Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim ursusie 2812 silnik pracuje tak samo. I też mam z tym problem. Panowie wiecie co to może być? Dołączam sie do prosby kolegi w tej sprawie

Opublikowano

moim zdaniem jest to problem z układem zasilania.Sprawdź wtryski czy nie leją.A najlepiej podjęć do pompiarza to on ci powie coś konkretnego.Być może ze głowica na pompie jest przytarta. :) Pozdrawiam

Opublikowano

Głowica rozdzielacza i wałeczek obrotowy(rozdzielacz palcowy) nieszczelny bije z przyśpieszeniem czasami, no niestety 450zł to kosztuje, pompa do roboty.

Ps. gdyby głowiczka i palec była przytarta to już by się nie kręciła tylko palec pękł, no chyba że tylko porysowało przytarciem powierzchnię to przyznaję rację.

Opublikowano

Panowie ja w swoim ursusie 2812 doszedłem końca z problemem. Okazało się że krecią robotę robił filtr paliwa. Teraz ciągnik pracuje tak jak trzeba, ;)

Opublikowano

Jak to bywa z tymi naszymi ciągniczkami, zawsze psują się w nieodpowiednim momencie- moje lubią psuć się w sobotę popołudniu, akurat wtedy kiedy są potrzebne, szczególnie że ciągnik pracuje codziennie we fabrykacji.

U mnie stało się coś takiego że nagle zaczął silnik mulić na niskich obrotach, brakowało mu mocy, trochę więcej dymi na fioletowo i co chyba najbardziej pomocne w diagnozie- słyszeć syczenie z silnika, słyszeć jak w tłumiku syczy powietrze, rytmicznie wraz z obrotami silnika, nie wiem, tak jak by zawór wydechowy się nie domykał czy coś w ten deseń, moje mniemania zmierzają we właściwym kierunku? Jak uważacie?

Opublikowano

A w moim od czasu regeneracji pompy wtryskowej i wymianie uszczelniaczy (sekcyjna) po jakimś 1 miesiącu zaczął dymić na niebiesko na wolnych obrotach a pod obciążeniem to czarna chmura za nim była ( wcześniej przy podobnych ładunkach nawet dymka nie puścił)Ale mimo kopcenia mocy mu nie brakowało.Teraz gdy poszedł uszczelniacz na kole pasowym z przodu to mam zamiar to zrobić. A teraz jeszcze przy pompie wtryskowej cieknie przy dżwigienkach.

1 Czy to kopcenie było spowodowane pompą wtryskową tzn jej złą regeneracją (robił to mechanik) ?

2 Jak zabrać się za wymianę tego uszczelniacza?

Opublikowano

Doszły u mnie nowe objawy, po wyprowadzeniu ciągnika z garażu dym jest jedna siwyk, nie fioletowy.

Do tego nie ma mocy poniżej 1200obr

Z komory korbowej wywala mi olej i spaliny korkiem wlewu oleju, jak również uszczelniaczem koła pasowego wału korbowego.

Wygląda na to że to coś poważniejszego, jak jest zimny dłuuuugooo trzeba kręcić żeby złapał. W oleju widać jak by paliwo, ech, znowu silnik do robienia...

Opublikowano

Nie ma co gdybać i możować bo to to a może tamto, są 3 opcje, uszczelka pod głowicą, lub przez wydech w zimie wpadło trochę wody i przyłapało pierścienie w wyniku czego pękły lub przybiły się rdzą z tulei. Zdejmować głowicę.

Opublikowano

A mój 3512 dostał nowy filtr , nowy przewód paliwowy , kranik przy zbiorniku , ostojnik czysty a mimo to pow 1500 obrotów jak go przegazuję na jałowym biegu to pyrka , chmura dymu , trzęsie się cały wydech jak i ciągnik ? Pracuje w ładowaczu i takich obrotów w nim nie widzi ale jadąc szosą to szczerze nie ma czym jechać ;/ Co to może być ?? Pompa była regenerowana 3 lata temu .

Mi się wydaje że coś go boli w środku ;/ mocy też mu brak poprzez ten pyrkanie , tj na dużych obrotach brakowało mu paliwa ...

Opublikowano

A mój 3512 dostał nowy filtr , nowy przewód paliwowy , kranik przy zbiorniku , ostojnik czysty a mimo to pow 1500 obrotów jak go przegazuję na jałowym biegu to pyrka , chmura dymu , trzęsie się cały wydech jak i ciągnik ? Pracuje w ładowaczu i takich obrotów w nim nie widzi ale jadąc szosą to szczerze nie ma czym jechać ;/ Co to może być ?? Pompa była regenerowana 3 lata temu .

Mi się wydaje że coś go boli w środku ;/ mocy też mu brak poprzez ten pyrkanie , tj na dużych obrotach brakowało mu paliwa ...

Zapomniałem dodać , że pow 1500 obrotów kopci na początku na czarno a po 2-3 sekundach na niebiesko ;/

Jaka może być przyczyna ??

Opublikowano

Jeżeli ciągnik ma spadek mocy i przy wykonywaniu ciężkiej roboty z którą dawniej dawał sobie rade i kopci przy tym na czarno, słychać na biegu jałowym takie tykanie, głuche klepanie jakby o metal w okolicy głowicy to na 90% wtrysk tak strzela (http://www41.zippyshare.com/v/20277920/file.html coś takiego)

Jeżeli ciągnik zamula w przedziale od 1500 -1900obr. ale przy tym nie ma żadnego ewidentnego kopcenia to mamy filtr do wymiany lub syf w przewodach, odstojniku lub zbiorniku (kranik)

Opublikowano

Lub pompa wtryskowa siedzi. 90% niedomagań silników jest spowodowane pompa wtryskową. A MF to szczególnie ma to do siebie.

To że była robiona 3 lata temu to o niczym nie świadczy, bo oni prawie wszyscy zakładają regenerowane głowice. Może też zaworek w pompie siedzieć.