Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym był bardziej za proximo jest lepsza jako ciągnik główny bo pociągniw większe sprzety takie jak agregat uprawowo-siewny, no ale w lekkich pracach spali więcej od lamborghini. r2 76 waży tylko 2900kg(chyba bez obciążnikow) a proxa 8441 ok 4100kg.

Opublikowano

Kolega michal4 poprostu z nas żartuje poczytajcie jego tematy: raz sie pyta o ciagnik na 15ha teraz na 30ha, ma dylemat co wybrać czy zetora proksime czy ursuda C-385 :lol:.

Opublikowano

Poczytajcie sobie posty tego uzytkownika.... trochę to irytujące :lol:

Do @michal4:

A na 30 ha to duzo ciągników by pasowało, zależy w jakim przenzaczeniu?? DO ładowacza czołowego czy co?? jakie masz jeszcze ciągniki?? jaką masz ziemię? z jakimi maszynami chcesz go eksploatować?? :D

Opublikowano

Na 30 ha ? A założył rownież temat jaki ciagnik na 15 ha troche to dziwne .....Lepiej pomozmy wybrac załozycielowi tematu . Za 90tyś to bym wybral Belarusa na moscie krzyżakowym i z turem to bys sie spokojnie w 90tys wymiescil bo z tymi chinskimi wynalazkami to roznie bywa . Niewiadomo jak z czesciami i wykonaniem

Opublikowano

Każdy zachwala swój ciągnik. Ja tez mógłbym powiedzieć, że kup Ursusa, bo jest "super, świetny, mało pali, itp. " Nie o to tu chodzi. Pod uwagę przy kupnie ciągnika należy wziąć pod uwagę, przy czym ma on pracować. Do ciągnika 70 KM nie zahaczysz już agregatu uprawowo- siewnego, bo go zamęczysz. Nie pociągniesz nim 4 obracanej i wątpię tez czy zagonową da radę. Ludzie piszcie tutaj ile i jak ciągnik pali ile ma koni i własne doświadczenia z nim a nie kup ten, bo "sąsiad mówił" (Sąsiad często "dużo mówi" abyśmy tylko mieli coś gorszego jak on ma). Nie kłucie się, co leprze a co gorsze, bo wątpię czy macie po 2 ciągniki (ten, który zachwalacie i ten, który obrzydzacie) :)

• Root Admin
Opublikowano

człowieku skad ty sie urwales - na co ci 4skiby obracane na 30ha? ty chcesz orac łącznie 3 dni? to rzeczywiscie ekonomicznie uzasadniony zakup :)

a poza tym na 4skiby obracane to juz potrzeba duzo wiecej mocy niz 70km

Opublikowano
Na 30 ha ? A założył rownież temat jaki ciagnik na 15 ha troche to dziwne .....Lepiej pomozmy wybrac załozycielowi tematu . Za 90tyś to bym wybral Belarusa na moscie krzyżakowym i z turem to bys sie spokojnie w 90tys wymiescil bo z tymi chinskimi wynalazkami to roznie bywa . Niewiadomo jak z czesciami i wykonaniem

czy tak w 90 tyś to może być ciężko :) , bo chociaż hydraulikę boscha trzeba żeby ten agregat uprawowo-siewny lub może jakąś obrotówką dzwigało w końcu przód dociążony turem to dzwignie, synchronizowana skrzynia do tura, no i żeby dzieci nie straszyć to plastiki

Opublikowano

Popieram kolegę ale lepszy jest 675DT ma cichobieżną skrzynie, WOM 540/1000. Koszt zakupu do 100 tys. PLN i pali zadziwiająco mało na 20-26 h spokojnie wystarczy. Do tego pług 4 skibowy, agregat 3 - 3,2 m zależy od warunków, nadaje sie do prasy. Praca z TUR'em będzie wygodniejsza ponieważ traktorek posiada rewers mechaniczny.

Opublikowano (edytowane)

urusa wybij sobie z głowy,a tak na boku polecałbym belarusa 820-tani i wytrzymały traktor

No Ty jesteś normalnie znawca, po co takie brednie pisać!!! Mógłbys chociaż uzasadnić wypowiedź

Edytowane przez robertbara
Opublikowano

nie piszcie mu tu o zetorach famrtrakach farmerach albo jakis mtz itp jak ma 120 złotych do wydania to niech wyda je jak najlepiej zeby mial jak najbogatrze wyposażenie. no napewno case i Nh w tym przedziale mocy nie są markami wiodącymi prym ale zawsze lepszy niz zetor niz farmer mtz i inne wynalazki ;]

Opublikowano
witam

macie jakies propozycje po głowie chodzi mi New Holland ale nie wiem jaki a słyszałem np złe opinie na temat TDD

Ja bym wybrał same explorera 3. co przwda za 120 tyś będzie to wersja clasic o mocy silnika 82 km ale uważam że za te pieniądze to najlepszy wybór. Mamy tam silnik deutz turbo skrzynie 15x15 dwie predkości wom 540 i 1000, blokade mostów i WOM włączany elektrohydraulicznie chamulce na cztery koła i to przod chamowany nie przez wał napędowy a poprzez chamulce zamontowane w przednich zwolnicach z możliwością ich odłączenia. A jeżeli moc jast dla ciebie za mała serwis podciągnie ci ją nawet do blisko100 km. Ten silnik w ironie ma 130km.

Opublikowano

Posiadamy gospodarstwo 35 ha , 2 Ursusy : C-330 i C-360. Zastanawiamy sie nad zakupem używanego ciągnika w cenach od 40 do 60 tys złotych. Naszą uwagę przykuły ursus 914 i 5314. Nie interesują nas inne marki oprócz zetora .Jakie inne ciągniki byście doradzili? proszę o odpowiedź w tym temacie ponieważ mój temat zamknęli z niewiadomych powodów!

Opublikowano

za 60 tys to juz mozna poszukać zetora7340 78km + turbo juz ladnie zamiata i na te 35 spokojnie bedzie dawał rade spokojnie po ciągnie plug 4x30 a na lżejszych ziemiach 4x35 agregat up to max 3m i jak dla mnie to super ciągnik ale swoje wyśorbać tez potrafi ;)

Opublikowano
Ja uważam że bardzo dobry byłby ciągnik marki Case np:Jx90 bardzo ładnie się prezentuje i jest popularny plus dobry dostęp do części,podaje linka.

w poscie pisze wyrażnie nie interesują nas marki zachodnie