w rolnictwie jako pracownik i uzbieralem wystarczajaco pieniedzy na wklad wlasny do banku na to zeby prawdopodobnie dostac kredyt w polsce. Czekam az tylko podskoczy funt w gore zeby przelac na konto polskie zeby nie byc stratnym na przelewie. 
      Chce sie dowiedziec jaka jest maksymalna kwota ktora moge dostac na zakup gruntow rolnych, maszyn, bydla itp. Inaczej nazwac jaka kwote moge dostac na zalozenie gospodarstwa rolnego. 
      Prosze o to zeby nikt nie pisal "strata czasu" czy tez "nie ma pieniedzy w rolnictwie"
    • Przez koda92
      Witam
      Zajmuję się hodowlą królików ( 50 samic i ciągle zwiększam) ale od pewnego czasu brat i ojciec ciągle mi marudzą, że to jest nieopłacalne i żeby trzymać bydło na ubój. 
      Chcę dalej trzymać króliki, ale bydło również mogę trzymać ponieważ lubię wszelakie hodowle. 
      Jeżeli chciałbym trzymać bydło to miałbym takie warunki.
      Mam 25 ha pola ( za parę lat dodatkowe 70) Ogrodziłbym kawałem pola połączony z lasem i dostępem do rzeki czyli ok 3,5 ha ewentualnie obok działka czyli razem ok 6 ha dla bydła. Pod lasem postawiłbym wiatę. Osłaniałaby od deszczu i wiatru.  Na całym terenie rosłaby mieszanka dla bydła. Nie posiadam żadnego sprzętu do produkcji kiszonek, belików itd. ale mam znajomych którzy to robią. 
      Sieję kukurydzę na biogaz, także z kukurydzy miałbym pasze. Ze zboża też miałbym pasze. i Mam 2 ha łąki dzikiej na troszkę mokrym terenie gdzie jest ostra trawa ( UZ na dopłaty) Mógłbym doprowadzić do porządku i mieć z tego sianokiszonkę.
      Oczywiście bydło byłoby hodowane cało rocznie na tym polu.
      I moje pytanie. Czy jest sens rozpoczęcia hodowli na takich warunkach? A jeżeli tak to jaka ilość bydła może być na start? 
      jeżeli coś nie dopisałem to odpowiem na wszystkie pytania i odpowiedzi.

Bardzo Dziękuję i Pozdrawiam

• Przez KlaudiaRolniczka
      Mam zamiar pobudować oborę na 15 sztuk byków mięsnych interesuje mnie czy lepiej jest trzymać na uwięzi czy luzem i czy jak będą luzem to nie będą się bodły ?

• Dodaj nową pozycję...
v