Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, aro1975 napisał:

groch sprzedany po 780 pln/netto (ilość samochodowa) loco gospodarstwo - plon 3t/ha

No to plon ładny i cena tez ok. Choc mogło byc zawsze lepiej

Opublikowano

Pierwszy raz miałem groch, plon 2 tony z kawałkiem. Najwięcej szkód wyrządziło czerwcowe gradobicie. Może by zakręcił się w okolicach 4 ton, ale trzeba się cieszyć z tego co zostało. Świnki zjedzą :)

Opublikowano

Jak długo można przechować groch by zachował zdolność wschodów. Bez robaka 12,5% wilgotności wyczyszczony? Ma być na poplony, ale na 3 lata mi wystarczy lub więcej.

Opublikowano
8 minut temu, ansu napisał:

Jak długo można przechować groch by zachował zdolność wschodów. Bez robaka 12,5% wilgotności wyczyszczony? Ma być na poplony, ale na 3 lata mi wystarczy lub więcej.

Rok na pewno, bo nawet kwalifikat sprzedają z zeszłego sezonu. A najprościej chyba przed wysiewem sprawdzić czy jeszcze w miarę kiełkuję, jak przestanie to sprzedaż komuś na paszę ;)

Opublikowano
3 godziny temu, ansu napisał:

siałem kiedy dwuletnim i nie było problemów ze wschodami

Opublikowano

Zauważyłem, że tam gdzie geściej zasiane tam groch lepiej sie trzymal i ogólnie byl ladniejszy, a gdzie wyszlo rzadko bo nasiona sie kończyły w siewniku to wszystko lezalo na ziemi. Groch jest taki, ze wszystkie rośliny trzymaja sie nawzajem tak jakby "za ręce" i w ten sposób nie wylega. 

• Like 1
Opublikowano

wszystko po nim ładnie rośnie, tylko pokażcie opłacalność, odchwaszczanie kosztuje, insektycydy i nawóz i nasiona też, a potem przychodzi susza i średnia nawet 1t nie ukosi i gdzie ta opłacalność nawet z tymi marnymi paroma złotymi do strączkowych, moim zdaniem już lepiej wyjdzie tak jak to chcą robić zazielenienie, wsiać 50kg samym siewnikiem bez żadnych oprysków aby coś urosło i z dopłat masz czysty zysk, jeszcze jak kiedyś bez suszy plony były 3-4t i się sprzedało po 1200-1400 to była opłacalność a teraz to śmiech na sali

Opublikowano

Ja już grochu nie posieję. 

Teraz bije mi do głowy łubin choć kalkulator pokazuje że cudów nie będzie. Ale nasiona na poplon będą i może wyciągnę z glębszych warstw gleby składniki już niedostępne dla zbóż 

Opublikowano

Ja groch miałem by mieć na poplony na trochę upośledzonym polu. Niby składniki są a kiepsko rośnie. Może się poprawi.

Zasiałem teraz 5 sierpnia pod buraki 180kg grochu + 20kg słonecznika /ha i niech stoi do wiosny. 

Opublikowano
5 godzin temu, ansu napisał:

Ja groch miałem by mieć na poplony na trochę upośledzonym polu. Niby składniki są a kiepsko rośnie. Może się poprawi.

Zasiałem teraz 5 sierpnia pod buraki 180kg grochu + 20kg słonecznika /ha i niech stoi do wiosny. 

Nie za biednie tego grochu?

Opublikowano

Mam problem z grochem, chciałem go workowac ale zauważyłem że jest mnóstwo robala, co z tym zrobić są jakieś środki na to? robale siedzą w ziarku, pryskany dwa razy na polu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Dodaj nową pozycję...
v