Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez ostatnie 3 lata na kujawach była straszna susza więc znam ten ból. Najgorzej mają osoby hodujące bydło. Krowy nie obchodzi że trawę wypaliło, ona chce jeść.

Opublikowano

dziś pięć kropli na m2 teraz się cieszę że kupiłem pług z agro-maszu 1250 kg na trzy skiby niema bata żeby nie wszedł  

Opublikowano

PZL wręcz odwrotnie ostatnie kawałki już nawet nie liczyliśmy ile razy kombajn się utopił została słoma do zbioru i jakoś nie idzie jej zebrać........wczoraj 17 litrów a w sierpniu już prawie 150

Opublikowano

No to południowcy przekonajcie się co znaczy susza, wielkopolskie, pomorskie i kuj- pom,  mają to latami. 

Opublikowano

Mazury i północne mazowsze Ci umknęły. Jak na razie jedna mocniejsza ulewa w lipcu i jedna słabsza w sierpniu.

Opublikowano

No to południowcy przekonajcie się co znaczy susza, wielkopolskie, pomorskie i kuj- pom, mają to latami.

Ja wiem co to susza a ty wiesz co to zdrowy rozsądek w pisaniu
Opublikowano

Ja wiem co to susza a ty wiesz co to zdrowy rozsądek w pisaniu

Nie przyrównuj susz na północy do susz na południu, i co, może mam strasznie ubolewać teraz że macie suchszy rok? toż nie tak dawno jakaś oferma z południa wyśmiewała się  by w wielkopolskim i kujawsko-pomorskim pozbyli się ziemi jak ciągle susza tam jest, a teraz wielki lament bo u was susza się zrobiła? 

Opublikowano

Nikt nie mówi, żebyś ubolewał, ale nie doznawaj erekcji na samą myśl o suszy po za granicami Twojego gospodarstwa.

Czym różni się susza w różnych rejonach kraju? Kac i sraczka też są różne u Was?

Opublikowano

Susza jest suszą wszędzie, tylko na północy susze są od lat, a ziemie nie są lekkie, bryły ciągnik nie może nieraz  kołami rozgnieść, ile razy tumany kurzu, że siewnika widać nie było, ile razy na południu tak miałeś? I BIDOLENIE WIELKIE.

Opublikowano

Sean tłumaczysz się jak guwniarz a przecież dorosły z ciebie chłop.

Opublikowano

Czytając tu to mało kto zadowolony z pogody.
Na południu są susze,bo teraz nie idzie zrobić podorywek i zasiać poplonow.Tylko nie ma wiecznego narzekania jak to źle i ciężko jest.
Każdy region ma taką pogodę jaka ma i co najwyższej zawsze można zamiast rolnictwem zająć się czymś innym jak komuś taka bida ;)

Opublikowano

u mnie to samo bizon sie topi, nie dokończymy żniw w tym roku, my nie żniwujemy my się męczymy to jest prawdziwe piekło tego lata u nas na pomorzu, ręce opadają, co obeschnie zaraz doleje i pływamy ;[

Opublikowano

pamietam kiedys ze 1,5 ha na 7 razy kosilismy, na koniec kosa a i tak czesc zgnila.

a dzisiaj na tym samym polu nawet chwasty kiepsko rosna-tak sucho jak dawno nie bylo..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v