Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Pierun napisał:

Prochloraz będzie się gryzł z yaravita zboże lub plonvit zboże gdzie w składzie jest między innymi miedź? Gdzieś słyszałem że zalepia filtry ale nie wiem jaka to prawda 

Nie powinien się gryzł, z dr green tak. Choć po yarze lubi zostać osad, ale jakiejś tragedii nie ma. 

Opublikowano
Dnia 11.04.2021 o 13:10, masa24 napisał:

Jak to jest , najpierw było variano potem ascra ? Czy to dwa niezależne od siebie produkty . Chodzi mi o to ze ascra to takie nowocześniejsze variano?

Tak, najpierw było Variano potem Ascra. Niedługo (realnie chyba za 2 lata) będzie Iblon (izoflucypram). Dlaczego marketingowcy z Syngenty tak cisną Elatus. Może boją się Ascry lub Priaxora (który co prawda jest chyba bardzo popularny, ale nie jest według mnie konkurentem). Jakby obniżyli ceny Elatus Era do 200 zł/l to mogliby konkurować cenowo z Ascrą (względem rekomendowanej dawki 1l/ha, nie dawki 1,5- rejestracyjnej).

Opublikowano

Syngenta schodzi z ceny dopiero jak wygasa ochrona patentowa na daną substancję i pojawiają się generyki. Tak było z azoksystrobiną i trineksapakiem, gdzie przez kilkanaście lat litr Amistaru i Moddusa kosztował ok. 250 pln. Teraz o połowę mniej, to znaczy że po kosztach oddają chyba 🤔 Tak jak dymali klientów przez lata z Amistarem i Moddusem, tak teraz Elatusem 😉

Opublikowano

Ale najlepsze to i tak jest sprzedawanie trineksapaku w innej formulacji i wmawianie jakie to jest super normalnie dymanie rolników na potęgę, toprex wychodził drogo a jego skuteczność na dzisiejsze rzepaki już była średnia to ceny nie obniżyli tylko zalecana dawkę 🤣

Opublikowano

ochrona na pszenice u mnie protiokonazol 125g cyprodynil 300g i fenporidyna 300g, w jęczmieniu ozimym chciałem podobnie ale może czegoś mniej podać? i jak z żytem hybrydowym? w jeczmieniu i zycie planowane jest jeszcze t2 w pszenicy t2 i może t3 jak bedzie trzeba, plony zakładane to 7t a pszenica 8t+

Opublikowano

mraukot

Amistar w czasach kiedy wprowadzono, był uznany za najlepszy fungicyd beztriazolowy. Co prawda jego wysoka cena, stawiała pod znakiem zapytania ekonomiczną zasadność stosowania środka w pełnej dawce (pomimo efektu fitotonicznego).

Opublikowano

To była jedna z pierwszych strobi (bodajże zaraz po krezoksymie metylu, albo nawet wcześniej) wywodząca się jeszcze z firmy Zeneca, dopiero później przejętej przez nowo utworzony koncern Syngenta...

Opublikowano

Co będzie lepsze 

Faxer (prochloraz 450 g/l) + Tarcza Łan Extra 250 EW (tebukonazol 250 g /l) + Andros750 EC (fenpropidyna 750 g/l)

Dawkowanie: 0,6 l/ha + 0,6 l/ha + 0,3-0,4 l/ha 

Czy duet na start emparis +flexity w zalecanej dawce? 

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Azoksystrobina jest bardzo popularna substancja stosowana w rzepaku. Dlaczego inne strobiluryny nie są używane, jak chociazby piraklostrobina z Priaksora? Nowsza, a na dodatek wzmocniona sdhi?

Ale na zgnilizne twardzikową  nie działa tak dobrze jak propulse

Opublikowano
2 godziny temu, Patryk1222 napisał:

Co będzie lepsze 

Faxer (prochloraz 450 g/l) + Tarcza Łan Extra 250 EW (tebukonazol 250 g /l) + Andros750 EC (fenpropidyna 750 g/l)

Dawkowanie: 0,6 l/ha + 0,6 l/ha + 0,3-0,4 l/ha 

Czy duet na start emparis +flexity w zalecanej dawce? 

Prochlorazu 0,8-1,0 l.

Opublikowano

Witam, chciałbym się poradzić co do T2. Rok temu pryskalem fandango ( 100 protiokonazol, 100 fluoksastrobina) natomiast w tym roku planuje zamówić delaro ( 175 protiokonazol i 150 trifloksystrobiny)

Oczywiście w przypadku protio delaro wypada lepiej ale czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tych strobiluryn. Lepsza z fandango, czy z delaro? 

Opublikowano

Fluoksastrobina ma szersze spektrum ograniczania chorób, ale koszt Fandango to jakaś abstrakcja..

Opublikowano
mraukot napisał:

1 godzinę temu, Slawek393 napisał:

Witam, chciałbym się poradzić co do T2. Rok temu pryskalem fandango ( 100 protiokonazol, 100 fluoksastrobina) natomiast w tym roku planuje zamówić delaro ( 175 protiokonazol i 150 trifloksystrobiny)

Oczywiście w przypadku protio delaro wypada lepiej ale czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tych strobiluryn. Lepsza z fandango, czy z delaro? 

Taką poglądową tabelę znalazłem w swoim archiwum

inbound556119248518481730.jpg

Nie ścieło tej tabeli? Obecnie nie idzie z niej nic wywnioskować.

• Root Admin
Opublikowano

Nie, takich zestawień nie miałem.

W tym roku będę miał priaxor z tebukonazolem i elatus plus z tebukonazolem, po 10 ha w obu technologiach. T1 identyczne, t3 identyczne

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, krychu napisał:

52 minuty temu, mraukot napisał:

2 godziny temu, Slawek393 napisał:

Taką poglądową tabelę znalazłem w swoim archiwum

inbound556119248518481730.jpg

Nie ścieło tej tabeli? Obecnie nie idzie z niej nic wywnioskować.

Edytowałem post i jest cała tabela. 

Edytowane przez mraukot