Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ciekawe z czego te serki porobią..... pracownicy na urlop....  Jak ogarnięta mleczarnia to w tej chwili jej brakuje surowca, bo kazdy folguje z mlekiem jak moze i cysterski na wpół pełne wracają do zakładów.

Opublikowano

Trudny temat.Ale nie można czekać i mówić że jakoś to będzie

W agrobiznesie przewidują że do końca roku kwotowego cena mleka będzie spadała a pózniej stabilizacja

Opublikowano

ja bym swojej kwoty nie sprzedal,gdybym miał nadwyzke, wybrałbym dzierzawe, nawet po niższej cenie. po zniesieniu kwot maja być pakiety mleczne, kontrakty, , pomyslal ktoś na jakiej podstawie mleczarnia będzie ustalać rolnikom ceny? i podpisywać kontrakty? podstawa być może kwota mleczna, zaluzmy taki kowalski miał 100 tys kg kwoty mlecznej, na ta ilość mleczarnia podpisze z nim kontrakt po cenie np. 1.2 zl, a za każdy litr oddany po za kontraktem np. 50gr. lepiej wziasc za dzierzawe 30 gr niż sprzedać po 35, tyle w tym temacie.

Opublikowano

u nas mleczarnia sama szuka ludziom limitów żeby mogli kupić jak najtaniej bo skup spada a przecież każdy litr to zarobek dla mleczarni. No chyba że ktoś myśli tak jak dyrekcja masmalu. Jedną decyzja stracili dostawców o których latami zabiegali. Dali od razu 40gr obniżki podczas gdy reszta schodzi stopniowo po 5-10gr.

Opublikowano

To ciekawe z czego te serki porobią..... pracownicy na urlop....  Jak ogarnięta mleczarnia to w tej chwili jej brakuje surowca, bo kazdy folguje z mlekiem jak moze i cysterski na wpół pełne wracają do zakładów.

Zmniejszają produkcję tylko Ci co mają za mało kwoty, inni produkują normalnie, zastanawia mnie na co liczyli osoby które budowały obory i np. podwajały produkcję a kwoty nie dokupowały? W sąsiedniej gminie jeden rolnik podobno ma 250 tysięcy kary zapłacić, stać było na nową oborę, roboty i krowy, a na kwotę zabrakło?

ja bym swojej kwoty nie sprzedal,gdybym miał nadwyzke, wybrałbym dzierzawe, nawet po niższej cenie. po zniesieniu kwot maja być pakiety mleczne, kontrakty, , pomyslal ktoś na jakiej podstawie mleczarnia będzie ustalać rolnikom ceny? i podpisywać kontrakty? podstawa być może kwota mleczna, zaluzmy taki kowalski miał 100 tys kg kwoty mlecznej, na ta ilość mleczarnia podpisze z nim kontrakt po cenie np. 1.2 zl, a za każdy litr oddany po za kontraktem np. 50gr. lepiej wziasc za dzierzawe 30 gr niż sprzedać po 35, tyle w tym temacie.

Dokładnie i dlatego nie mam zamiaru sprzedawać nadwyżki, będą pakiety, ale nikt nic nie mówi jak one będą działać i jak będą naliczane.

Opublikowano

W Mlekovicie w Baranowie okazuje się że prawie wszystkim brakuje kwot zaledwie 15 % je ma i mleka nie ma zapasu na mleczarni produkcja została zmniejszona więc kolego @st220 nie mówmy tu że inni produkować będą normalnie i nic się dziać nie będzie. Będzie bo ludzie w mleczarni nie będą mieli co robić więc będą zwolnienia i produktów również będzie mniej. Gdyby sytuacja byłą odwrotna to zapewne takiego problemu by nie było ale dy 85% dostawców kwoty nie ma to już tak pięknie nie jest.

Opublikowano

Produkcja była zwiększana a kwot przyznawać nie chciano no oprócz takich śmiesznych jak ktoś wniosek złożył ale to śmieszne było jak ktoś miał 200tys i złozył o 50tys a dostał 1,5tys. I wszyscy kupują cały czas ja będąc w grupie producenckiej widzę że kwoty mamy max do grudnia włącznie więc szuka się i kupuje. Ale nie tylko nasza mleczarnia boryka się z takimi problemami wszystkie w naszym rejonie jak się słyszy.

Opublikowano

Śmieszne to jest to że niektórzy zwiększali produkcję dwukrotnie a kwot nie kupowali gdy byłe tanie, a teraz nie wiedzą co robić i mają pretensje że nikt im kwoty nie dał. Sąsiad rozbudował oborę dokupił kwotę, kuzyn wybudował nową, dokupił kwoty, inni tak samo, ale np. drugi sąsiad twierdził że za darmo dostanie i zapłacił 20k kary.

Opublikowano

Produkcja była zwiększana a kwot przyznawać nie chciano no oprócz takich śmiesznych jak ktoś wniosek złożył ale to śmieszne było jak ktoś miał 200tys i złozył o 50tys a dostał 1,5tys. I wszyscy kupują cały czas ja będąc w grupie producenckiej widzę że kwoty mamy max do grudnia włącznie więc szuka się i kupuje. Ale nie tylko nasza mleczarnia boryka się z takimi problemami wszystkie w naszym rejonie jak się słyszy.

kolego nie wiesz to się nie wypowiadaj. w ubiegłym roku było przyznawane coś około 30% kwoty złożonej we wniosku. czyli jak miał 50 tys. przekroczenia dostał 15 tys a nie 1,5 tys . chyba jest różnica

Opublikowano

Dlaczego? Bo jak wszyscy w Polsce wiemy jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Ci którzy poszli i zapłacili bo chcieli więcej to dostali tyle ile mieli we wniosku, a co za tym idzie ? Komuś musieli obciąć. Jestem w grupie producenckiej i przerabialiśmy ten temat kolega nie był i przyszło mu jak by kod napłakał. 

Opublikowano

ja też przekroczyłem w tamtym roku  :lol:  .... o 6000 l to z rezerwy dostałem wg przelicznika coś koło 2000 l , no i karę 3 gr (na 6000)

a w tym roku znów 6000 l i nie dostałem nic oprócz kary 30 gr -_-

Pewnie wszyscy myśleli że wzorem poprzedniego roku będą dawać karę po 3 gr to po co kupować kwotę , no a w tamtym roku chcieli po 40-60 gr , a wtym już po 20-30 ale teraz widzę szybuje znacznie w górę

corrado żeby dostać więcej  kwoty najpierw trzeba ja przekroczyć ;) , ja innej drogi nie znam

Opublikowano

czyli co? wy daliście łapówke i macie kwotę a kolega nie dał i dostał tyle co nic? hmmm.. ja nie dałem  i dostałem 30 %.   dziki kraj.

ps..  sprawa jak nic dla ABW

ja też przekroczyłem w tamtym roku  :lol:  .... o 6000 l to z rezerwy dostałem wg przelicznika coś koło 2000 l , no i karę 3 gr (na 6000)

a w tym roku znów 6000 l i nie dostałem nic oprócz kary 30 gr -_-

Pewnie wszyscy myśleli że wzorem poprzedniego roku będą dawać karę po 3 gr to po co kupować kwotę , no a w tamtym roku chcieli po 40-60 gr , a wtym już po 20-30 ale teraz widzę szybuje znacznie w górę

corrado żeby dostać więcej  kwoty najpierw trzeba ja przekroczyć ;) , ja innej drogi nie znam

rezerwę rozdzielają pod koniec roku więc może coś ci skapnie za ubiegły rok