Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakaś logika takiego działania ??? skoro już musiał być ten asahi 😁 to nie można było od razu tego siarczanu dołożyć ??

Opublikowano

Tak mi powiedziała pani od której kupowałem ze lepiej do asahi nic nie dawać, dlatego pytam czy dzis można pojechać go plonvit opty i siarczanem 10kg na ha czy za szybko? 

Opublikowano
19 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

nie ukrywam że taki mam plan ;)

modus + CCC
Co roku staramy się w pierwszej dawce 0,17+0,6 i druga 0,17-0,2 pluc 0,6 modusa, zawsze działało prawidłowo. Jedyny problem jest jak modus jest zamiennikiem FMC czyli stiff lub cuadro i dodasz grzybówki - z unixem jakoś poszło (ciśnienie trochę skakało) ale rok temu mieszane z jakąś grzybówką i było naprawdę słabo bo co jakiś czas trza było dysze przeczyścić (mimo że i tak się je czyści ze 2-4 razy w sezonie). 

Dajesz 2 razy po 0,6 modusa?

Opublikowano
27 minut temu, Lukas210 napisał:

Wczoraj pryskalem asahi sl jęczmień ozimy dziś chciałem jechać odżywka i siarczan magnezu, można czy za szybko? 

Przecież można było wszystko zmieszać od razu skoro już tak uprales się na to asahi zbawienne 😁

• Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Buzz też ma 750g i rozpuszczalność bardzo dobra. Jak rozwadniacz ma pociągnąć proszek bez płynu?? 

Zawsze mam kilka litrow cieczy w rozwadniaczu zanim wlewam chemię i ustawione na powolne pobieranie. 

suchy, chodziło mi że bez wody. oczywiście natrysk na ściankę idzie cały czas. w obecnym hardi nie mam dyszy w rozwadniaczu tak jak to było we włoskich rozwadniaczach tylko jest rurka dookoła i w tej rurce 10-12 i pod ciśnieniem walą wodę na ścianki rozwadniacza. medaxy czy unixy wsypuję jak w rozwadniaczu nie ma wody tylko leje się po ściankach. płyny wlewam jak w rozwadniaczu mam ok 20l wody. buzza jak tak wsypalem to miałem cały zbiornik opryskiwacza ochlapany od środka takimi brązowymi kropkami z proszku. i to tylko Buzz tak zareagował.

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Do Kendo (cyflufenamid) 0,15l i Oslo (prochloraz) 0,7l ile dać Protendo (protiokonazol)? Tak żeby ekonomicznie wyszło?

Z 80g? Ciężko powiedzieć dobrze i ekononicznie nie zawsze idzie w parze 😜

Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał:

Z 80g? Ciężko powiedzieć dobrze i ekononicznie nie zawsze idzie w parze 😜

Coś koło tego chciałem dać, pszenżyto mocno przeciętne w porównaniu do zeszłego roku i nie będę szalał z kosztami

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Tak mi powiedziała pani od której kupowałem ze lepiej do asahi nic nie dawać, dlatego pytam czy dzis można pojechać go plonvit opty i siarczanem 10kg na ha czy za szybko? 

Jedź jeśli tylko pogoda pozwala. Zawsze siarczany mikro i inne duperele robię razem wraz z t1 i regulacją. Ryzyko poparzeń dużo dużo większe ale jeśli robi się to z głową i z zachowaniem kolejności mieszania, nie ma prawa nic się stać. A pani w sklepie z taką wiedzą to powinna co najwyżej chleb sprzedawać a nie chemię.. 

• Root Admin
Opublikowano

może splukalo może nie. za mało informacji o tym deszczu. ile po skończonym oprysku i jak intensywny. 0.5l w 5 minut to co innego niż 0.5l w 3 godziny

Opublikowano

Dzisiaj mam okno pogodowe ale rośliny dołem nieco mokre po porannym deszczu, dawać T1+mikro ? Czy raczej liczyć że we wtorek będzie mniej wiało niż zapowiadają ?

Opublikowano

co do rozpuszczania w rozwadniaczach hardi (tych starszych) to ja robię tak że duży wąż wkładam do beczki i leje wodę A taki mały ogrodowy zapinam do rozwadniacza. przy nim zrobiłem sobie z kształtek pluczke do butelek lub też wężyk którym woda w rozwadniaczu kręci się do okoła. jest zaworek także zawsze mogę zamknąć wode, opłuknać butelkę czy też rozwadniacz i zawsze mam świeżą wodę do pracy przy rozwadniaczu. gdyby ktoś był zainteresowany mogę podesłać zdjęcie.

Opublikowano
11 minut temu, EppS napisał:

Dzisiaj mam okno pogodowe ale rośliny dołem nieco mokre po porannym deszczu, dawać T1+mikro ? Czy raczej liczyć że we wtorek będzie mniej wiało niż zapowiadają ?

Ja jadę dzisiaj tylko że u mnie deszczu nie było, była mocna rosa

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Coś koło tego chciałem dać, pszenżyto mocno przeciętne w porównaniu do zeszłego roku i nie będę szalał z kosztami

To moze lepiej tebukonazol jak bez szału?