Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Prezes1352    14

Też mam bydło limousine ale poprawiłem mięsność poprzez sprowadzenie byka z Anglii również rasy limousine. Teraz bydło wygląda wspaniale. Na wystawach można je podziwiać. No ale taki byk troche kosztuje.

 

Charolaise jak zmieszasz z limousine to wycielenia będą ciężkie. Jak byś z simentalem zmieszał to cielaki były by ładniejsze bo simentale mają więcej mleka.


Moje sprzęciki: New holland t7.270 , t6090pc, t5060 edc, t6020plus, t6050plus, Fendt 410 vario , Claas Arion 640 cebis oraz Massey Fergusson 255, Ursus c-360

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    361

no niewiem jak z wycieleniami ale blondy są ładne


W razie jakich kolwiek pytań pisać na PW. Jeśli pomogłem kliknij zieloną strzałkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

komodo    105

tez sie pod to podpinam Blondy sa piekne :) a z wycieleniami to zalezy od byka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    34

W limousine z umiesnieniem to jest tak że ładnie umięśnione dają mało mleka, dlatego jak się kupuje nasienie to na krzyżowanie towarowe idą te super umięśnione a do hodowli na ewentualne mamki bierze się pod uwage wysoki indeks odsadzeniowy. Paradoksalnie slomki z nasieniem z lini matecznych sa dużo droższe i tak naprawdę to samemu trzeba załatwiać bo firmy na stanie mają tylko byki polecane do towarówki. Co po ładnym umiesnieniu jak cielę będzie chodzić chude bo nie będzie mleka? Ja jak pisąłem już wielokrotnie odchodzę od tej rasy, moich oczekiwań nie spełnia i pomimo sztuk prawie czystorasowych po francuzkich buhajach rezygnuje na rzecz simentalera mięsnego. Żeby nie czekać na kolejne krzyżowanie wypierające chcę dołożyć jesienią do stada 20 czystorasowych jałówek.

Edytowano przez Yoda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Blonnde jest najładniejszą rasą mięsną na świeicie a krzyżówka blonde x limousime powinna być kapitalna jesli chodzi o mięso i mleko albo spróbować angusem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    105

tez nie wiem angus jest rasa mala i szybko sie otłuszczająco dlatego wydaje mi sie bezsensowne krzyzowanie z nim my dawniej angusem krylismy jalowki bo lakkie porody

No simentalery maja mlecznosc najlepsza dlatego odsadki od nich sa najladniejsze ale mysle ze gdyby simentalerka odpajala blonda czy charolise to bylby najlepszy efekt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fila2    0

Witam wszystkich chciałbym sie poradzić czy jest to rasa mięsna czy mięsno mleczna tej jałówki?? Pozdrawiam

 

DSCN3218_view.JPG

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lordzik    1

Też mam bydło limousine ale poprawiłem mięsność poprzez sprowadzenie byka z Anglii również rasy limousine. Teraz bydło wygląda wspaniale. Na wystawach można je podziwiać. No ale taki byk troche kosztuje.

 

Charolaise jak zmieszasz z limousine to wycielenia będą ciężkie. Jak byś z simentalem zmieszał to cielaki były by ładniejsze bo simentale mają więcej mleka.

 

Nie zgodzę się. Ja właśnie LIM skrzyżowałam z charolaisem. Całe stado. Każda sztuka z jałówkami włącznie wycieliła sie sama, ale to był byk z Anglii dający łatwe porody i skracający ciążę. A taki wiadomo kosztuje. Na dzikusa nie sprawdzonego bym sie nie zdecydowała.

Charolaise świetnie zwiększa gabaryty bydła, zwiększa wyrostowość a to daje więcej mięsa -> więcej euro.

SIM daje TRUDNE PORODY. To rasa która już u płodu ma zawiązki rogów, co oznacza wyższe czoła i trudniejsze porody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prezes1352    14

Każdy ma swoje zdanie. Ja nie mam zamiaru mieszac swojego bydła. Jak się je dobrze karmi to byczki aż miło popatrzec nic dodac nic ując .:)


Moje sprzęciki: New holland t7.270 , t6090pc, t5060 edc, t6020plus, t6050plus, Fendt 410 vario , Claas Arion 640 cebis oraz Massey Fergusson 255, Ursus c-360

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez domi113
      Proszę o pomoc czy ktoś wie gdzie można kupic rasę bydła Montbeliarde. Proszę o dokładne namiary firm imortujących tą rasę oraz krajowych hodowców. interesuje mnie też cena za jaką można nabyć owe zwierzatka oraz opinie hodowców
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez fioletowy
      Witam, zwracam się do was z pytaniem. Być może to pytanie przewinęło się już przez to forum 100 razy, ale nie chce mi się szukać podobnego wątku. zamierzam hodować byki mięsne (myślę o ok 50 sztukach) luzem na głębokiej ściółce, jaka rasa byłaby najlepsza dla mnie, będą dostawały sianokiszonkę, siano i kiszonkę z kukurydzy do jedzenia, a trzymane będą w przebudowanej stodole (dwie ściany murowane, dwie drewniane, dach kryty blachą). Myślałem o rasie limousine ale nie jestem pewien. Która rasa będzie rosła w miarę dobrze na takiej diecie, a jednocześnie nie przeszkadzałyby im niskie temperatury? no i dobrze byłoby, gdyby były dość spokojne. wybieg też mam w planach
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.