Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, songo napisał:

Na litość boską jeździsz sam do roboty i taka krowa jak a6c6?? Na UJ wozić tyle powietrza i tyle na paliwo wydawać

Poza tym audi to nie są dobre samochody,

Kup Octavię 1.8t tanio dużo miejsca jak na kompaktach za***rdala i nie spali więcej jak 10l 

Ja bym kupił jednak astre j w kombiaku ewentualnie focusa MK3 lub coś z segmentu. A jeżeli gabaryty tak ważne to insignia/superb

z tych twoich czterech linijek posta zgadzam się tylko z jedną-ta pierwszą-nie warto wozić powietrza

Audi to dobre samochody, kolega @gustaww dobrze napisał

Octavia 1.8T nie spali poniżej 10l/100km, chyba że jeździć jak emeryt, do 90km/h, ale do tego to i 1.6 8v wystarczy

kupić insygnię to jeździć nią do jej końca, swojego czasu na allegro i otomoto było więcej insygni jak passatów, nikt tego nie kupuje

Opublikowano

Na wożenie d*py do pracy wystarczy auto wielkości Fabii, jak się jeździ samemu czy max 2 osoby a robi sporo kilometrów.

Audi to dobre auta, ale na takie założenia wybrałbym A3 - spokojnie miejsca wystarczy

Insignia ma chore ceny części i serwisu. Silnik 2.0 CDTI (150KM) spala około 7l/100km w dojazdach do pracy, ale cena byle g... do tego auta zwala z nóg

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

kupić insygnię to jeździć nią do jej końca, swojego czasu na allegro i otomoto było więcej insygni jak passatów, nikt tego nie kupuje

Tak się powoli rozglądam za jakimś autem i tych insygni to jest od zapierdzielenia. Naprawdę nikt tego nie kupuje 

2 godziny temu, songo napisał:

chociaz jak mialem e36 to wcale w niej nie bylo wiecej miejsca jak w focusie czy astrze.

Wolę mieć pełnowymiarowe auto, spalić litr więcej, zapłacic za paliwo te pareset zł więcej przez rok, ale nie bać się, że byle zajac mi pół samochodu rozwali :)(choć oczywiście wiadomo, że zależy jakie auto, jak stare itp itd)  Ale tak jak mowisz nie ma co popadać w skrajności. Ten sam znajomy przeprowadził się bliżej roboty, to kupił sobie teraz a8 d3 z v8 :)

A co do miejsca, to np u polowicy w ceedzie jak nim jeżdżę, to za kierownicą mam więcej miejsca niż u kumpla w e90. Jakby pomierzył, to pewnie z centymetrow tak by to nie wychodziło, ale odczucie jest mniej klaustrofobiczne. 

Opublikowano

To że auto jest duże , nie znaczy że zając nie rozwali ci pół auta. W tych nowych właśnie na to producent liczy - pół auta z przodu to plastikowy zderzak, który leci cały przy najdrobniejszej stłuczce. Do tego masa elementów, które się przy tym też zdezintegrują.

Opublikowano

Ale chyba napisałem, że zależy to od auta. Do tego mieszamy nowe stare z duże małe. Przy delikatnej stluczce myślę, że duże stare mniej ucierpi od nowego mniejszego. Ale już przy poważnym wypadku w małym nowym możesz być bezpieczniejszy niż w starym dużym. 

A cienias nie jest ani nowy, ani duży :)

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

To że auto jest duże , nie znaczy że zając nie rozwali ci pół auta. W tych nowych właśnie na to producent liczy - pół auta z przodu to plastikowy zderzak, który leci cały przy najdrobniejszej stłuczce. Do tego masa elementów, które się przy tym też zdezintegrują.

dodajmy że w nowszych autach zderzak to nie jeden element, często zderzak składa się ze stelaża, trzech listew ochronnych, trzech kratek, dwóch dodatkowych listewek w kolorze, i każdy z tych elementów może kosztować ok 50zł

pamiętam jak kiedyś kolega Toledo II w coś przywalił, i się okazało że na zderzak składa się z 10 elementów, razem 700-800zł bez malowania

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

Znajomy w myśl tej zasady do pracy przez jakiś czas dojezdzal  cieniasem dziadka.. 100km w jedną stronę.. A normalnie jeździł a3 :)

Jak wiesz jeździłem pandą podobne odległości - nigdy więcej, naprawdę katorga dla organizmu na dłuższą metę.

5 godzin temu, daron64 napisał:

Ale chyba napisałem, że zależy to od auta. Do tego mieszamy nowe stare z duże małe. Przy delikatnej stluczce myślę, że duże stare mniej ucierpi od nowego mniejszego. Ale już przy poważnym wypadku w małym nowym możesz być bezpieczniejszy niż w starym dużym. 

A cienias nie jest ani nowy, ani duży :)

I mnie to interesuje, czy będę chodził czy nie daj boże inwalida.

Opublikowano
Dnia 8.01.2019 o 10:14, jahooo napisał:

Z tych nowych to pol przodu nie ma dam plastik zderzak dopadnie 

Nawet wszystkie systemy bezpieczeństwa nie pomogą sarna dzik Łoś i ni ma dachu...znajomy w coroli stracil caly dach ale czego sie nie zrobi na podlasiu blisko granicy z Białorusią drugi dach wyciety i pójdzie do żyda jako bezwypadek : D

Opublikowano
11 godzin temu, alvaroalvaro78 napisał:

Jak masz małe dzieci - takie które jeżdżą w fotelikach to A4 B7 to małe auto...

No proszę cię, co ty masz dzieci po 40kg? Swojego czasu z dwójką dzieci się polo 9n jeździło w fotelikach i się dało radę

Opublikowano

W Polo 9N masz z tyłu mniej więcej tyle samo miejsca co w A4B7 - tam z tyłu na kanapie mieszczą się 2 osoby i 3 bardzo szczupła "na wcisk".  A jak siedzisz z tyłu to najlepiej kolana założyć za uszy, bo miejsca na nogi nie za wiele.

Wcisnąć się a jechać wygodnie to jednak różnica, w Wołgę wchodziło 11 osób :D

Opublikowano (edytowane)

Jak masz możliwość, to sobie takie auto obejrzyj, usiądź z tyłu i sam oceń. A co do golfa - ja bym chętnie taki model Golf Plus brał. Dojeżdżamy do pracy na kilka aut i akurat A4 komfortem nie poraża, jedyny plus, to cicho w środku, silnika (1,8 benz.) prawie nie słychać.  Mercedes B klasa też ilością miejsca nie poraża. Pozytywne wrażenia natomiast Astra H kombi 1,7 CDTI.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Jak masz możliwość, to sobie takie auto obejrzyj, usiądź z tyłu i sam oceń. A co do golfa - ja bym chętnie taki model Golf Plus brał. Dojeżdżamy do pracy na kilka aut i akurat A4 komfortem nie poraża, jedyny plus, to cicho w środku, silnika (1,8 benz.) prawie nie słychać.  Mercedes B klasa też ilością miejsca nie poraża. Pozytywne wrażenia natomiast Astra H kombi 1,7 CDTI.

akurat nie mam, ale tez i w tym półroczu nic nie będę zmieniał, więc i nie ma pośpiechu

ogólnie to chyba za małym benzyniakiem będę się rozglądał, b7 to tak na wygląd bardziej mi podeszła, na wożenie d*py do roboty 13km i tyle samo z powrotem to bez sensu

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jahooo napisał:

Ja na wożenie d*py do roboty wybrałem fabię 1,4TDI. Robię dziennie po 150km w obie strony. Wielkie auto to nie jest, ale 5 osób daje radę przewieźć.

Miałem Polo 9n z tym silnikiem i takie same z 1.9tdi 101KM. Ta 1.4tdi po programie  zaczęła jako tak jeździć ale dynamiki i tak nie miala jak ta 101KM a spalanie podobne.

Edytowane przez alvaroalvaro78