Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

To teraz jakby komuś się chciało to rozpisać w takiej postaci to byłoby super:

Unix 75wg - 0.5kg - 190zł / kg - 95zł
Praktis 250 - 0.5l - 196zł /l - 98zł
Kendo 50EW - 0.1l - 430 zł/l - 43zł

Razem: 236zł na ha

A jeszcze jakby się pojawiło, jakie pategoeny bierze to już by było super

Opublikowano
yacenty napisał:

umawiamy się ze piszemy brutto i podajemy cene litra środka, nawet jeśli kupiliśmy w bańkach 5, 10 czy 20l -żeby łatwiej było zobaczyć różnice. A wszyscy wiemy ze srodki w 20 są znacznie tańsze niż te w litrówkach

Kiedyś była duża różnica między opakowaniem 1 l a 10 litrów. Obecnie nie są to duże różnice. Największa różnica jest wtedy kiedy bierze się duże ilości na raz

• Root Admin
Opublikowano

jasne, ale tego już nie tak łatwo dojść. Jeszcze inaczej jak ktoś bierze za gotówkę albo na termin. Ale miejmy jakieś uśrednienie. Jak na przykładzie wyżej, już wiesz czy dana mieszanina kosztuje 120, 160, 200, 250 czy 300zł. Do tego nawet jak przyłożysz swoje rabaty to one minimalnie wpływają na cene

Opublikowano
36 minut temu, yacenty napisał:

Teraz toś namieszał . Jak już rozpisywać to zdało by się napisać to odwrotnie " Unix 75wg - 0.5kg = 95 zł / kg =190 zł . Bo  u ciebie wychodzi że 0,5 kg kosztuje 190 zł , a kilogram 95 zł

Opublikowano

Track 300 - 1.2 l  -  130 zł  /l -  156 zł ( boskalid, epoksykonazol)

Kendo 50EW - 0.1l - 430 zł/l - 43z ( cyflufenamid)

Razem -  199 zł brutto , około 162 zł netto 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze by było ten środek Cyflux 50EW ogarnąć bo ma rejestrację w zbożach, a jest w cenie poniżej 300zł za 1L, a jest to to samo co Kendo.

Edytowane przez loquito
Opublikowano

yacenty napisał:

Każdy średnio rozgarnięty plantator zbóż, z nazwami handlowymi ś.o.r. kojarzy ich s.cz. i zwalczane przez nie patogeny

• Root Admin
Opublikowano

Ale nie każdy tylko tym żyje, a głowa nie śmietnik :) Jak się "zdoktoryzuję" z ochrony zbóż i ustawie sobie plan na ten sezon to przez 2 tygodnie będę pamiętał jaki środek co zawiera, w jakiej dawce i co zwalcza super a co tylko trochę, ale po miesiącu już nic z tego nie będę pamiętał, bo nie używam tego codziennie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

21 minut temu, masa24 napisał:

Jak tak myśle o t 2 to nie wi czy jest sens wchodzić w drogie środki tylko np dawka protio 150-170 lub azoksystrobina 125-150 i jest dobry zabieg

Ewentualnie gdyby ktoś by myślał o zabiegu na początek kłoszenia T2/T3 połączyć protiokonazol powiedzmy w dawce 70-80g razem z Priaxorem 0,8L. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano (edytowane)

A co sądzicie o protiokonazolu na choroby podstawy?? Trafił mi się w dobrej cenie. Stosowałem 125g w mieszaninie z tebukonazolem to wydaje mi się że robotę protio robi. Czysto było septeriozę liści delikatnie puściło ale pszenica Comandor wrażliwa na septeriozę. W innych odmianach całkowicie czysto było długi czas. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Totalnie budżetowo na T1:

Faxer 450EC -- 1l -- 56zł/l (prochloraz)

Orius Extra 250EW -- 1l -- 49zł/l (tebukonazol)

RAZEM: 105 zł brutto/ha.

W monokulturze zdecydowanie za słabo, ale wszystkie pszenice mam po rzepaku, w płodozmianie jeszcze okopowe, rdestowate. Warto czy lepiej dołożyć coś jeszcze?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Xion napisał:

A co sądzicie o protiokonazolu na choroby podstawy?? Trafił mi się w dobrej cenie. Stosowałem 125g w mieszaninie z tebukonazolem to wydaje mi się że robotę protio robi. Czysto było septeriozę liści delikatnie puściło ale pszenica Comandor wrażliwa na septeriozę. W innych odmianach całkowicie czysto było długi czas. 

Bardzo dobry jeśli chodzi o choroby podstawy źdźbła, spetorioza i nie tylko, dawka to tak 150g. Nadaje się też na zabieg na liść flagowy, kłos, w rzepaku również na wszystkie zabiegi fungicydowe, dawki wg potrzeb.

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Stosuję już kilka lat protio chciałem tylko poznać innych opinnie. Ale z tebukonazolem na liść flagowy to robotę robi ale 2cm liścia mi zawsze upali przy prosaro 0,8 i niby wieczorem po zachodzie się pryska temperatury się pilnuje coś tam przypali ale efekt w plonie jest. 

Opublikowano
24 minuty temu, Roxer napisał:

W monokulturze zdecydowanie za słabo, ale wszystkie pszenice mam po rzepaku, w płodozmianie jeszcze okopowe, rdestowate. Warto czy lepiej dołożyć coś jeszcze?

U mnie ta kombinacja się sprawdza na T1 , A że budżetowo to chyba o to chodzi żeby było tanio i dobrze . Jeszcze parę lat temu wielu się zachwycało nad prochloraz + tilit turbo 

Opublikowano
1 minutę temu, Nikita_Bennet napisał:

tylko że tilt+prochloraz nie był złą mieszaniną (ewentualnie duettstarr+prochloraz). Kwestia ceny ale w 2020 to tak średnio cenowo wychodziło.

To prochloraz + propikonazol + fenpropidyna była cacy a jak piszę że stosuję  prochloraz + tebukonazol to piszecie że jest be . Wychodzi na to że lekiem na to zło jest  fenpropidyna która bije tylko mączniaka i nic więcej , 

Opublikowano
Roxer napisał:

prochloraz MIRAGE 0.9l- 55zl + fenpropidyna ANDROS- 0.4L 49zl + tebukonazol TARCZA ŁAN 0.6L 30zl = 134zl

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

To prochloraz + propikonazol + fenpropidyna była cacy a jak piszę że stosuję  prochloraz + tebukonazol to piszecie że jest be . Wychodzi na to że lekiem na to zło jest  fenpropidyna która bije tylko mączniaka i nic więcej ,

sęk w tym że robi to perfekcyjnie, a mączniak to dla wielu główne zło w t1

• Like 1