Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

No już tak nie szalej . Ksiądz może strasznie w szoku być . Nie dość że ciągle Ty w Kościele , to jeszcze taki szczodry . :PPodwórkiem aż trochę woda szła . Jutro się w końcu może w polu kurzyć nie będzie i będzie widać czy prosto kartofle zasadzone .

Nie dałem, dziś na Kul zbierali, nie będę im wycieczek sponsorował.

Innym razem dam.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Taaa ;) a weś ją i przebadają wtedy pogadamy ;) z wodociągów nigdy nie będzie tak czysta jak z głębinówki 

Właśnie woda jest ze świeżo wywierconej głębinówki i uzdatniana w nowoczesnej stacji. Bez uzdatniania nie nadaje się do picia, za dużo żelaza i manganu. I dobrze wiem co piszę, bo badałem wodę po wywierceniu swojej głębinówki. Ujęcie gminne jest w mojej wsi 700m ode mnie.

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Ile dałeś na tace

Nic, ale ksiądz to nadrobi jak mi ślubu udzieli ;)

jacek1296 napisał:

12 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Taaa ;) a weś ją i przebadają wtedy pogadamy ;) z wodociągów nigdy nie będzie tak czysta jak z głębinówki 

Właśnie woda jest ze świeżo wywierconej głębinówki i uzdatniana w nowoczesnej stacji. Bez uzdatniania nie nadaje się do picia, za dużo żelaza i manganu. I dobrze wiem co piszę, bo badałem wodę po wywierceniu swojej głębinówki. Ujęcie gminne jest w mojej wsi 700m ode mnie.

U nas to samo na 22m zdatna do spożycia głębinowa czyściutka i do kilku deszczowni starczy, a głębiej na 42m można już zasilać kilka gmin ale kupę żelaza

Opublikowano

U mnie LLU też konkretnie wlalo. Jeszcze nie dorobiłem się deszczomierza. Ale w pole wejść się nie da bo po kostki błoto w zasiane kukurydzy. I w okolicy pryzm wody po 10-15cm więc musiało być konkretnie.

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, DanielFarmer napisał:

południe mazowsza do północy lubelskiego będzie wam się kręcić w nocy i jutro,zazdroski.Pedro2 za cały dzień 4? bo nie było mnie i deszczomierza też nie mam teraz

Tak az sam się zdziwiłem ☺️ po 21 ładnie sypnął. Ale niewiele brakło przed północą Zambrów i Łomża dostały ładnie.

W owsie 4cm przemoczyło, oby na weekend modele utrzymały to co teraz jest, a Podlasie dostanie konkretne opady 

10 godzin temu, DanielFarmer napisał:

południe mazowsza do północy lubelskiego będzie wam się kręcić w nocy i jutro,zazdroski.Pedro2 za cały dzień 4? bo nie było mnie i deszczomierza też nie mam teraz

Tak az sam się zdziwiłem ☺️ po 21 ładnie sypnął. Ale niewiele brakło przed północą Zambrów i Łomża dostały ładnie.

W owsie 4cm przemoczyło, oby na weekend modele utrzymały to co teraz jest, a Podlasie dostanie konkretne opady 

Opublikowano
38 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Innym razem dam.

U nas cwańszy . Taca tacą , a KUL do puszek po mszy . B|

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

U mnie też deszczomierz jeszcze nie zawisł, ale z opadu jestem zadowolony, wymodliłem sam bez ofiary dla księżulka :)  zmarznięty jęczmień odradza się może coś z niego jeszcze będzie :)

Mój jęczmień też jakby zieleńszy po nocy się zrobił,  może będzie żył

• Like 1
Opublikowano

Szkoda tylko że popadało tam, gdzie rolnictwo opiera się na kilkudziesięciu małorolnych chłopkach roztropkach, produkujących głównie na samozaopatrzenie i dla sąsiadów.. Tam gdzie prowadzona jest produkcja towarowa mająca wpływ na rynek (dolny śląsk, opolszczyzna, wlkp., pomorze) nadal sucho... Jedynie co, to na 2 - 3 dni przycichnie trochę lament na af, że susza na wschodzie 😝

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano
3 minuty temu, marian_machler napisał:

Szkoda tylko że popadało tam, gdzie rolnictwo opiera się na kilkudziesięciu małorolnych chłopkach roztropkach, produkujących głównie na samozaopatrzenie i dla sąsiadów.. Tam gdzie prowadzona jest produkcja towarowa mająca wpływ na rynek (dolny śląsk, opolszczyzna, wlkp., pomorze) nadal sucho... Jedynie co, to na 2 - 3 dni przycichnie trochę lament na af, że susza na wschodzie 😝

Przecież to absurd. 😶

Opublikowano
marian_machler napisał:

Wschód to mleko ale widze że już sie "polskość" odezwała bo sąsiad ma lepiej...

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, pawelol111 napisał:

Wschód to mleko ale widze że już sie "polskość" odezwała bo sąsiad ma lepiej...

nie tylko mleko i trzoda jest  dużo gospodarstw  o powierzchni 500ha + które zajmują sie tylko produkcja roślinną 

Opublikowano

Ja nie do końca ściana wschodnia, ale wiem że spokojnie wschód wyżywi i centrum i zachód. Nie tylko zbożem ale i owocem i mlekiem. Więc nie ma się co unosić manią swej zachodniej potęgi. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, marian_machler napisał:

Brawo. Pokazałeś jaki z Ciebie rolnik, kolega czy sąsiad.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Innym razem dam.

Pewnie lepiej wrzuć Owsiakowi lekarze jeszcze też mają dużo ciekawych miejsc do odwiedzenia

Opublikowano
23 minuty temu, marian_machler napisał:

Bo oni produkują zdrową żywność to im Pan Bóg blogoslawi a tym obszarnikom nie da deszczu bo ludzi chemią trują żywności mamy nadmiar nikt glodny spać nie idzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v