Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przyczyną jest chyba słabe zalakierowanie uzwojeń. Luzują się one po czasie i przeciera się emalia. Chociaż niektóre egzemplarze pracują bezawaryjnie po kilka lat. To jest po prostu loteria. Jeden wytrzyma miesiąc a inny 5 lat. A zwarcia nie są trudne do wykrycia. Moja metoda i zastosowany sprzęt jest w stanie wykryć już jeden zwarty zwój w stojanie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Oscyloskop tu nie wystarczy. Potrzebny jest tutaj jedynie do obejrzenia wyniku pomiaru.

Opublikowano (edytowane)

Wybacz, ale na każdej z odpowiedzi są oznaczenia b+ d+, na mojej jest tylko jedna śruba z przewodem i trzy wsuwki, w tym dwie zajęte i nic więcej. To jak mam go podłączyć?

Edytowane przez zbyszek64
Opublikowano

Witam , mam złożony oryginalny alternator w c-360 3p i nie ładuje na wolnych i na wysokich obrotach i lampka od ładowania nie gaśnie . Po zasileniu od rozrusznika do przewodu wzbudnego wystarczy tylko dotknąć i zaczyna lampka kontrolna od ładowania przygasać . Przewód od alternatora do rozrusznika został odłączony i sam alternator dawał napięcie ok.10W (było sprawdzane miernikiem ).

Opublikowano

miałem kiedyś podobny przypadek i poszły mi diody wzbudzenia w alternatorze , ale na forum na początku doradzono mi żebym zmieniał żarówkę od ładowania z 2W na 4W i pomogło alternator ładował potem

Opublikowano

Nie wiem jaki typ alternatora jest w 360 3p, ale jaki by nie był, to raczej nie należy uruchamiać alternatora z odłączonym od niego akumulatorem, bo można uszkodzić diody.

Jeżeli zaś chodzi o brak ładowania to do wirnika powinno dochodzić napięcie wzbudzenia regulowane przez regulator. Jeden biegun powinien być na stałe podłączony do pierścienia a drugi przez regulator do drugiego pierścienia. Zakładam że szczotki są dobre.

Do regulatora dochodzi "+" i "-" gdyż regulator w ten sposób może kontrolować wysokość napięcia , a także wyjście jednego z tych biegunów na szczotkę.Na pracującym silniku należy sprawdzić miernikiem napięcie na szczotkach-czyli za regulatorem i porównać z napięciem z przed regulatora(tego jednego bieguna), jeżeli przed jest a za nie, to masz uszkodzony regulator, jeżeli i przed i za takie samo, to diody

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na pracującym silniku należy sprawdzić miernikiem napięcie na szczotkach-czyli za regulatorem i porównać z napięciem z przed regulatora(tego jednego bieguna), jeżeli przed jest a za nie, to masz uszkodzony regulator, jeżeli i przed i za takie samo, to diody

Wszystko ok, tylko że Twoja metoda diagnostyczna jest w ogóle nieprzydatna, bo nawet przy uszkodzonym regulatorze wszystkie opisane przez Ciebie napięcia będą tam gdzie powinny, a diody nie mają nic do tego. Poza tym pomiar napięcia na szczotkach nic nie daje, bo w każdym alternatorze będzie ono inne, więc nie ma co porównywać.

Opublikowano

No fakt, po dłuższym zastanowieniu to to nie jest takie proste. Częściowo miało by to sens przy wzbudzeniu obcym, ale tu wszystko jest uzależnione i nie ma napięcia przed jak nie będzie za regulatorem. Przy czym za regulatorem pewnie będzie niższe i zmieniało się w zależności od obrotów i obciążenia. Bardziej porównanie napięcia jakie wychodzi z dużych diód z napięciem wychodzącym z diód małych (do wzbudzenia) dało by możliwość jakiejś małej diagnozy. No ale luźny pasek-człowiek uczy się całe życie :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Fajnie, że się z nami podzieliłeś tą rewelacyjną informacja, z tym, że na tym forum wszyscy już o tym wiedzą. Poza tym już byś musiał dostać ostrzeżenie za odkopywanie tematów i pisanie nie na temat.

Opublikowano

Poleca ten altek od poloneza plusa, regulator jest razem ze szczotkami, ale można przelutować nowe z alternatora od malucha i śmiga. Ja dałem 50 zł. za takiego