Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@barty912 za taką kasę jak napisałeś to można kupić URSUSA 1234 nowszy model 1224 i ja bym się zastanowił nad zetorem lub ursusem proste traktory nie drogie części i ciężkie wagowo do ciężkich prac myślę że dobre, zaraz Ci będą pisać ze dużo pala że mało komfortowe jak dobrze dobierzesz sprzęt współpracujący to w paliwie też dobrze wyjdzie. tylko trzeba poszukać sprzętu żeby był nie z tyrany

Opublikowano

@wojtal24 no właśnie mi oto chodzi żeby był bez elektroniki. I żeby był niedrogi . Mój tata wolał by bardziej Zeta , lecz nie wie czy np. Case bądź nawet Deutz nie byłby lepszy . Dzięki za porady :)

Opublikowano

Jak kupisz w miarę w dobrym stanie to nie nie ważna jest marka traktora tylko stan, a problem jest tylko w cenie części i ich dostępności i nie mowie tu o jakiś dużych podzespołach tylko o drobnych częściach typu filtry, przewody paliwowe, hydrauliczne itp

Opublikowano

To części ogólnodostępne, co do innych części to mamy przecież XXI wiek i raczej nikt nie powinien mieć problemu ze szybkim znalezieniem danego podzespołu.

A cena? no cóż ta jest trochę wyższa ale to przekłada się na jakość, zobacz jakiej jakości są teraz części do ursusów zetorów czy nawet ruskich ciągników, śmiech na sali, w najlepszym przypadku będzie pracować 2-3 lata a w najgorszym nie będzie pasować albo rozwali się przy montażu :P

Sporo ludzi którzy zmienili polski sprzęt na zachodni chwali sobie ta decyzje, ale wybór należy do Ciebie.

Opublikowano
...Sporo ludzi którzy zmienili polski sprzęt na zachodni chwali sobie ta decyzje, ale wybór należy do Ciebie.
masz całkowitą rację, chwali dopóki nie nawali w żniwa i nie przyjdzie burza ;)

@Barty912

policz jeszcze dodatkowe koszta.

PCC-2% z tego co pamiętam jak kupisz na umowę K-S

Wymiana płynów - często jak policzysz to w tysiaku się nie zmieścisz.

Drobne naprawy lub uzupełnienie np obciążników, zaczepów czy pneumatyki.

Kupując ciągnik patrz na stan techniczny a nie na rok produkcji.

Budżet masz fajny i nawet można kupić coś zachodniego ale ja bym szukał w 4X4 i czterech cylindrach (no chyba że jakiś krótki 6 garowiec - wiem że w stajni JD były takie - jak stałem obok niego to krótszy od ursusa 1214).

Jeżeli lubisz urusa/zetora i myślisz wziąć 6 garów bez turbo to imho błąd. Jak 6 garów to z turbiną lub w ciut wyższym budżecie z intercoolerem (1934 lub 18345 ostatecznie crystal 180).

Aaaa - ja mam ~29ha i leniuch*ją na tych hektarach MTZ952.3 + Zetor 10145 + C330M.

Opublikowano

Mam takie pytanie. Zastanawiam się nad zmianą ciągnika. Mam trochę ponad 30ha, a ciągnikiem do 'ciężkich' prac jest u mnie MTZ 80. Jestem jego wlascicielem od nowosci. Najwiekszym problemem zaczyna byc brak przedniego napędu. O komforcie a raczej jego braku lepiej nie wspominac bo po paru godzinach orki człowiek się czuje jak po wpadnięciu do studni.

I teraz pytanie - czy upłaca się zamienić tego MTZ'ta na Fortschritt'a ZT - 323A ? Są one bardzo tanie jak moc oraz mają 4x4.

Pytanie jak u nich ze spalaniem bo nie ma co ukrywać - MTZ pali niedużo.

Np - http://allegro.pl/ciagnik-fortschritt-zt-323a-nie-ursus-zetor-i3844906697.html

Pomijam fakt, ze brzydkie strasznie są te ciąniki no ale trudno.

Opublikowano

Witam ;Sory ale te fortschitty to poraszka ,jedyny plus tego ciagnika to ze jest ciezki . Co do mocy to niespodziewaj sie cuduw ten traktor nadaje sie tylko do odsniezania sniegu.Jesli niemasz zajecia to go kup bedziesz mial przy czym grzebac. ;) Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Witam jeszcze raz się zapytam bo złożyliśmy na McCORMICK G135Max polecacie go na 33 ha ??? bo nie wiem jak ten ciągnik się ogółem sprawuję z góry dzięki jak ktoś pomoże cena 207 tyś netto bo planujemy powiększać gospodarstwo i nie chcemy ciągnika z elektroniką a taki nam odpowiada ??

Edytowane przez domikars
Opublikowano (edytowane)

Case JXU95 New holland TD5.95 Deutz Fahr Agrofarm 410

Witam zastanawiam się nad wyborem nowego ciągnika który będzie pracował obecnie na 25 ha. Będzie to główny ciągnik, posiadam jeszcze c360 który pozostawię do pomocy. Planuję kupno nowego ciągnika ponieważ obecnym trudno jest mi wykonać wszystkie prace w terminie oraz na wysokim poziomie.Nowy ciągnik przejmnie wszystkie obowiązki obecnego. Ciągnik będzie wyposażony w ładowacz czołowy wraz z osprzętem. Zależy mi na tym aby dobrze był do niego dopasowany ponieważ ładowacz prawdopodobie będzie mu towarzyszył przez 356 dni w roku. Będzie używany do załadunku kiszonki, obornika, bel ze słomy i sianokiszonki itd. Dodatkowo ciągnik będzie ''chodził'' w pługach 4*45, agregacie uprawowo-siewnym 2,7, prasie rolującej, gruberze 2,5m/3m, wóz asenizacyjny ok 6000l, oraz do innych pracach przy krowach mlecznych. Planuję stale powiększać gospodarstwo lecz obecny ursus ledwo daje radę po za tym jest zbyt słaby do wielu prac. Zastanawiam się nad wyborem ciągnika ze średniej pułkicenowej dlatego wyżej wymienione modele obecnie wydają mi się najbardziej przystępne. Proszę o rady,opinie lub inne propozycję nowy ciągnik będzie mi służył przez wiele lat więc nie che żeby pieniądze poszły w błoto. Jeśli macie jakieś propozycję to proszę podawać ciągnik powinien mieć ok 85-95 km cena do 180 tyś brutto (cena bez tura)

Edytowane przez MlodyRolnik5
Opublikowano

Na twoim miejscu wybrał bym deutz Fahr moc około 100 km zmieścisz się w tej cenie .. Chodzi o byłego agrofarma teraz nie wiem jaka ma nazwę moim zdaniem jest odpowiedzi do tura . Valtra też pewnie dawna seria A odpowiadała by pod tymi względami

Opublikowano

ja ci go nie polecam ja jak kupowałem swojego massey ferguson to facet też ma mccornika to mówi że pali 25 litry na hektar i mówi że wymieniali mu różne pompy paliwowe i nic to nie daje i mówi że straszny muł jest ma 150 km i na dosyć lekkich glebach nie daje rady pociągnąć pługa 5 skib obrot co inny traktor 120km dawał sobie rade więc nie polecam

Opublikowano

ja ci go nie polecam ja jak kupowałem swojego massey ferguson to facet też ma mccornika to mówi że pali 25 litry na hektar i mówi że wymieniali mu różne pompy paliwowe i nic to nie daje i mówi że straszny muł jest ma 150 km i na dosyć lekkich glebach nie daje rady pociągnąć pługa 5 skib obrot co inny traktor 120km dawał sobie rade więc nie polecam

Mccormick dobry sprzęt żaden mół tak jak to dziecko napisałes. Ja nie rozumiem dzieci wchodzących na forum i za wszelką cene wywyższania ciągnika SWOJEGO OJCA. 25 litry na ha to nawet JD nie pociągnie na lekkich glebach.

Opublikowano

Mccormick dobry sprzęt żaden mół tak jak to dziecko napisałes. Ja nie rozumiem dzieci wchodzących na forum i za wszelką cene wywyższania ciągnika SWOJEGO OJCA. 25 litry na ha to nawet JD nie pociągnie na lekkich glebach.

Opublikowano

To w końcu warto brać G135Max czy nie bo już sami nie wiemy bo już przed decyzją jesteśmy nie powiedział bym że jest muł bo jeździłem nim na testach wiec taki nie był ;)

Opublikowano

Bardo dobry ciągnik do cięższych prac na 30ha to według mnie Case International 844 XL. przynajmniej dla mnie :P komfort naprawdę jest pierwszą klasa jak na ciągnik z połowy lat osiemdziesiątych. 85 koni, a cena myślę że też nie jakos wygórowana bo można taki znaleźć do 30 tysięcy w naprawdę dobrym stanie. nie jest naładowany elektryką. Jeśli ktoś by chciał coś Jeszcze wiedzieć to śmiało pytać ;-) pozdrawiam

Opublikowano

na 30ha najlepszy bedzie belarus 1025.4 posiadam go od stycznia 2014 r ma 1500mt zero awari ciągnik jest nowy a tym przedziale cenowym kupisz dobrego mtz 82

Opublikowano

Gmax 165 na ciężkiej ziemi ok tomaszowa lublskiego pali w 4 obrotowej lemkena ustawionej na 2 m 17 l/godz, a hektar orze szybciej niż godz,, Gmax 135 rędzina chełmska w 4 Kverneland na 180 cm pali też 16-17l. Ciągnik ciężki w porównaniu ktoś rzucił markę Case który jest sporo lżejszym ciągnikiem. Gmax 125 na wadze elektronicznej ważony był bez paliwa ważył 6350 kg, dodatkowo silnik nie ma jeszcze adblue- obecnie wyprzedaż rocznika trwa.