Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żebyś widział minę u mnie skupowca jak większość umów kupna/dzierżawy idzie do innych mleczarni, z prostego powodu u mnie nikt nie chce dać więcej jak 40 a z innych płacą 50-55

I co się dziwić, że takie są stawki. Podobno rolnik rolnika zrozumie no ale mam pewne wątpliwości po takich wypowiedziach :D

Sam bym chętnie kupił z 40 tyś no ale oczywiście w rozsądnej cenie, a nie takiej jak kolega wyżej podał.

Opublikowano (edytowane)

Ja rozumiem innych, do swojej mleczarni oddał bym po 45, ale miałem tylko jeden telefon za 40, i kilka po 20-30 i to jeszcze z takim tonem że niby łaskę mi robią że wezmą w takiej cenie.

Być może ja z ciekawości zadzwoniłem na kilka ogłoszeń które wiszą od dłuższego czasu to wszystkie były nieaktualne.

Edytowane przez st220
Opublikowano

Czy zakup kwoty mlecznej od rolnika ryczałtowego gdy sam jestem na ryczałcie podlega jakiemukolwiek opodatkowaniu ? Czy do ceny 50 gr/kg trzeba doliczyć jeszcze 23% podatku czy sprzedający sam opłaca ten podatek?  Dzierżawa czy zakup kwoty mlecznej - zakup zawsze bezpieczniejszy ale czy będzie to miało znaczenie podczas zniesienia kwotowania ?, bo cena dzierżawy nie jest aż tak wysoka w porównaniu do kupna.

Opublikowano

Mój ojciec znalazł dzierżawę w pobliskiej wiosce 1tyś litry (trochę za mało ale dobre i to) za 5gr. morze oda ale planujemy mu dać po 10-20gr. Przy takim podejściu tez trzeba być człowiekiem.

Opublikowano

@Maniek to ja mam dla Ciebie propozycję, sprzedam ci 20 tys kg po 99 gr bo wiesz bieda ciśnie, nie mam już na czym zaoszczędzić, a jak będę musiał sprzedać hektary to tragedia. Jesteś tak dobroduszny to może zrozumiesz :D

Opublikowano

kolejny prorok... skąd możesz mieć przecieki jak jeszcze ponad 2 miesiące roku kwotowego  pozostało i nikt nie jest w stanie przewidzieć ostatecznego przekroczenia, zresztą szacunkowe dane są z reguły też mocno naciągane

Opublikowano

Witam jak się kupi kwotę  z innej mleczarni, to moja mleczarnia na dokumencie do ARR musi postawić jakąś pieczątkę czy wystarczy że wpisałem nazwę  mleczarni jako podmiotu który skupi to mleko.

Opublikowano

@Maniek to ja mam dla Ciebie propozycję, sprzedam ci 20 tys kg po 99 gr bo wiesz bieda ciśnie, nie mam już na czym zaoszczędzić, a jak będę musiał sprzedać hektary to tragedia. Jesteś tak dobroduszny to może zrozumiesz :D

właśnie przez takich ludzi jak ty do bieda w kraju bo patrzą jak sobie tylko kieszenie napchać a nie zrobić żeby jedna i druga strona była zadowolona. My staramy się z ludźmi żyć fer to i ludzie widzą choć zdazają się tacy jak ty cwaniacy to omijam z daleka. Robiło się kiedyś dużo usługowo po ludziach (jak było mniej ha. u siebie)to ludzie znają mas a ja poznałem ludzi z okolicy niektórzy to do dziś winni i mieli tupet przychodzić żeby jeszcze raz zajść do nich na usługę a oni wtedy uregulują za poprzedni rok z łaski swojej. Jak ktoś ze mną fer postępuje to ja tez będę do niego fer .  A za te propozycję dziękuję ale nie skorzystam "bo wiesz bieda ciśnie" i za mocno atrakcyjna skoda żeby ciebie zlicytowali ale ja z takimi ludźmi interesów nie robię .Morze też będziesz  miał szczęście i komornik pujdzię do sąsiada i nie będziesz musiał sprzedawać hektarów :) .

Opublikowano

Wam od tego "kryzysu" chyba całkiem deprecha się na głowy rzuciła, nawet żart odbieracie jako nie wiem, atak. Tak się składa, że z  usługami po ludziach miałem takie same "fanaberie", a nawet lepsze ;) Po 3 latach ojciec upomniał się o 600zł za koszenie, a typ na to "nie myślałem że już tak ostatkiem pędzisz aż się upominasz" To było już 7 lat temu i dalej nic ;) 

Wyluzuj trochę i pod szlifuj  ortografię ;)

.Morze                     pujdzię 

Opublikowano

a kupował ktoś kwotę z innej mleczarni na odległość tzn nie jechał np 400 km w jedną stronę tylko załatwiał to jakoś przez mleczarnię czy korespondencyjnie? babka do mnie dzwoniła ze ma na zbyciu ale jest z lubelskiego i mam do niej 350 km. zapewnie mnie ze jek ja wyśle jej pieniądze to ona napewno wyśle mi dokumenty , może pojawiłi się oszuści którzy próbują zarobić na fikcyjnych kwotach.

Opublikowano

No ja bym sie w ten sposób nie bawił. Wyślesz kase, przestanie odbierac telefon i po zawodach. Druga sprawa to sprzedający powinien mieć papier z mleczarni ile tej kwoty "ma wolnej" bo nawet przy osobistej transakcji bez papieru nie będziesz wiedział czy wolna kwota w ogóle istnieje. Choć może ktoś opracował korespondencyjną procedure zakupu kwoty? Może jakas instytucja pośredniczy w transakcji? wolałbym komuś zapłacić dajmy na to 100zł niż tłuc sie pół Polski

Opublikowano

Dzisiaj byłem w mleczarni, dwie transakcje po 40 gr, a za chwilę przyszli kolejni po 55 gr. Także rozbieżność spora w jednej mleczarni i  powstają "spory" na af, jeden pisze po 55 i objeżdża drugiego że pisze po 40 kupił ;) Ale ruch ogromny, facetka mówiła że ma dość od rana do 15 pełno...

Opublikowano

@golobek przypomina mi sie że znajomy kupował tak rok temu, ale najpierw dzwonił chyba do tej mleczarni i sie pytał czy taki dostawca wogóle istnieje i czy posiada zadeklarowaną kwotę ( chyba przy tej rozmowie musiał byc sprzedający zeby wyrazic na to zgodę - bo tak pewnie pracownik nie powie ) i pózniej był to chyba w ten sposób ze sprzedający wysyłał dokumenty do niego ze swojej  mleczarni z pieczątką za pobraniem, tzn przynosił mu listonosz czy kurier uzupełnione czesciow dokumenty i on przy nim otwierał i sprawdzał czy wszystko jest oki i jak było wporządku to płacił dla kuriera/listonosza - ta opcja kosztowała cos koło 100 zł ale to nie w cicemno kasa jednak, z tego co pamieta to jakos tak :)   ale radze samemu sie dowiedziec na 100 %