Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam pytanie odnośnie silnika w np: c-385 a 912.

385 ma starego typu a 912 nowego.Zapewne nowszy lepszy.Chciałbym się odowiedzieć jakie są różnice.

Planuje kupić 902 z 83 właśnie ze starym typem.

Opublikowano

Według mnie znaczących różnic nie ma, ale tak jak napisałeś nowszy lepszy chociaż nie zawsze, zależy jak był eksploatowany, ile ma mth nabite. Bo czasami np. ten starszy może mieć mniej nabite niż ten nowszy. Jeśli jest w dobrym stanie to bierz, aczkolwiek odradzam, ze względu na brak napędu. Ale to tylko moje sugestie :)

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś pisze że stary typ a nowy się niczym nie rożni to chyba nie ma zielonego pojęcia o tych silnikach.

Stare typy to są modele z8001 oraz z7501 a nowe chyba z8401. Różnice są takie że stare mają chłodzenie oleju silnikowego w dolnej misie olejowej przez ciecz chłodzącą, nowe typy przez chłodnice oleju poniżej filtru odśrodkowego (bąka). Oczywiście różnią się wyglądem, ale chyba nie muszę wspominać o tym. Dochodzi do tego jeszcze masa rzeczy jak pompa wody, sprzęgło, koło zamachowe. Wszystko wychodzi przy pierwszym robieniu jakiegoś podzespołu np. silnika skrzyni.

Który jest lepszy ? Ciężko powiedzieć, oba są dobre, ważne by nie był zajechany. A to czy kupisz starego typu czy nowego to i tak przestaniesz o tym myśleć po pierwszym tygodniu.

Edytowane przez misio2614
Opublikowano

Masz rację, ale aż takich różnic, które miałby wpłynąć na decyzję o kupnie starego czy nowszego typu to nie widzę. Nie chciałem się zagłębiać w "anatomię" tego silnika. Aczkolwiek sam nie wiedziałem o tym.

Opublikowano

Czym się różnią? Niemal wszystkim :) Począwszy od bloku, przez tłoki, korbowody, wał. Nie wspominając o osprzęcie. Niby wszystko naprzemiennie pasuje, ale różnice są. Wyznacznikiem nowy/stary typ, jest blok (Nowy typ ma przykręcane dekielki zamiast broków). Osprzęt (pompy, filtry i inne pierdoły) można pozamieniać ;)

Opublikowano

Ptaszyna- powiedz mi proszę, czym się różnią zawory w nowym i starym typie? Przy pompie wtryskowej będąc- zapomniałeś o małym szczególe: regulatorze obrotów... <_<

Opublikowano

Nowszy typ ma korki w bloku a nie dekle przykręcane...Poza tym w starych blokach były bagnety od oleju wkładane a w nowszych już wkręcane.Tych starych się już nie dostanie.W tamtym roku i pękł w 385 i parę dni temu pojechałem kupić to mi powiedzieli z czym do ludzi takie tylko mają.

Opublikowano (edytowane)

Hehe, w sumie to z dekielkami obaj mamy rację :lol: Ja od prawej strony, Ty od lewej ;)

Co do bagnetów- w moim c1201 z 76r mam wkręcany, w c385 z 77r mam wkładany. Więc reguły nie ma :blink:

Edytowane przez Stefano1
Opublikowano

@Stefano1 widzę że masz obczajony temat lepiej ode mnie, z głowicą jest taka różnica że w nowym typie była montowana ta sama co w turbo, z resztą było montowane więcej części tych samych co w turbo; wał, korbowody, tłoki i głowica właśnie.Swego czasu gdy dawałem głowicę do regeneracji to musiałem dopłacać bo powiedzieli że do turbo są inne prowadnice i zawory, stąd moja uwaga. Co do pompy to wiem że w starszych były sekcje 8,5 a w nowszych 9 (śred. tłoczka) co ma wpływ na skrócenie czasu wtrysku dzięki czemu lepsze spalanie plus inne wtryski i mamy mniejsze zużycie paliwa. Regulator obr.- hymmm nie wiem czy miał realny wpływ na zmniejszenie zużycia paliwa i czym się różnił.

Do autora tematu- za stary typ sil. możesz ostro zbić cenę, a najlepiej nie kupować wcale bo różnic jest dużo jak piszą wszyscy i najważniejsza w apetycie na paliwo co dzisiaj ma duże znaczenie.

PS. do nowego typu można w tani i prosty sposób kiedyś dołożyć turbo a do starego nie.

Opublikowano

Z turbem to nie ma żadnego problemu.

Pompy wtryskowe są całkiem inne. Inne sekcję, inaczej uszczelniane, inne regulatory, turbo ma 9,5mm i te w zwykłej najlepiej chodzą.

Najlepiej założyć sekcję 9,5 mm i wtryski 4 otworkowe. Silniki jest najcichszy i najsilniejszy. I co wiąże się z mniejszym spalaniem.

Wałów korbowych jest parę rodzajów.

Inne pompy olejowe.

W turbo zawory mają inne kąty.

Opublikowano

Stara pompa ma na regulatorze obrotów taka nakrętkę, nowy typ nie ma nic. Płaski dekiel. Tylko tym się różnią zewnętrznie.

Nowy pasuję do starego, są takie same, mogą tylko różnić się sprzęgiełkiem. Trza odkręcić nakrętkę i policzyć gdzie jest klin, na 6 czy na 7 zęmbię.

Opublikowano

Nie piszcie że spalanie jest takie ważne ;) . Bo jak słyszę od znajomych że aby zaciągnąć nowym traktorem renomowanej firmy 20 ton zboża do elewatora odległego o 45 km trzeba tankować 200 l i w drogę to wydaje mi się ze ropa to najmniej istotny element. Lepiej mi odpowiedzcie w temacie 16 się grzeje. Bo zamierzam rozkręcać.

Opublikowano

Stara pompa ma na regulatorze obrotów taka nakrętkę, nowy typ nie ma nic. Płaski dekiel. Tylko tym się różnią zewnętrznie.

Nowy pasuję do starego, są takie same, mogą tylko różnić się sprzęgiełkiem. Trza odkręcić nakrętkę i policzyć gdzie jest klin, na 6 czy na 7 zęmbię.

Mozna to jasniej napisac? Bo z tego co zrozumialem to pompa starego typu nie bedzie pracowac z silnikiem nowego typu?

Opublikowano (edytowane)

Pompa wtryskowa nowego typu też posiada wlew oleju tyle że mniejszy, stary typ powinien pasować do nowego. Tylko pozostaje problem przewodu centralnego smarowania w nowym typie silnika, zawsze można zaślepić.

Edytowane przez UrsusFan1222
Opublikowano

Pompa jest taka sama do starego i nowego. Różnica może być w sprzęgiełkach, to trza zmienić.

Bo były zakładane z 360 i 912.

Co do centralnego smarowanie to w nowym typie można założyć pierścień uszczelniający za sprzęgiełkiem i po problemie ze smarowaniem.

Bo pompy z centralnym smarowaniem nie mają symeringu, a ze smarowaniem, co olej wlewa się do pompy mają pierścień uszczelniający.

Opublikowano (edytowane)

Tylko stary typ pompy nie ma otworu do podłączenia centralnego smarowania :P

A co do sprzęgiełek to inne są w 4 cylindrowych a inne w 6 cylindrowych, czy nowy czy stary typ to nie ma znaczenia .

Co niektórzy trochę widzę przesadzają ze znajomością tych różnic

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Mylisz się sprzęgiełka w 4 i 6 są takie same.

Pytanie jaki wałek w pompie wtryskowej jest założony.

Koło rozrządu na pompie wtryskowej ma 2 znaki. I pisze na nim 4 i 6. Spotkałem się też z 3 rodzajami wałków między pompą z rozrządem.

A nawet z 4, ale ten 4 to był bubel, pewnie wypuszczony przez mądrego prywaciarza, , z dwoma możliwościami założenie pompy.

Sprzęgiełek też jest przynajmniej z 4 rodzaje.

Opublikowano

Ja mam zalozony w 6 walek z dwoma wycieciami, co ubieglej jesieni przysporzylo mi nie lada klopotu kiedy oddalem pompe do regeneracji. I raczej nie jest to podroba od prywaciarza bo silnik w tym ciagniku jeszcze robiony nie byl.

Opublikowano

Mylisz się sprzęgiełka w 4 i 6 są takie same.

Pytanie jaki wałek w pompie wtryskowej jest założony.

Koło rozrządu na pompie wtryskowej ma 2 znaki. I pisze na nim 4 i 6. Spotkałem się też z 3 rodzajami wałków między pompą z rozrządem.

A nawet z 4, ale ten 4 to był bubel, pewnie wypuszczony przez mądrego prywaciarza, , z dwoma możliwościami założenie pompy.

Sprzęgiełek też jest przynajmniej z 4 rodzaje.

Oryginalnie inne były sprzęgiełka w 4 a inne w 6 i nie masz racji

Opublikowano

Z turbem to nie ma żadnego problemu.

Pompy wtryskowe są całkiem inne. Inne sekcję, inaczej uszczelniane, inne regulatory, turbo ma 9,5mm i te w zwykłej najlepiej chodzą.

Najlepiej założyć sekcję 9,5 mm i wtryski 4 otworkowe. Silniki jest najcichszy i najsilniejszy. I co wiąże się z mniejszym spalaniem.

Wałów korbowych jest parę rodzajów.

Inne pompy olejowe.

W turbo zawory mają inne kąty.

Czyli jak rozumiem do pompy starego typu idzie większe sekscje tzn 9.5 mm?