Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Limousine
Prezes1352    14

Też mam bydło limousine ale poprawiłem mięsność poprzez sprowadzenie byka z Anglii również rasy limousine. Teraz bydło wygląda wspaniale. Na wystawach można je podziwiać. No ale taki byk troche kosztuje.

 

Charolaise jak zmieszasz z limousine to wycielenia będą ciężkie. Jak byś z simentalem zmieszał to cielaki były by ładniejsze bo simentale mają więcej mleka.


Moje sprzęciki: New holland t7.270 , t6090pc, t5060 edc, t6020plus, t6050plus, Fendt 410 vario , Claas Arion 640 cebis oraz Massey Fergusson 255, Ursus c-360

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    423

no niewiem jak z wycieleniami ale blondy są ładne


W razie jakich kolwiek pytań pisać na PW. Jeśli pomogłem kliknij zieloną strzałkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

tez sie pod to podpinam Blondy sa piekne :) a z wycieleniami to zalezy od byka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

W limousine z umiesnieniem to jest tak że ładnie umięśnione dają mało mleka, dlatego jak się kupuje nasienie to na krzyżowanie towarowe idą te super umięśnione a do hodowli na ewentualne mamki bierze się pod uwage wysoki indeks odsadzeniowy. Paradoksalnie slomki z nasieniem z lini matecznych sa dużo droższe i tak naprawdę to samemu trzeba załatwiać bo firmy na stanie mają tylko byki polecane do towarówki. Co po ładnym umiesnieniu jak cielę będzie chodzić chude bo nie będzie mleka? Ja jak pisąłem już wielokrotnie odchodzę od tej rasy, moich oczekiwań nie spełnia i pomimo sztuk prawie czystorasowych po francuzkich buhajach rezygnuje na rzecz simentalera mięsnego. Żeby nie czekać na kolejne krzyżowanie wypierające chcę dołożyć jesienią do stada 20 czystorasowych jałówek.

Edytowano przez Yoda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Blonnde jest najładniejszą rasą mięsną na świeicie a krzyżówka blonde x limousime powinna być kapitalna jesli chodzi o mięso i mleko albo spróbować angusem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

tez nie wiem angus jest rasa mala i szybko sie otłuszczająco dlatego wydaje mi sie bezsensowne krzyzowanie z nim my dawniej angusem krylismy jalowki bo lakkie porody

No simentalery maja mlecznosc najlepsza dlatego odsadki od nich sa najladniejsze ale mysle ze gdyby simentalerka odpajala blonda czy charolise to bylby najlepszy efekt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fila2    0

Witam wszystkich chciałbym sie poradzić czy jest to rasa mięsna czy mięsno mleczna tej jałówki?? Pozdrawiam

 

DSCN3218_view.JPG

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lordzik    1

Też mam bydło limousine ale poprawiłem mięsność poprzez sprowadzenie byka z Anglii również rasy limousine. Teraz bydło wygląda wspaniale. Na wystawach można je podziwiać. No ale taki byk troche kosztuje.

 

Charolaise jak zmieszasz z limousine to wycielenia będą ciężkie. Jak byś z simentalem zmieszał to cielaki były by ładniejsze bo simentale mają więcej mleka.

 

Nie zgodzę się. Ja właśnie LIM skrzyżowałam z charolaisem. Całe stado. Każda sztuka z jałówkami włącznie wycieliła sie sama, ale to był byk z Anglii dający łatwe porody i skracający ciążę. A taki wiadomo kosztuje. Na dzikusa nie sprawdzonego bym sie nie zdecydowała.

Charolaise świetnie zwiększa gabaryty bydła, zwiększa wyrostowość a to daje więcej mięsa -> więcej euro.

SIM daje TRUDNE PORODY. To rasa która już u płodu ma zawiązki rogów, co oznacza wyższe czoła i trudniejsze porody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prezes1352    14

Każdy ma swoje zdanie. Ja nie mam zamiaru mieszac swojego bydła. Jak się je dobrze karmi to byczki aż miło popatrzec nic dodac nic ując .:)


Moje sprzęciki: New holland t7.270 , t6090pc, t5060 edc, t6020plus, t6050plus, Fendt 410 vario , Claas Arion 640 cebis oraz Massey Fergusson 255, Ursus c-360

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik~99
      Dzień dobry. Nawiąże stałą współpracę z hodowcą krów rasy ZB czyli polska czarno biała na odbiór małych byczków do dalszej hodowli na opasy.
    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez franec
      Witam. Czy ktoś z was ma krowy tej rasy? Lub mieszańce z HF? Co sądzicie o zacielani HF nasieniem NRF? Gdzie w woj. mazowieckim mógłbym takową zakupić i jaki byłby koszt 1 porcji. Z tego co się zorientowałem na stronie http://www.phkonrad.com.pl/www/pl/pokaz-34-rasa-czerwona-norweska-nrf-do-nbsp-krzyzowania.html jest to rasa znacznie odporniejsza na choroby niż hf a także ma niezłą wydajność przy założeniu że w Norwegi nie zadaje się kiszonki z kukurydzy.
    • Gość
      Przez Gość
      Jaką rasę wybrać do chowu ekstensywnego caly rok na pastwisku (pod wiatą) ??? Jak wasze doświadczenia ??? 
    • Gość
      Przez Gość
      Witam. Chciałbym zasięgnąć porady co do rasy cielaka, został zakupiony od handlarza ktory twierdzi że to pochodzenia mięsnego, cielak pochodzi z Austrii.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj