Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Korbowe koło 100Nm

Główne 160-200Nm

Jest to gdzieś w instrukcji napraw i wartości są mniejsze bo korby chyba 80Nm a główne chyba 120 Nm :mellow:

Ale ja z reguły tak dokręcam. :) Na głównych jak będziesz czuł że idą dalej to nie ciągnij tak mocno. :unsure: No i radził

bym nowe śruby pozakładać. :P Zrobiłem parę tych silników i na razie żadna kopyta nie pokazała. :P

Edytowane przez balcerek1
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Kolego skąd wziąłeś takie wartości???

W zwykłej instrukcji podane są takie dla silnika S 4003

łożyska główne 88-93 Nm

łożyska korbowodowe 78-83 Nm

głowica 137 - 147Nm ( na gorąco)

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

Głowicę w S-4003 ( C360 ) wg. ZM Chełmno dokręca się momentem 137-147 Nm ( podziel na 3 etapy ).

Wtryskiwacze: Podstawa to dobra podkładka, jeżeli jest twarda należy ją rozhartować. Dokręca się momentem ok 20-25 Nm ale jak nie masz profesjonalnego klucza to dokręć na wyczucie zwykłym ponieważ te tanie mocno przekłamują przy małych momentach. Pamiętaj - podstawa to podkładka.

Opublikowano

Głowicę w S-4003 ( C360 ) wg. ZM Chełmno dokręca się momentem 137-147 Nm ( podziel na 3 etapy ).

Wtryskiwacze: Podstawa to dobra podkładka, jeżeli jest twarda należy ją rozhartować. Dokręca się momentem ok 20-25 Nm ale jak nie masz profesjonalnego klucza to dokręć na wyczucie zwykłym ponieważ te tanie mocno przekłamują przy małych momentach. Pamiętaj - podstawa to podkładka.

klucz mam profesionalny firmy stanley ,tylko w zakresie od 40 Nm do 340 Nm. 

Opublikowano

W c360 nie powinno się dawać podkładek pod wtryski. Wtryskiwacz powinien uszczelnić na stożku. 

Są specjalne podkładki pod wtryski do C360. Karbowane i bardzo cienkie, po tylu latach rzadko które gniazdo trzyma parametry.

Opublikowano

Są specjalne podkładki pod wtryski do C360. Karbowane i bardzo cienkie, po tylu latach rzadko które gniazdo trzyma parametry.

To już bardziej współczesny pomysł. Jednak masz rację że po tyle latach i gniazda i wtryski są już zniszczone więc różnie z tym jest.  Najpierw bym próbował bez podkładek, jeśli się uda to super jak nie to podkładki. 

Opublikowano (edytowane)

Witam dokrecalem dzisiaj glowice bo sączylo olejem spod glowic . Dałem glowice do wyrównania nowe uszczelki i dokrecilem na 162 na zimno oczywiście. Pjeździć trochę i odkręcić ? Jak tak to na ile?

Edytowane przez farmtraczek
Opublikowano

witam, a ma ktoś dane książkowe z jaka siłą przykręcić korpus podnośnika? śruby 12, to standardowo kręce do 100Nm, tylko czy aby z taka siła nie przekręci sie gwint w obudowie mostu? w książce jest demontaż i montaż w odwrotnej kolejności, ale o momencie nie znalazłem śladu... :/